Gizli belgeler açıklandı! Adolf Hitler'in Arjantin sırları

Dünya haberleri Almanya Arjantin Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Gizli belgeler açıklandı! Adolf Hitler'in Arjantin sırları

CIA'in yakın zamanda gizliliğini kaldırdığı belgelerle, Arjantin hükümetinin gizli Nazi dosyalarını yayınlama kararı, uzun süredir tartışılan bir teoriyi yeniden gündeme getirdi. Adolf Hitler'in II. Dünya Savaşı'ndan sonra Arjantin'e kaçıp kaçmadığı tartışılıyor.

ABD'nin haber alma örgütü CIA, 2020 yılında Alman diktatör Adolf Hitler'in 1945'te Berlin'den Arjantin'e kaçtığı yönündeki iddialarla ilgili elinde bulunan belgelerin gizliliğini kaldırdı. Hitler'le ilgili söylentilerin doğru olmadığı belgelerle ortaya konmasına rağmen, Arjantin'le ilgili iddiaların ardı arkası kesilmedi. Geçen ay da, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, savaştan sonra Arjantin'e kaçan Nazilerle ilgili tüm hükümet kayıtlarının gizliliğinin kaldırılmasını emretti. Hitler'le ilgili iddialar hiçbir zaman doğrulanamasa da ortaya film senaryolarını aratmayacak renkli hikayeler çıktı.

Gizli belgeler açıklandı! Adolf Hitler'in Arjantin sırları - Resim : 1
Hitler'in Berlin'den gizlice Arjantin'e gittiği yönündeki iddiaların doğru olmadığı pek çok kez kanıtlandı. 

ARJANTİN'DE BİR OTEL

Hitler'in Güney Amerika macerası ile ilgili en erken ipuçlarından biri Arjantin'in La Falda kentindeki uzak bir otele uzanıyor. 1945 tarihli Savaş Bakanlığı raporu, otelin sahiplerini "Hitler'in propaganda bakanı Joseph Goebbels'i destekleyen Nazi sempatizanları" olarak tanımlıyordu. Rejimle yakın bağları, Almanya'da Hitler ile birlikte geçirdikleri tatiller aileyi  şüphelerinin odak noktası haline getirdi. ABD yetkilileri, Hitler kaçmış olsaydı otelin potansiyel bir sığınak olarak kullanılacağını düşünerek bu bilgiyi FBI'a iletti. Ancak hiçbir kanıt söz konusu şüpheleri doğrulamadı.

KOLOMBİYA İDDİASI

En sansasyonel gelişme ise 1954'te, Kolombiya'nın Tunja kentinde çekilmiş bir fotoğrafın ardından yaşandı. Fotoğrafta Hitler'e benzeyen bir kişi, eski bir Nazi SS üyesi olan Philip Citroen'in yanında oturuyordu. Citroen, Hitler ile düzenli olarak görüşen bir isimdi. Ancak CIA Hitler'in savaştan sağ çıktığına dair hiçbir kanıt bulamadı. Arjantin veya Kolombiya'ya kaçtığı iddialarını destekleyen doğrulanmış bir kanıt da ortaya çıkmadı.

10 BİNLERCE KİŞİ KAÇTI

Arjantin'in belgelerin gizliliğinin kaldırması dikkatleri yeniden Hitler'le ilgili iddialara çekerken tarihçiler, 10 bin kadar kadar Nazi ve işbirlikçisinin Güney Amerika'ya kaçmış olabileceğini belirtiyor. Kaçanların çoğunun Arjantin, Şili ve Brezilya'ya yerleştiği belirtilirken bunlar arasında 1960 yılında İsrail ajanları tarafından yakalanan Adolf Eichmann ve 1979 yılında Brezilya'da ölümüne kadar adaletten kaçan Josef Mengele gibi kötü şöhretli isimler de vardı. Ancak Latin Amerika ülkelerine kaçan Nazilerle ilgili bilgi zenginliğine rağmen, tarihçiler bir noktada birleşiyor: Hitler'in Almanya'dan kaçtığına dair güvenilir bir kanıt yok.

Gizli belgeler açıklandı! Adolf Hitler'in Arjantin sırları - Resim : 2
Almanya'da bulunan cesedin Hitler'e olduğu 1956 yılında yapılan diş analizleriyle kanıtlandı. 

ÇOĞU YAKALANMADI

Güney Amerika'ya kaçan Nazilerin çoğu asla adalete teslim edilmedi. En az 100 bin kişiyi öldüren gaz odalarının yaratıcısı SS albayı Walter Rauff, 1984'te Şili'de öldü. "Riga Kasabı" Eduard Roschmann, 1977'de Paraguay'da öldü. "Canavar" olarak bilinen bir SS subayı olan Gustav Wagner, ülkenin en yüksek federal mahkemesinin evraklardaki yanlışlıklar nedeniyle Almanya'ya iadesinin reddedilmesinin ardından 1980'de Brezilya'da öldü.

1956'DA ÖLÜMÜ RESMİLEŞTİ

Alman mahkemesi 1956 yılında Hitler'in resmen öldüğünü ilan etti. Sovyet güçleri tarafından bulunan diş kalıntılarının adli analizi, Hitler'in diş kayıtlarıyla uyuşuyordu. 2018'de bir grup Fransız araştırmacı, Rus yetkililer tarafından onaylanan bir çalışma sırasında kalıntıların gerçekliğini doğruladı. Hitler'in karısı Eva Braun da onunla birlikte intihar etti. Richard J. Evans gibi tarihçiler de Hitler'in kaçış teorisini yıllarca reddetti.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel