Filistin'in matem günü! Soykırım devletini İngiltere mi kurdu?

Gündem haberleri Dünya haberleri İsrail Filistin İngiltere Osmanlı Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Gazze Mısır
Filistin'in matem günü! Soykırım devletini İngiltere mi kurdu?

Gazze'de soykırım suçu işleyen İsrail, 14 Mayıs 1948'de kurulsa da ülkenin temelleri aslında 1.Dünya Savaşı'ndan hemen sonra İngiltere tarafından atıldı. İsrail kurulduğu günden itibaren topraklarını büyütürken, bölgedeki göz yaşı ve kan ise 76 yıldır dinmiyor. İşte soykırım devletinin serüveni...

Gazze'deki soykırım ve katliamlarını sürdüren İsrail bundan 76 yıl önce; 14 Mayıs 1948 günü  kuruldu. Varlığı halen tartışılan ülkenin kuruluşun perde gerisinde ise İngiltere'nin rolü bulunuyor. Peki nasıl oldu da soykırım devletinin kurulmasına izin verildi?  Siyonist hareketin başı Theodor Herzl, Filistin’de bir Yahudi devletinin kurulması için çalışmalarda bulunuyor, bu kapsamda 2. Abdülhamit'in kapısını çalsa da bir netice alamıyordu. Osmanlı Devlet, 1. Dünya Savaşı'nda İngiliz'e karşı Gazze Savaşları'nı kaybedince yüzyıllardır hüküm sürdüğü Kudüs ve çevresinden geri çekilmek zorunda kaldı. Dönemin Kudüs Kaymakamı İzzet Bey, şehirdeki kutsal mekanların zarar görmemesi için Osmanlı askerlerini geri çektiğini açıklayan bir mektup yayınlayınca; İngiliz General General Edmund Allenby 11 Aralık 1917'de kente girdi. İngilizler, 1948 yılına kadar Kudüs ve çevresinde manda yönetimi kurup, başına da Yahudi kökenli bir vali atadı.

Filistin'in matem günü! Soykırım devletini İngiltere mi kurdu? - Resim : 1
Herzl'in, 2.Abdülhamid'e 30 Nisan 1899 tarihinde Viyana Karl Ludvig Sokağı'ndan yolladığı ve yerleşim yeri talep ettiği mektup, arşivlerde yer alıyor. 

NAZİLER DEVREDE

Nazi Almanyası ise 1940’ların ortalarına kadar Yahudilere soykırım uygulamaya başlamasıyla Filistin’e büyük bir Yahudi göçü başlamıştı. Filistin’deki Araplar bu göçe karşı koyduklarında, İngiltere; Yahudi göçlerinin durdurulmasına karar verdi. Bunun üzerine Sion’a bağlı Askeri Yahudi Teşkilatı Hagana, Filistin’e göç konusunda İngiltere’nin aldığı bu kısıtlayıcı kararı protesto amacıyla silahlı terör eylemlerine girişti. 

ÇATIŞMALAR BAŞLIYOR

2. Dünya Savaşı’nın Müttefiklerin galibiyetiyle bitmesinden sonra, Filistin meselesi son safhasına ulaştı. İngiltere, Amerika’nın yardımını sağladıktan sonra, Filistin meselesini BM'ye  götürüp, meselenin çözülmesini istedi. BM de, Kasım 1947’de Filistin’in biri Yahudi öteki Arap olmak üzere iki devlet arasında paylaşılmasına karar verdi. Yahudiler bu kararı kabul ederken Araplar reddetti. Kudüs şehrine BM denetiminde milletlerarası bir bölge statüsü tanındı. Bu çözüm Arapları tatmin etmeyince, İsrail-Filistin Savaşı başladı.

OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ

14 Mayıs 1948’de BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından İsrail Devleti’nin kuruluşu ilan edildi. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları saldırıya geçerek İsrail topraklarına girdi. 1949 yılının ilk aylarında ise BM nezdinde bir ateşkes anlaşması imzalandı. Anlaşma uyarınca sahil şeridi, Celile ve tüm Necef İsrail’e, Yehuda ve Samiriye (Batı Şeria) Ürdün’e, Gazze Mısır yönetimine ve Kudüs’ün ise Eski Şehir'in de dahil olduğu doğu kısmı Ürdün’e, batısı da İsrail’e bırakıldı. Ancak ilerleyen yıllarda İsrail sürekli olarak toprak genişletmeye devam etti.

Filistin'in matem günü! Soykırım devletini İngiltere mi kurdu? - Resim : 2
Dr. Tütüncü, 401 yıl Türk hakimiyetinde kalan Kudüs'ün İngilizler'e bırakılmasında Almanlar'ın rolü olduğu belirtti.

Dr. Tütüncü anlatıyor...

ALMANLAR GÖZ YUMDU MU?

Türk ve Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Tarihçi Dr. Mehmet Tütüncü ise bugün yaşananların fitilini 1.Dünya Savaşı'nda sonra İngilizler'in ateşlediğini teyit ederken, şu bilgileri paylaşıyor: "Osmanlı askerleri 9 Aralık 1917'de Kudüs'ten çekilmek zorunda kaldı. Çekilmenin baş sorumlusu Alman Mareşali Falkenhayn'dı. İsrail meselesini 2.Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika sahiplendi. İngilizler'in Balfour Deklarasyonu ile başlattıkları proje Yahudi lobisinin derin çalışmaları sonucu Trump ve hemen ardından Biden ile devam ettiriliyor."

ŞERİF HÜSEYİN PİYONDU

"1.Dünya Savaşı'nda gözden kaçan bir nokta var. Arabistan'daki Şerif Hüseyin, İngilizler'in desteği ile Mekke'de isyan başlattığında, asıl planı Filistin topraklarının Osmanlı'dan alınmasıydı. Arap yarımadasında isyan çıkmamış olsa Kudüs düşmezdi. İngilizler, Osmanlı ordusunu Arabistan'da kilitleyerek Kudüs'ü işgal ettiler. Şerif Hüseyin bu planda piyondu. İngiltere ve Fransa arasında imzalanan Sykes-Pichot antlaşması sonucunda Filistin, İngiliz hakimiyetine girdi. Asıl İngiliz oyunu 1948'de sahnelendi. İngilizler, bir gecede Filistin topraklarından çekilme kararı aldı. Yıllarca silahlanmasına göz yumulan Yahudi milisleri ordu kurup, İsrail Devleti'ni kurduklarını ilan ettiler."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel