İşte Pentagon'un savaş raporu
CIA'ye yakınlığı dolayısıyla “Gölge CIA” olarak da adlandırılan RAND'ın yeni raporunda İsrail-Hamas Savaşı hakkında Pentagon'da yapılan değerlendirmelere yer verildi. Stratejik değerlendirmelere göre hava saldırıları şehirlerde etkisiz ve tüneller operasyonlarda en büyük engeli oluşturuyor.
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı-CIA'ye yakınlığı dolayısıyla “Gölge CIA” olarak da adlandırılan RAND Corporation İsrail-Hamas Savaşı'na ilişkin çok çarpıcı bir rapor yayınladı. Raporda İsrail'in daha önceki Gazze müdahalelerine değinilerek hangi noktalarda stratejik sıkıntılar yaşandığına değinildi. Raporu çarpıcı kılan ise ABD Savunma Bakanlığı ve CIA'in ortaklaşa bu fikirleri “ABD'nin olası şehir savaşları” için strateji masasına yatırmış olması.
ŞEHİR SAVAŞI KONSEPTİ DEĞİŞİYOR
Son 20 yılda İsrail'in Gazze'de Hamas ile 2009 ve 2014 yıllarındaki operasyonlar başta olmak üzere birçok kez savaşa girdiği ifade edilen raporda Hamas'ın şehir savaş konseptini yıllar içerisinde değiştiren bir konuma geldiğine vurgu yapılıyor. RAND'ın paylaştığı bilgilere göre yıllar içinde İsrail Savunma Kuvvetleri'ne kıyasla (İSK) “yeni koşullara” daha çok uyum sağlayan düzensiz bir milis gruba dönüşen Hamas'a ilişkin analizde şu değerlendirmelere yer veriliyor:
“İsrail Hamas'a karşı her zaman savunma savaşı sergiliyor ve yerine daha radikal bir örgütün gelmemesi için Hamas'ı bütünüyle devirmiyor. İsrail ordusu Hamas sonrası Gazze'de oluşmasına kesin gözüyle bakılan güç boşluğunun sebebi de olmak istemiyor. İsrailli yetkililer, ABD'de 'çimleri biçme' olarak adlandırılan bir yöntemle, bu sorunun kalıcı olarak çözülemeyeceğini bildikleri için yalnızca örgütün lider kadrolarını hedef alıyorlar ve şiddeti 'yönetilebilir' kılmaya çalışıyorlar."
HAVA SALDIRILARI TÜNELLERİ ETKİLEMİYOR
Raporda hava saldırılarının Gazze'deki tünelleri etkilemediğine de yer verilirken şu görüşler sıralanıyor:
“İsrail 2014'de yaşadığı stratejik krizle de yüzleşeceğini biliyor. 2014'de İSK, Gazze'ye girdiğinde Hamas'ın sınır ötesi tünelleri dolayısıyla ancak bir kaç kilometre ilerleyebildi. Hava saldırıları da bu anlamda bir işe yaramadı ve iki hafta sonra İSK bölgeden çekildi. Çatışmaların ve kayıpların büyük bölümü bu tünellerde yaşandı. Sonuç olarak 2014 savaşının İsrail'e maliyeti 443 milyon doları buldu."
ZAMAN KAZANDIRIYOR
“Üstün teknolojiye sahip duyarlı füze sistemleri şehir savaşlarında istenen sonucu veremiyor. 'Demir Kubbe' gibi etkin füze savunma sistemleri hayatları kurtarırken politik olarak daha güçlü bir operasyonun meşru alanını uluslararası camiada geçersiz kılıyor. Şehir savaşlarında savunmaya yönelik tüm silah ve donanımlar sahadaki komutanlara zaman kazandırma ve istihbarat toplama için gerekli zamanı yaratma avantajı tanıyor.”
KONTRGERİLLA EĞİTİMİ VERİLMELİ
Raporun devamında ise şu görüşler dikkat çekiyor:
"Elde edilen bilgilere göre Gazze'de tünel savaşlarına yönelik teknoloji ve koruma da geliştiriliyor. ABD ordusunun Irak ve Afganistan'daki savaşlarının aksine kontrgerilla harbine ilişkin yeniden eğitilmesi gerekiyor. Şehir savaşlarında sivil kayıpların önüne geçebilmek için hassas ve güdümlü silahların yerine savunma amaçlı yeni teknolojiler kullanılmalı. Kuzey Kore gibi ülkeler Hamas benzeri yoğun roket saldırısı gerçekleştirebilecek olası düşmanlardır. Bu ülkelere karşı ABD'nin uzun menzilli geniş bir füze koruma sistemi de geliştirmesi gerekli”
ŞEHİRDE ZIRHLI ARAÇLAR KULLANILMALI
“İsrail'in Hamas savaşlarından çıkan bir başka sonuç da şehir çatışmalarında hava saldırılarının etkisizliği dolayısıyla üstün korumaya sahip zırhlı araçların kullanılması gerekliliği. Bu hem askeri kayıpların önüne geçmek hem de tünel savaşlarında alanda olması mecbur olan kara birliklerinin gerekliliğinden kaynaklanıyor.”
Kaynak: Web Özel