Her kafadan ayrı ses! Tahmin değil deprem lotosu

Deprem Marmara Depremi Son depremler İstanbul depremi Kahramanmaraş Depremi Naci Görür İstanbul Bursa Kocaeli Yalova Tekirdağ Konut
Her kafadan ayrı ses! Tahmin değil deprem lotosu

Son günlerde, uzmanların ortaya attıkları Büyük Marmara depremine yönelik senaryolar endişe yaratıyor. Her uzman birbirinden farklı senaryoları savunurken, bazı felaket iddiaları ise korku ve paniği körüklüyor. Vatandaşlar ise ortaya atılan senaryolar nedeniyle kime inanacağını şaşırmış durumda.

Asrın felaketi kabul edilen 6 Şubat tarihli deprem felaketlerini hemen ardından 'Olası Marmara Depremi'ne ilişkin bazı uzmanların açıklamaları son günlerde yeniden ayyuka çıkmış durumda. Adeta deprem lotosunu andıran tahminler ise vatandaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Celal Şengör'ün, geçtiğimiz günlerde, "İstanbul'da deprem oldu, yangınlar çıktı. Herkes sokakta, nereye kaçacaksın? Yemeğini nereden temin edeceksin? Depremden sonra yangınlar çıkacak. Nereye kaçacaksın? Yağma başlayacak. Irza geçilmelere başlanacak. İstanbul’da kaç tane Afgan var?" sözleri, tartışma ve tepkilere neden olmuş durumda. 

Her kafadan ayrı ses! Tahmin değil deprem lotosu - Resim : 1
Prof. Dr. Celal Şengör, gazeteci Fatih Altaylı'nın Youtube kanalında, "Çanakkale'deki evimin önünden fay geçiyor. Ama bu ev ona göre yapıldı. Buranın etrafı bomboş" açıklamasında da bulundu.

2 DAKİKA SÜRECEK 

İstanbul'u etkilemesi beklenen Büyük Marmara Depremi'ne karşı uzmanların her biri farklı senaryolar öne sürerken, son açıklamaları ile gündeme gelen isimlerden Prof. Dr. Celal Şengör,  Marmara'da en az 7 büyüklüğünde deprem beklediğini söyleyen isimlerden.  Prof. Dr. Şengör, “Depremin süresinin 2 dakika olabileceğini düşünüyoruz. Fay Silivri'den B.Çekmece'ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir” tezini savunuyor.

GÖRÜR'ÜN İKİ TAHMİNİ 

Prof. Dr. Naci Görür ise neredeyse her gün açıklama yapan isimlerin başında geliyor. Prof. Dr. Görür'e göre Marmara Ereğlisi'nden Adalar'a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi söz konusu. Prof. Dr. Görür, kırılma ile bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski olduğunu dile getirirken, “Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur” görüşünü savunuyor.

Her kafadan ayrı ses! Tahmin değil deprem lotosu - Resim : 2
Prof. Dr. Görür, neredeyse her gün açıklama yapan uzmanların başında geliyor.

MARMARA'DA 4 FAY TEZİ 

İTÜ'den Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise Marmara Denizi içinde 240 ile 510 yıl arası kırılmayan 4 fay parçası bulunduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Yaltırak ise "Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi Köprüsü'nün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 km'lik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan riskli segment"  tezini öne sürüyor.  

Her kafadan ayrı ses! Tahmin değil deprem lotosu - Resim : 3
Ortak görüş ise olası depremin 7 ve üzeri büyüklükte gerçekleşeceği yönünde 

İstanbul'u etkileyecek Marmara Depremine ilişkin diğer uzmanların tahminleri ise şöyle... 

Prof. Dr. Şerif Barış:  "6.7 veya 6.8’lik depremde kaos, kargaşa, yıkım ve ölümlere sebebiyet verir. Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü." 

Prof. Dr. Okan Tüysüz:  "Ölçümler Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı parçasının yılda ortalama 2 cm kadar hareket ettiğini gösteriyor. Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir." 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Marmara'da, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmesi mümkün."

Prof. Dr. Ahmet Ercan: "İstanbul'u etkileyecek büyük deprem 2045'den önce olmayacak. Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olması şaşırtıcı olur."

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 2 civarında.",

Prof. Dr. Sinan Özener: "Tarihsel süreçte 1509’daki deprem 7.4 büyüklüğünde oldu. O tarihte meydana gelen büyük depremde Marmara Denizi’nde tsunami oluşurken, İstanbul’un kıyı bandında ciddi hasarlar yaşandığını tespit etmiş durumdayız."

Prof. Dr. Ziyaddin Çakır: "İstanbul'u etkileyen 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırık doğuya doğru ilerlerken yavaşlayıp durabilir. Bu da Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmaktadır."

 mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

deprem İstanbul depremi Cenk Yaltırak Marmara Depremi fay hattı Celal Şengör Naci Görür büyük deprem fay hattı kuzey anadolu fay hattı afet