İşte o detaylar! Dar gelirliye dönüşüm fırsatı

Kentsel dönüşüm Emlak haberleri Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Enflasyon Zam abd doları dolar Türk lirası Gündem haberleri Yaşam Haberleri Konut İstanbul depremi Deprem İstanbul Ankara İzmir
İşte o detaylar! Dar gelirliye dönüşüm fırsatı

İstanbul'da başlayan 'Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden' kampanyası merak konusu. Gayrimenkul uzmanları kampanyanın dönüşüme gücü yetmeyen dar gelirli vatandaşlara önemli fırsat sunduğunu söylerken, 10 bağımsız bölümlü apartman için desteğin 14 milyon TL'ye kadar çıktığı belirtiliyor.

"Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden" paketi kapsamında, İstanbul'da evini yeniden yapmak isteyen hak sahiplerine 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi verilecek. Dönüşüme giren iş yerleri için ise 350 bin TL’ye kadar hibe, 350 bin TL’ye kadar da kredi imkanı sağlanacak. Evi kentsel dönüşüme giren kiracılar da, 100 bin TL karşılıksız kira desteği alabilecek. Herkesin merak ettiği kampanyayı değerlendiren uzmanlar ise vade süresi ve kredi rakamlarının dar gelirli vatandaşlar için fırsat olduğunu söylüyor...

VADE AVANTAJI

Gayrimenkul Uzmanı Ali Güvenç Kiraz, 10 bağımsız bölümlü bir apartmanda toplamda 14 milyon TL'lik bir destek sunulacağını belirterek, "Bu desteğin özellikle dar gelirli, gecekondu bölgesi veya yapılaşması sorunlu bölgeler için olduğu düşünülürse az olmadığı kanısındayım. Kredi tutarı belki Bağdat Caddesi'nde yapılacak bir inşaat için yeterli olmayabilir ancak Kağıthane, Bağcılar, Maltepe, Ümraniye gibi içerisinde gecekondu bölgelerinin de yer aldığı ilçelerdeki insanlar için fırsat söz konusu. Destek, ruhsattan itibaren 24 ay hiç ödenmediği, 36 aydan sonra faizin başladığı düşünüldüğünde önemli" dedi.  

İşte o detaylar! Dar gelirliye dönüşüm fırsatı - Resim : 1
İstanbul 'da "Yarısı Bizden Kampanyası" kapsamında vatandaşlar bilgilendiriliyor. 

MALİYETLER DEĞİŞİYOR

İnşaat maliyetlerini değerlendiren Kiraz, "Enflasyon açısından düşündüğümüzde de her bölgede inşaat maliyetleri değişiyor. Siz Kadıköy'de metrekare fiyatı olarak 800, 1000 Dolar maliyete inşaat yaparken, Kağıthane'de 500, 550 Dolar maliyetle yapacaksınız. Dolayasıyla bir kat kadar daha inşaat maliyeti azalıyor. Ben Cumhurbaşkanlığı kararının ekonomik gücü olmayan bölgelerin dönüşümünü hedeflediğini düşünüyorum. Sağlanan imkanların düşük rakamlar olduğu kanaatinde değilim" diye konuştu. 

İşte o detaylar! Dar gelirliye dönüşüm fırsatı - Resim : 2
Yarısı Bizden Kampanyası'nın dar gelirli vatandaşlara dönüşüm imkanı sağlayacağı belirtiliyor. 

MALİYETİ KARŞILAR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da, hazırlanan paketin dar gelirli vatandaşlar için faydalı olacağını belirterek şu açıklamaları yaptı: "700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi, 100 bin TL kira taşınma yardımının olduğu bir paket. Baktığınız zaman kentsel dönüşümle ilgili söz konusu evler İstanbul'da aşağı yukarı 70, 75 metrekare. Bu da metrekaresini 25 binden hesaplasak 1,5 milyon gibi bir inşaat maliyeti ortaya çıkarıyor. Maliyetler denk geliyor. İyi bir çözüm olacak gibi görünüyor."

"Vatandaşın sıkıntısı şurada; bu tip kentsel dönüşüm geçirmesi gereken merkez ilçelerde, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy gibi bölgelerde evler zaten çok büyük değil. Bu bölgelerde ve çevrelerinde ev sahibi olan vatandaşlar da zaten dönüşüm için fazla imkanı olmayan insanlar. Kentsel dönüşüm için hemen nakit para ayıramayabilirler. Ama devlet bir kapı açtıysa bu önemli destek olacak, birçok kişi bundan faydalanacak diye düşünüyorum. İstanbul'da her ev villa değil bunu aşacak bir maliyeti olsun. 1.5, 2 milyon ortalama maliyetle yenilenebilecek birçok ev var."

SEKTÖRE CANLILIK GELİR

İnşaat maliyetlerindeki artan enflasyonla ilgili değerlendirmede bulunan Aşa, "Bu biraz da fırsatçılık tartışması. Enflasyon konusunda tavan bulundu diye düşünüyorum. Tam aksine inşaat piyasasında üretimi destekleyen bir durum oluşabilir. Milyonlarca insan bu sektörde çalışıyor, sektöre de canlılık getirecektir" ifadelerini kullandı. 

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel