Son büyük savaş başlıyor, Kremlin kulisleri Haber Global'de

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin Dünya haberleri Gündem haberleri Kremlin İstihbarat Askeri teknoloji Ekonomi haberleri
Son büyük savaş başlıyor, Kremlin kulisleri Haber Global'de

Rusya'da Savunma Bakanı Sergey Şoygu 12 yıllık görevinden alındı. Dünyayı şaşırtan gelişmeyi Haber Global'e değerlendiren Rus uzmanlara göre ülkenin tam savaş ekonomisine geçme kararı alması bu değişimin ana gerekçesi. Kulislere göre orduda da savaşı hızlandıracak atamalar da bekleniyor.

Beşinci dönemine başlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 12 yıldır Savunma Bakanı olarak görev yapan Sergey Şoygu'yu görevden alarak yerine Başbakan Yardımcısı ve ekonomist Andrey Belousov'u atadı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı olarak görev yapacak Şoygu'nun görevden alınması “Rusya savaş stratejisini mi değiştiriyor?” sorusunu gündeme getirdi. Haber Global Web Özel'e konuşan Rus uzmana göre görev değişikliğinin arkasında askeri sebepler olduğu kadar finansal beklentiler de yer alıyor.

Son büyük savaş başlıyor, Kremlin kulisleri Haber Global'de - Resim : 1
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni Savunma Bakanı Andrey Belousov'dan Rus ordusunu modernize etmesini bekliyor.

SAVAŞ EKONOMİSİNE GEÇİŞ

Rusya'da bulunan Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü eski Başkanı ve ülkenin önde gelen dış politika uzmanlarından Profesör Andrey Zdrojewski Haber Global Web Özel'e; Kremlin koridorlarında konuşulan bilgileri aktardı. Profesör Zdrojewski'ye göre Putin'in askeri kanatta en güvendiği isim olan Şoygu'yu “yetersizlik ve stratejik duyarsızlık” koltuğundan etti. İşte madde madde Kremlin kulislerinde konuşulan ve Şoygu'nun görevden alınmasına yol açan gerekçeler:

-Asker kökenli olmaması dolayısıyla komuta kademesinde yeterliliği sorgulandı. Savaşın başlangıcındaki istihbaratları yanlış çıktı.
- Ukrayna'nın Karadeniz'deki saldırılarına, Rus kentleri üzerindeki İHA/SİHA saldırılarına çözüm üretemedi.
- Başta Wagner olmak üzere paralı askeri şirketleri kontrol edemedi. Moskova'ya karşı isyan girişiminde bulunan Wagner'in eski patronu olan ve Ağustos ayında şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybeden Evgeni Prigojin tarafından sert şekilde eleştirildi. Rus elit birlikleri ve genel olarak askerlerin orduya güveni sarsıldı.
- Ukrayna savaşında istenen sonuçlara henüz ulaşılamadı ve beklenenden çok daha fazla asker ve savaş aracı kaybedildi.  

Son büyük savaş başlıyor, Kremlin kulisleri Haber Global'de - Resim : 2
Putin, Andrey Belousov'u kariyerinde parlatan isim olan Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in de (fotoğrafta sağda) bu göreve yeniden önerdi.

ORDU MODERNİZE EDİLECEK

Kulislerden edinilen bilgilere göre yeni atama ile Putin, askeri yapılanma, üretim ve lojistik sürecin de uzun süreceğini de göstermiş oldu. Putin'in Belousov'dan Rus ordusunu modernize etmesini istediği de öne sürülürken, haberglobal'e konuşan Profesör Andrey Zdrojewski ise "Belousov'dan beklenen bir başka görev ise Rusya'nın savaş için ayırdığı dev bütçenin 'Savunma Bakanlığı tarafından cebe atılmasının' önüne geçmesi.  Putin ayrıca Andrey Belousov'u parlatan isim olan Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in de bu göreve yeniden önerdi. Putin ve yönetimi, Rusya'nın ambargolarla mücadele stratejisini çizen isim olarak da bilinen Mişustin ile Belousov'un yakın çalışması için bir plan hazırladı. Mişustin'in daha önce yaptığı gibi vergi gelirlerini ve dış yatırımı arttırması bekleniyor. Mişustini'in adaylığı ise Rusya Meclisi Duma'da oylanacak" dedi.

ATAMALAR BEKLENİYOR

Haber Global Web Özel'in elde ettiği bilgilere göre görev değişikliğinin arkasında askeri gerekçeler de bulunuyor. Görev değişikliği Rusya'nın geçtiğimiz gün Harkov ve Mariupol kentine başlattığı büyük saldırıyla eş zamanlı gelmesi tesadüf değil. Kremlin'de Rus ordusu üst kademesinde de “Ukrayna'daki savaşı hızlandırmak için” değişikler olacağı ve savaşın hızlanması ve şiddetlenmesi de bekleniyor. Önceki gün Haber Global Web Özel'e konuşan Rusya'nın önde gelen askeri uzmanlarından Mihail Kodarenok da Rusya'nın yakın zamanda Ukrayna'ya karşı toplu ve nihai bir saldırı başlatacağı yorumunda bulunmuştu.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel