İsrail ile Hamas arasında elektronik savaş!

İsrail Hamas ABD Pentagon Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gazze Bilim Haberleri Silahlı saldırı haberleri Teknoloji Haberleri Yaşam Haberleri Üçüncü Dünya Savaşı İran İHA SİHA
İsrail ile Hamas arasında elektronik savaş!

Uluslararası yayın organlarına göre Gazze'de İsrail ile Hamas arasında "elektronik bir savaş" sürdürülüyor. Hamas elindeki jammerlarla İsrail helikopterlerini engellerken İsrail ise 2 özel teknoloji ile Hamas'ın yer altı tünellerini haritalandırmaya çalışıyor.

Uluslararası savunma ve istihbarat yayın organları Gazze'de İsrail ile Hamas arasında sürdürülen “elektronik savaşı” gün yüzüne çıkardı. Elde edilen bilgilere göre ABD aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu Gazze'deki rehineleri kurtarmak için artık İsrail'in verdiği bilgilere de güvenmiyor. ABD rehinelerin yerini tespit etmek için kendi İHA'larını kullanmaya başlamış durumda.

ABD İSRAİL'E GÜVENMİYOR MU?

ABD kökenli Defense One savunma yayın organının “Pentagon, rehineleri kurtarmak için Gazze üzerinde kendi dronelarını uçuruyor” başlıklı haberinde ABD'nin rehine kurtarma operasyonlarında artık İsrail'den gelen istihbarat bilgilerine güvenmediği iddia edildi. Yayın organı resmi açıklamalarda Gazze'de halen ABD-İsrail drone ortaklığının vurgulandığını ancak gerçeğin tersi yönde olduğuna işaret edildi.

PENTAGON'UN SABRI TAŞTI

Yayın organının haberindeki iddiaya göre ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı dronelar çatışmaların başlangıcında hem Hamas'ın elinde tuttuğu rehineleri bulmak hem de İsrail'e “danışmanlık vermek ve yardım etmek” amacıyla Gazze üzerinde keşif ve istihbarat amaçlı uçuruldu. İsrail'in çatışmalarda “belirli bir istihbarat planına uymaması” ve “Gazze operasyonlarına yönelik nihai stratejilerin sürekli değişmesi” dolayısıyla Pentagon rehinelerin kurtarılması noktasında İsrail'e olan güvenini yitirdi.

ABD İHA'LARI DEVREDE

Yayın organının iddiasına göre ABD'nin Gazze'deki önceliği rehinelerin kurtarılması olduğu için Pentagon'un da sabrı taştı ve Amerikan İHA'ları (İnsansız Hava Aracı) bütünüyle rehinlerin kurtarılmasına yönelik olarak kullanılmaya başlandı. Yayın organının iddiasına göre ABD rehinelerin kurtarılması için Gazze'de İsrail ile Hamas arasında geçici bir ateşkes imzalanmasını da istemiyor.

HAMAS'TAN JAMMER ÖNLEMİ

Uluslararası istihbarat yayın organı Intelligence Online ise Hamas'ın İHA ve SİHA saldırılarını çatışmalar öncesinden planladığını iddia etti. Çatışma bölgesinden elde edilen bilgileri derleyen yayın organı Hamas'ın hem İsrail helikopterlerine hem de ABD İHA ve SİHA'larına karşı gelişmiş jammer cihazları kullandığını iddia etti. Elde edilen istihbarat bilgilerine göre İran'dan temin edilen yüksek teknolojiye sahip jammer cihazları ile Gazze'deki hareketliliğin anlık görülmesi de engelleniyor.

İSRAİL ÖZEL İKİ TEKNOLOJİ KULLANIYOR

Diğer yandan İsrail jammerlar dolayısıyla havadan gözlem yapamadığı için bir başka savunma yöntemine geçmiş durumda. İsrail 'SAR' adı verilen özel 'alçak yörünge askeri uydularıyla' ve 'Lidar' adı verilen ışık tarama ve ışık kaynağını belirleme teknolojilerini kullanıyor. İsrail ordusu bu yöntemlerle Gazze'de hem yerdeki hem de bölgenin altındaki geniş tünellerdeki hareketliliği gözlemlemeye çalışıyor. Yayın organının verdiği bilgilere göre İsrail elindeki tüm istihbarat ve teknoloji kaynaklarını Hamas'ın kullandığı yer altı tünellerini haritalandırmak için seferber etmiş durumda.

İSRAİL'İN İHRACATI DARBE YEDİ

Hamas'ın roketlerini bütünüyle engellemede başarısız olan İsrail'in 'Demir Kubbe' hava savunma sistemi ve jammer cihazlarınca engellendiği için Gazze üzerinde uçurulamayan droneları dolayısıyla “silah ihracatının ciddi şekilde düşmeye başladığı” da iddialar arasında. Intelligence Online'in paylaştığı bilgiye göre İsrail'in gözlem ve keşif teknolojilerine ilişkin savunma pazarındaki küresel talep son 1 ayda yüzde 40 düşmüş durumda.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel