İsrail'e İzlanda şoku: Eurovision'da İsrail varsa biz yokuz!

İsrail İzlanda Eurovision Gazze Filistin Kültür Sanat haberleri
İsrail'e İzlanda şoku: Eurovision'da İsrail varsa biz yokuz!

İzlanda'daki Besteciler ve Söz Yazarları Derneği, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan atılmaması nedeniyle İzlanda'nın yarışmadan çekilmesi için çağrı yaptı.

İzlanda'nın kamu yayıncısına seslenen Besteciler ve Söz Yazarları Derneği, Ukrayna'ya saldıran Rusya'yı örnek göstererek "Tıpkı Rusya'nın Eurovision'dan atılması gibi İsrail'in de yasaklanması gerekiyordu. Yarışmadan çekilin" mesajı gönderdi.

Dernekten yapılan açıklamada "Savaşa, sivillerin ve masum çocukların öldürülmesine karşı durmayı görev biliyoruz" denildi.

İsrail 2019'da Eurovision'a ev sahipliği yaptığında İzlanda'yı temsil eden şarkıcı Hatari canlı yayında Filistin bayrağı açmıştı. Yarışmanın yapıldığı stüdyonun önünde göstericiler protestoda bulunmuştu. Bu yarışma öncesi İzlanda ve Pink Floyd efsanesi Roger Waters'ın önderliğinde yarışmanın Kudüs'te yapılmaması için kampanya başlatılmıştı. Kampanya etkili olmuş ve İsrail yarışmayı Tel Aviv'de yapmak zorunda kalmıştı.

Eurovision Şarkı Yarışması'nı düzenleyen Avrupa Yayıncılar Birliği tepkilere rağmen İsrail'in 2024'te yapılacak yarışmaya katılacağını açıklamıştı. İsrail, Ukrayna'nın işgali nedeniyle İngiltere'nin Liverpool şehrinde düzenlenen 2023'teki Eurovision'u 3. olarak tamamlamıştı.

Türkiye, Eurovision'a oylamalarda politik davranıldığı gerekçesiyle uzun bir süredir katılmıyor.

2024 yılı Eurovision Şarkı Yarışması İsveç'in Malmö şehrinde mayıs ayında yapılacak.

İsrail'in Gazze'yi bombalayarak sürekli sivilleri öldürmesi nedeniyle katliama dönüşen saldırılarını son olarak en önemli müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri dahi eleştirmişti.

7 Ekim'de başlayan saldırılarda 18 bini aşkın Gazzeli, İsrail tarafından katledilirken şehir harabeye döndü. Okullar, yollar ve hastaneler bombalandı.