Almanya'da ajan oyunları, Tüm kurallar değişiyor!

Almanya İstihbarat Dünya haberleri Gündem haberleri Rusya ÖZEL HABERLER Web Özel Askeri teknoloji Teknoloji Haberleri Yaşam Haberleri
Almanya'da ajan oyunları, Tüm kurallar değişiyor!

Almanya'da üst üste Rusya ve Çin adına ajanlık yapan kişilerin yakalanmasının ardından resmi kurumlarda şok yaşanıyor. "Avrupa'da ajanların merkezi" haline dönüştüğü iddia edilen ülkede istihbarat yapılanmasının baştan sona değişeceği, örtülü operasyonların da yolda olduğu öne sürüldü.

Almanya'da son dönemde meydana gelen istihbarat gelişmeleri Avrupa'da endişe uyandırıyor. Çin'e çalışan ajanlar ülkeden üst düzey teknolojileri kaçırırken, Rusya'ya çalışan ajanlar ise Alman topraklarında sabotaj ve suikast planlıyorlar. Ardı ardına gelen faaliyetler karşısında Alman istihbaratı, ordusu ve Bakanlıklar ise olağanüstü kararlar alınması konusunda fikir birliğine vardılar. Uluslararası istihbarat haber organı 'Intelnews' ile kaynaklardan elde edilen  bilgilere göre, Alman istihbarat kurumları ülkede; peş peşe gerçekleşen ajanlık faaliyetleri karşısında şaşkın durumda. Yalnızca son bir ayda ülkede Rusya ve Çin adına çalışan 6 ajanın yakalanması ve hükümet kurumlarına siber saldırılar düzenlenmesi, Alman yetkili birimlerini oyunun kurallarını değiştirmeye itti. Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve İstihbarat Kurumları tarafından Alman Parlamentosu'nda düzenlenen 'İstihbarat Servislerinin Hukuku Semineri'nde, ülkenin neden Rusya ve Çin'in ajanlık faaliyetlerinin merkezi haline geldiği gündeme getirildi.

Almanya'da ajan oyunları, Tüm kurallar değişiyor! - Resim : 1
Almanya Parlamentosu'nda düzenlenen toplantıda istihbarat faaliyetlerinin baştan sona değiştirilmesi kararlaştırıldı.

SINIRLAMA KALKIYOR

Almanya'da ilk kez sahadakilerden masa başına kadar istihbarat birimlerinin her kademesinden insanların da dinlendiği kapalı sempozyumda Bakanlıklar, Ordu ve istihbarat birimleri arasında bir çok konuda fikir birliğine varıldığı ifade edilmekte. Kulislerden elde edilen bilgilere göre sempozyumda üzerinde konsensüs sağlanan maddeler ise şu şekilde sıralandı: "İç istihbarat birimi olan BfV'nin bilgi toplama, sızma, keşif-gözlem ve silahlı tehditlere karşı önleyici faaliyetlerini düzenleyen kanuni sınırlamaların çoğu kaldırılacak. Alman İstihbarat birimlerinin üzerinde Federal Meclis, İçişleri Bakanlığı, Şansölyelik makamı başta olmak üzere çok sayıda sorumlu makam ve idari birim ile komisyon olması etkin karşı istihbarat operasyonlarının süresini uzatılacak. Yetkinin tek elde toplanması için Alman Meclisi'nde çalışma başlatılacak."

FİZİKSEL MÜDAHALE GELİYOR

Öte yandan kulislerden sızan bilgilere göre ülkede başta dijital saldırılar olmak üzere hibrit ajanlık faaliyetlerine karşı oluşturulan birimler tek çatı altında toplanacak. 2019 yılında kurulan ve istihbarat birimleri ile akademik dünyayı birleştiren İstihbarat Hizmetleri ve İleri Eğitim Merkezi'nin kadro yapısı ve kapsamının da genişletileceği öne sürülürken, yapılacak yeni reformlar şöyle aktarıldı: "Siber Savunma Merkezi'nde özellikle istihbarat birimleri, emniyet güçleri ve Ordu arasında bilgi akışını engelleyen hukuki engeller kaldırılacak."

SİBER GÜVENLİK ENDİŞESİ

Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, sempozyumda rapor sunan Almanya'nın dış istihbarat servisi BND'nin Bilgisayar Acil Tepki Takımları Birimi elemanları ise en çok siber saldırının Rus istihbarat birimleri tarafından, kritik ve stratejik tesislere yönelik gerçekleştirildiğini gündeme getirdiler. Sempozyumda Moskova için ayrı bir siber karşı müdahale ekibi oluşturmasının da masaya yatırıldığı, personel sayısının arttırılması ve ileri teknoloji yatırımlara hız verileceğinin konuşulduğu öne sürüldü.  

Almanya'da ajan oyunları, Tüm kurallar değişiyor! - Resim : 2
Almanya'daki toplantıda hükümet kurumlarına karşı gerçekleşen siber saldırıların büyük bölümü Rusya kökenli olduğundan Moskova için ayrı bir siber karşı müdahale ekibi oluşturulmasına karar verildi.

HABER GLOBAL DUYURMUŞTU

Daha önce Haber Global Web Özel'e konuşan BND'den (Federal İstihbarat Servisi) emekli uzman P.D. Rusya ve Çin'in Almanya'yı Avrupa'daki istihbarat faaliyetlerinin merkezi haline getirdiğini söylemiş, Meclis'te bu yönde adımlar atılacağına ilişkin bilgiyi paylaşmıştı. P.D. açıklamasında, "Almanya'nın askeri ve savunma harcamalarını ciddi oranda arttırması, Avrupa'nın finans ve endüstri merkezi olması, Avrupa'da en çok NATO ve ABD tesisine ev sahipliği yapan ülkelerin başında gelmesi, Çin ve Rusya'yı rahatsız ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel