Fuarların gözdesi oldular, Türk zırhlıları büyülüyor!
Türk savaş platformları ve zırhlı araçları bir yandan katıldıkları uluslararası savunma fuarlarında büyük ilgi uyandırmaya diğer yandan ise küresel pazardaki paylarını güçlendirmeye devam ediyorlar. Asya'nın en büyük savunma fuarlarından DSA 2024'de tüm gözler Türk zırhlı sistemlerinin üzerindeydi.
Türk zırhlı savaş araçları ve platformlarının bir yandan küresel pazarı büyürken diğer yandan da katıldıkları uluslararası savunma fuarlarında ilgi odağı olmaya devam ediyorlar. Asya'daki en büyük savunma fuarlarından Malezya'daki DSA Fuarı'nda Türk yapımı 'TEBER' tareti ve 'CV-300 Adnan amfibik zırhlı piyade aracı' övülürken Afrika'da da Türk zırhlı araçlarıyla ordusunu güçlendiren ülkeler arasına son olarak Kongo Cumhuriyeti katıldı.
TÜRK DAMGASI
Uluslararası savunma yayın organı Armyrecognition'da yayınlanan yazıda FNSS Savunma firması tarafından üretilen 'TEBER-II 30/40 Uzaktan Kontrollü Taret'inin Malezya'da gerçekleşen DSA 2024 Uluslararası Savunma Fuarı'nda büyük ilgi uyandırdığı bilgisine yer verildi. Yazıda PARS III zırhlı savaş aracına entegre edilebilen Türk savaş sisteminin fuarda en çok dikkat çeken ürünlerden birisi olduğuna değinildi. Yazıda atış sisteminin 30 mm'lik çift otomatik topa sahip olduğu ve 40 mm'lik topa da dönüştürülebildiğine değinilerek “güncellenebilir ateş sistemiyle sıra dışı bir tasarım” yorumunda bulunuldu.
KARADA VE HAVADA ETKİLİ
Analiz yazısında taret sisteminin çok sayıda farklı anti-tank füze sistemine de uyum sağlayabildiği ve 4 kilometre öteden tankları etkisiz hale getirebildiğine de değinildi. “Şehir çatışmaları için birebir” yorumuyla tanıtılan sistemin hem kara hem de İHA gibi hava tehditlerine karşı etkili olabildiği, ileri seviye bağımsız hedef belirleme ve avcı-vurucu sistemine sahip olduğu bilgilerine yer verildi. ABD merkezli bir başka uluslararası haber organı Militaryleak de TEBER taret sisteminin DSA 2024 Fuarı'nda büyük ilgi topladığını ifade etti.
'ADNAN' ASYA'DA GÜÇLÜ
Armyrecognition yayın organı ayrıca FNSS ve Malezyalı firma DefTech tarafından üretilen 'ACV-300 Adnan amfibik zırhlı piyade aracı'na da dikkat çekti. 'Adnan'ın 2000 yılından bu yana 267 adet üretildiği ve Malezya ordusunun temel zırhlı piyade aracı haline geldiğine değinilen haberde aracın 14.5 kalibrelik zırh delici mermilere sahip olduğu ve 30 kalibrelik mermiler ile RPG-7 gibi füze sistemlerine karşı dayanıklı dış cepheyle donatıldığına vurgu yapıldı. Yazıda fuarda sergilenen Adnan savaş aracına son olarak 'ajan topu' adı verilen ve farklı ortamlarda gözlem-keşif ve istihbarat görevleri yapabilen çok sensörlü ve yüksek çözünürlüklü kamera da yerleştirildiği bilgisine yer verildi. Analizde “infrared termal ve yüksek çözünürlüklü kameraların da olduğu sistem çok daha tehlikeli hale geldi. Savaş aracı bu kamera ile çatışma alanında belirgin bir taktik avantaj sağlayacak” yorumunda bulunuldu.
FUARI ETKİLEDİ
Dünyanın en saygın küresel savunma yayın organı İngiltere merkezli Jane's Report da (Jane's) Adnan savaş aracının özelliklerini birinci sayfasına taşıdı. Yayın organı “DSA Fuarı'nda boy gösteren ve yakın alan gözlem-keşif sistemi, top atış sistemi, hava soğutma, otomatik atış, sürücü vizyon ve navigasyon sistemleriyle donatılı olan yeni jenerasyon uzaktan kontrollü savaş platformu ACV-300 izleyenleri etkilemeyi başardı” yorumunda bulundu.
TÜRK ZIRHLILARI AFRİKA'DA
Afrika kıtası genelindeki askeri ve istihbarat gelişmelerine yer veren yayın organı Africa Intelligence ise Kongo Cumhuriyeti'nin “on milyonlarca dolar değerinde bir anlaşmaya imza atarak” Katmerciler firması üretimi olan 4x4 zırhlı savaş aracı alacağını okuyucularına duyurdu. Yayın organı Afrika pazarında özellikle Türk zırhlı savaş araçlarına büyük bir ilginin olduğunun da altını çizdi.
Kaynak: Web Özel