Gazze için korkunç iddia, katil sürüsü gönderilebilir!

ABD Pentagon Gazze Filistin İsrail Hamas Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER
Gazze için korkunç iddia, katil sürüsü gönderilebilir!

İsrail saldırıları altında büyük bir insanlık dramı yaşanan Gazze için korkutucu bir iddia gündeme getirildi. ABD savunma kaynaklarına göre ülkedeki paralı askeri firmaların Gazze'ye gönderilmesi düşünülüyor. Bu şirketlerin sicili ise savaş suçları ve sivil halka karşı katliamlarla dolu.

ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Defense One Gazze'ye ilişkin korkutucu bir iddiayı gündeme getirdi. ABD'de Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile yakın bağları olan gazeteci David Ignatius ve istihbarat kaynaklarına dayandırılan analiz yazısında Gazze'de İsrailli rehinelerin kurtarılması, Hamas liderlerinin yerinin belirlenmesi ve hava saldırılarından kaynaklı insan kaybının önüne geçilebilmesi için “korkunç bir planın” devreye sokulabileceği iddia edildi. İddiaya göre ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileri Gazze'ye özel operasyonlar için paralı askerler gönderme seçeneğini değerlendiriyorlar.

Gazze için korkunç iddia, katil sürüsü gönderilebilir! - Resim : 1
ABD'de Gazze'ye gönderilmesi düşünülen paralı askeri şirketlerin geçmişleri katliam ve savaş suçlarıyla dolu.  

DIŞİŞLERİ KARŞI ÇIKIYOR

Geçmişte Afganistan ve Irak savaşlarındaki katliam, tecavüz, işkence ve acımasızlıklarıyla anılan ve tüm dünyaca kınanan Amerikan paralı askerlerinin Gazze'ye gönderilme fikri ise İsrail ordusunun Hamas'ın elinde tutulan rehinelere ve Hamas liderlerine ulaşamaması sonrasında düşünülmeye başlandı. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre paralı askerlerin ateşkes sonrasında da Gazze'de belirli bir süre kalmaları planlanıyor. ABD'li askeri yetkililer ileride olası bir başka büyük çatışmanın önüne geçebilmek için hızlı ve etkin savaş kabiliyetine sahip paralı askerleri kullanmayı düşünüyorlar ancak ABD Dışişleri Bakanlığı bu öneriye karşı çıkıyor.

KATLİAM YAPIYORLAR

ABD'li paralı askeri şirketler hem Birleşik Devletler'in Afganistan ve Irak savaşlarında hem de yakın zamanda işledikleri suçlarla gündemden hiç düşmediler. Irak Savaşı'nda gözaltındaki sivillere yapılan işkencelerin sembolü olan Ebu Gureyb Cezaevi'ndeki insanlık dışı eylemlerin sorumlularından CACI firması, tüm dünya kamuoyundan yargılanmaları için baskı gelmesine karşın tek bir yargılama görmeyen Blackwater şirketi de halen hafızalardaki yerlerini koruyorlar.

Bağdat'da protesto düzenleyen kalabalığa ateş açan ve 17 sivili öldüren Blackwater firması bu olaydan sonra adını 'Academi' olarak değiştirmek zorunda kaldı. Irak Savaşı'nda bir Başbakanlık koruması Aegis şirketine bağlı paralı askerlerin sarhoş halde açtıkları ateş sonucu hayatını kaybederken DynCorp firmasına bağlı paralı askerler ise hayat kadınlarına ve genç kızlara zorla tecavüz ederek görüntüleri kayıt altına almalarıyla hatırlanıyorlar. ABD'li paralı askeri firmaların Afganistan'daki suçlarına ilişkin dosyalar ise insan hakları derneklerinin baskılarına karşın bugüne kadar askeri ya da sivil mahkemelere getirilmiş değil.

Gazze için korkunç iddia, katil sürüsü gönderilebilir! - Resim : 2
Blackwater şirketinin (yeni adıyla Academi) kurucusu Erik Prince (fotoğrafta) paralı askerlerinin Irak ve Afganistan'da işlediği suçlar hakkında ABD Kongresi'nde birçok kez savunma yaptı.

KURALSIZ SAVAŞÇILAR

ABD Savaş İhale Komisyonu verilerine göre paralı askeri şirketlerin yalnızca Irak ve Afganistan savaşlarında 31 ila 60 milyar dolarlık bir paranın büyük bölümünü boş yere harcadıkları ya da ciddi miktarda bir paranın “ortadan kaybolduğu” da biliniyor. Diğer yandan paralı askerlere Gazze'de kimin ödeme yapacağının belli olmadığı vurgulamakta. Gazze'ye gönderilseler bile bu şirketlerin kontrol ve denetiminin nasıl gerçekleşeceğine ilişkin bir strateji de bulunmuyor. Diğer yandan paralı askeri firmaların ABD ordusunun komuta hiyerarşisine ve askeri kanunlarına bağlı olmaması, çoğu zaman ordunun direktiflerini dinlememesi, ülkenin çıkarlarını değil kendi finansal çıkarlarını düşünmeleri de Amerikan diplomatlarını düşündüren konular arasında.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel