Düşmanca tavır, Erivan ve Atina’ya silah tedariki

Azerbaycan Hindistan Ermenistan yunanistan Dünya haberleri Türkiye Gündem haberleri Askeri teknoloji MİT İHA SİHA balistik füze Ekonomi haberleri Teknoloji Haberleri Türk Silahlı Kuvvetleri
Düşmanca tavır, Erivan ve Atina’ya silah tedariki

Hindistan'ın bir yandan Ermenistan'a diğer yandan Yunanistan'a silah sistemleri sattığı ortaya çıktı. Ermenistan'a gönderilen silahlar İran üzerinden giderken, Atina'nın Türkiye'ye karşı aldığı füze sistemi ise NATO'nun savaş uçaklarına kilitlenebiliyor.

Ermenistan'a çok sayıda roket, hava savunma ve SİHA sistemleri satan Hindistan'ın, Yunanistan'a da “Türk savaş gemilerine karşı kullanılması için” füze sistemi verdiği ortaya çıktı. Atina'ya verilen sistemlerin, NATO'da kriz çıkaracak türden olduğu, söz konusu silahların NATO'nun savaş uçaklarına kilitlenebildiği de iddialar arasında. Aralarında Financial Times, The Economist Times, Radio Free Europe ve Ermeni basın organlarının da bulunduğu yayın kuruluşlarına göre Erivan'a sadece Hindistan değil İran da silah sağlıyor. Hindistan'dan başlayıp İran üzerinden Ermenistan'a kadar uzanan koridor üzerinden gerçekleştirilen silah satışları geçtiğimiz yıl Nisan ayında imzalanan üçlü anlaşma ile sağlanıyor.

Düşmanca tavır, Erivan ve Atina’ya silah tedariki - Resim : 1
Hindistan'ın Ermenistan'a sattığı silahları İran üzerinden, Nurduz sınır kapısından soktuğu iddia ediliyor. 

MOSKOVA YERİNE YENİ DELHİ

Ermenistan'ın Rusya ile ilişkilerinin bozulmasının ardından geleneksel silah tedarikçisi olarak Moskova yerine Tahran ve Yeni Delhi'yi tercih ettiğini bildiren kaynaklar, Hindistan'dan Ermenistan'a gönderilen ve Azerbaycan'a karşı kullanılması planlanan silahlar arasında mobil personel anti-SİHA sistemleri ve 'Zen' hava savunma sistemlerinin olduğunu söylüyorlar. 

NURDUZ'DAN GİRİYOR

Erivan'ın 'Zen' sistemleri için Hindistan'a 41 milyon dolar ödeme yaptığı ifade edilirken Yeni Delhi'den alınan 214 milimetrelik 'Pinaka' karadan karaya roket sistemleri için de 260 milyon dolar ödendiğinin altı çiziliyor. Erivan'ın ayrıca 155.5 milyon dolarlık bir anlaşma ile Hindistan'dan 84 adet Gelişmiş Top Sistemi (ATAGS) satın aldığı da biliniyor. Hindistan'dan gönderilen silahların ise önce İran'ın güneyinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise hemen kuzeyinde yer alan Bandar Abbas liman kentine geldiği ve buradan kara yoluyla kuzeyde yer alan Nurduz sınır kapısını geçerek Ermenistan'a girdiği iddialar arasında. 

Düşmanca tavır, Erivan ve Atina’ya silah tedariki - Resim : 2
Yunan donanmasına satılan füze sistemleri

ATİNA BAĞLANTISI

Küresel savunma medyasındaki iddialar bununla da sınırlı değil. Yunanistan'ın olası bir çatışmada Türk savaş gemilerine karşı kullanılmak üzere Hindistan'dan BrahMos (PJ-10) güdümlü füze sistemleri aldığı da iddia ediliyor. Hindistan'daki yayın organlarından elde edilen görüntülere göre karadan-karaya ya da karadan-denize kullanılabilen seyir füzesine ilişkin bilgiler küresel medyada tartışılmaya devam ediyor.

Düşmanca tavır, Erivan ve Atina’ya silah tedariki - Resim : 3
Küresel savunma medyasında Hindistan'ın Yunanistan'a sattığı iddia edilen füze sisteminin NATO ile kriz yaratabileceği iddia edilmekte.

İKİLİ İLİŞKİLERİ ÇOK GÜÇLÜ

Polonya'daki savunma yayın organı Defense24'ün iddiasına göre karşılıklı ilişkileri çok güçlü olan iki ülkeden Hindistan da Yunanistan'dan Mirage 2000-5 savaş uçakları almak istiyor. Savunma medya organlarına göre Fransa'nın silah satışına yönelik Yunanistan'a olan ilgisini kaybetmesinin ardından Hindistan bu boşluğu değerlendirmek istiyor.

NATO İLE KRİZ KAPIDA MI?

BrahMos füze sistemi çift itişli motor özelliğiyle dünyanın en hızlı ve manevra kabiliyeti en yüksek füze sistemleri arasında yer almakta. 290 km'lik alanda etkili olan füze sistemi 300 kilograma kadar mühimmat füze ya da roket de taşıyabiliyor. BrahMos füzelerine ilişkin iddialar ise Atina'nın başını ağrıtacak cinsten. BrahMos füzesi Hindistan ve Rusya ortak yapımı olmakla birlikte aralarında F-35 ve F-16'nın da olduğu NATO envanterindeki savaş uçaklarına kilitlenebiliyor. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel