Harris Demokratları böldü, seçimin kaderi Kennedy'nin elinde

abd seçimleri ABD donald trump Joe Biden Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER
Harris Demokratları böldü, seçimin kaderi Kennedy'nin elinde

ABD Başkanı Joe Biden seçimlerde adaylıktan çekildi ve yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. Kongre kulislerine göre parti ve bağışçılar Harris'i destekleme noktasında bölünmüş durumdalar. Yapılan kamuoyu yoklamalarında rakip aday Donald Trump ise halen önde görünüyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçiminden adaylığını çekti ve yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekleme kararı aldı. Kongre kulislerine göre Harris partisinin desteğini arkasına alıyor ancak bu destek zoraki. Bağımsız aday olan Robert F. Kennedy Jr,  partisinin oylarını yüzde 6 bölerken, başkan adayı Donald Trump ise halen anketlerde önde gözüküyor.

Harris Demokratları böldü, seçimin kaderi Kennedy'nin elinde - Resim : 1
Kongre kulislerine göre ABD başkanlık seçim yarışında Demokratların yeni adayı olan Kamala Harris'in (fotoğrafta) parti içinde tartışma yarattığı iddia ediliyor.

OBAMA DESTEK VERMEDİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından desteklediği Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in ilk tur oylamada aday olabilmek için gereken 1976 delege sayısına ulaştığı ifade ediliyor. ABD medyasının geçtiği bilgilere göre Harris'in başkanlık yarışı için de özellikle Demokrat Parti'ye yakın kadın iş insanları, sanatçılar ve sporculardan büyük destek aldığının altı çiziliyor.

Harris ayrıca eski ABD Başkanı Bill Clinton, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, senatörler Mark Warren ve Elizabeth Warren gibi partinin önde gelen isimlerinden de destek alıyor. Harris hakkında destek açıklaması yapması en çok beklenen isimler ise eski ABD Başkanı Barack Obama, Senato çoğunluk lideri Demokrat Senatör Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi lideri Hakeem Jeffries olarak sıralanmakta.

BÜYÜK BAĞIŞÇILAR ÇEKİLİYOR

ABD Kongresi hakkında haberler yapan The Hill yayın organının kulislerden elde ettiği bilgilere göre Demokrat Parti, Harris konusunda içeride uzlaşamıyor ve mecburen desteklemek zorunda kalan kanun koyucuların sayısı “oldukça fazla.” Harris'in adaylığı bağışçıları da bölmüş durumda. Harris'in adaylığına tabandan büyük bağış desteği geliyor ancak başta hukukçu John Morgan olmak üzere büyük bağışlar yapan çok sayıda Demokrat Partili isim Harris'in adaylığı için bağış yapmayacağını açıklamış durumdar. Muhalif bağışçılara göre Harris seçim yarışını “kazanamayacak.” Kongre kulislerindeki bilgilere göre Harris'in adaylığı partisini isteksiz bir desteğe sürüklerken muhalif isimler ise ısrarla Kentucky Valisi Andy Beshear ya da Batı Virginia'lı Senatör Joe Manchin'in aday gösterilmesi gerektiğine inanıyorlar.

OY BÖLEN İSİM

Ülke genelinde yapılan dört büyük kamuoyu yoklamasına göre Harris, ABD'deki parti kitlesini harekete geçirmiş olsa bile mevcut durumda Trump halen Demokrat adayın 2 puan önünde gözüküyor. Seçimlerde Demokratlar için kritik isim ise eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin yeğeni olan hukukçu ve politikacı Robert F. Kennedy Jr. Kennedy ise bağımsız başkan adayı olarak seçimlere katılmasına karşın ülke genelinde yüzde 6'lık bir oy oranına sahip. Kennedy'nin yarıştaki varlığı ise Demokrat Parti'de oy bölünmesi anlamına geliyor.

Harris Demokratları böldü, seçimin kaderi Kennedy'nin elinde - Resim : 2
Anket sonuçlarına göre Harris kendi parti kitlesini harekete geçirmiş olsa bile mevcut durumda Trump (fotoğrafta) halen Demokrat adayın 2 puan önünde gözükmekte.

OY FARKI AZALABİLİR

CBS ve CNN yayın organlarının ortak analizine göre Harris, Biden'a kıyasla Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'a karşı daha etkili bir kampanya yürütebilir. Harris'in adaylığıyla birlikte Trump'ın Biden'a karşı yüzde 5 ila 8 arasında değişen oy farkının da azalması bekleniyor. Kamuoyu yoklamaları Harris'in rakip adaydan çok daha genç ve siyahi kökenlere sahip olmasının da avantaj olduğunu ortaya koymakta. Kongre kulislerinden elde edilen bilgilere göre Harris'i, 17 eyalet valisi, 143 Temsilciler Meclisi üyesi, 41 senatör ve 250 belediye başkanı destekliyor. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel