Hem olumlu hem olumsuz, Türk ekonomisine akıl ermiyor!

Gündem haberleri Ekonomi haberleri abd doları Türk lirası Türkiye Borsa Enflasyon Enflasyon Raporu Yaşam Haberleri Zam dolar Brent petrol İstanbul
Hem olumlu hem olumsuz,  Türk ekonomisine akıl ermiyor!

Ekonomideki veriler kafaları karıştırmaya devam ediyor. OECD Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme beklentisini 3.4'e yükseltirken, TOBB’un yayınladığı istatistiklerine göre yılın ilk 3 ayında kurulan şirket sayısı, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 15.5 azaldı. Kapanan şirket sayısı da yüzde 27 arttı.

Ekonomideki dalgalı seyir devam ederken, piyasalardan yansıyan son veriler ise tartışma ve soru işaretlerine neden oluyor. Borsa İstanbul geçtiğimiz gün tarihinde ilk kez 10 bin puanın üzerine çıkarken, Türk-İş ise nisan ayında açlık sınırının 17 bin 725 TL, yoksulluk sınırının ise 57 bin 736 TL'ye yükseldiğini açıkladı. İlginç gelişmelerden biri de kredi kartı harcamalarında yaşanıyor. Bireysel ve kurumsal kredi kartları harcamalarında ivme kaybı sürerken, Mart sonunda ilk kez yüzde 100’ün altına gerileyen artış, 19 Nisan haftasında yüzde 83.22 olarak kayıtlara geçti. BDDK verileri de aynı hafta kart harcamalarında gerilemeye işaret ederken, analistler iç talepteki yavaşlamaya dikkat çekiyor.

Hem olumlu hem olumsuz,  Türk ekonomisine akıl ermiyor! - Resim : 1
Beklenti, enflasyonun Mayıs’ta zirve yaptıktan sonra Haziran, Temmuz döneminden itibaren düşmesi.

FED SABİT TUTTU

Öte yandan merakla beklenen Fed kararı ise geçtiğimiz akşam geldi. Fed, mayıs ayı toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit bıraktı ve faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde tuttu. Merkez Bankası'nın 29 Nisan'daki net döviz pozisyonu 2,1 milyar dolar iyileşirken; Nisan ayı genelinde 18.5 milyar dolarlık iyileşme de söz konusu oldu. Ancak üretim ve işletmelerle ilgili tablo da ise tersi yaşanıyor.

214 KONKORDATO İLANI

Mart ayında 50 eşik değerinde olan İSO İmalat Sanayi, Nisan ayında 49.3'e geriledi. TOBB’un yayınladığı Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri’ne göre, yılın ilk 3 ayında kurulan şirket sayısı, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 15.5 azalarak 29 bin 593 oldu. İlk çeyrekte kapanan şirket sayısı yüzde 27 artarken, tasfiye kararı alan şirket sayısı 7 bin 500’ü geçti. Mali yapısı bozulan 214 şirket de konkordato için mahkeme yolunu tuttu.

AKARYAKIT İNDİRİMİ YOLDA

Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan, Merkez Bankasının rezerv toplamaya devam ettiğine dikkat çekerken, "Hizmet Üretici Fiyat Endeksi'nin yıllık yüzde 85.41, aylık ise yüzde 3.64 arttı. Önümüzdeki dönem enflasyonunda en büyük risk hizmetler sektörü tarafındaki yüksek seyir olmaya devam edecek. Merkez Bankası bu yüzden Temmuz’da asgari ücret artışı olmasını istemiyor. Döviz kuru zayıf bir seyir izlediği için önümüzdeki günlerde güçlü akaryakıt indirimleri gelecektir" dedi. 

Hem olumlu hem olumsuz,  Türk ekonomisine akıl ermiyor! - Resim : 2
Mart ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 4.1, ithalat yüzde 6.3 azaldı. Dış ticaret açığı ilk çeyrekte 20 milyar dolar oldu.

MAYIS'TA ZİRVE YAPACAK 

İnsan Kaynakları Uzmanı Suat Başkır ise Türkiye’ye döviz girişinin hızlandığını dile getirirken, şu saptamalarda bulundu. "Kaynak girişi kuru gevşetiyor. 1-26 Nisan tarihleri arasında Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonu yaklaşık 16.5 milyar dolar iyileşti. Merkez Bankası’nın Sektörel Bilançolar verisi, 7 sektörde, zarar eden firma sayısının kar edenlerden fazla olduğunu gösteriyor. En iyi durumdaki sektör imalat, en kötü durumdaki sektör gayrimenkul faaliyetleri. Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 95’i imalat sektörü tarafından yapılıyor."

TÜRKİYE KRİTİK ÜLKE 

"Gözden kaçan bir ayrıntıyı da vurgulamak gerek. Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın  Financial Times gazetesine verdiği röportajda Ankara’nın ABD’li enerji devi ExxonMobil ile milyarlarca dolarlık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı anlaşması için görüşmeler yaptığını açıklaması çok önemli. Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından önemli bir adım. Ayrıca ikili ilişkiler için de büyük bir kaldıraç olarak görebiliriz."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel