Fransa Afrika’da istenmiyor, Pentagon'dan şok Paris raporu
Ermenistan’a aralıksız silah satan ve Azerbaycan hükümetinin tepkisini çeken Fransa, Afrika’daki gücünü bütünüyle yitiriyor. Son Pentagon raporuna göre Paris yönetimi kıtadaki askeri gücünü yarı yarıya azaltmayı planlarken; Türkiye, Çin ve Rusya'nın bölgedeki etkisi artıyor.
Fransa, Afrika’daki gücünü bütünüyle yitirmeye başlarken, Türkiye, Çin ve Rusya’nın varlığı ise artıyor. ABD merkezli küresel savunma yayın organı Defense News’in; Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, Paris’in askeri üslerini kapatan Afrika ülkeleri, oluşan güvenlik boşluğunu ABD’nin desteği ile kapatmayı planlıyor. Öte yandan Paris yönetimine sunulan bir diğer rapora göre, Fransa bölgedeki askeri gücünü yarı yarıya azaltmak zorunda. “Fransa, Afrika'daki eski kolonileriyle olan ilişkilerinde tarihindeki en büyük kırılmayı yaşıyor” ifadesinin yer aldığı raporda, Paris’in hem askeri hem de politik olarak Afrika'nın kuzeyi ve batısında yer alan ülkelerde “istenmeyen dış güç” ilan edildiği ve çoğu askeri üssünü kapatmak zorunda kaldığı” bilgisine yer verildi.
ASKERİ GÜÇ AZALTILACAK
Fransa Cumhurbaşkanlığı Afrika Özel Temsilcisi Jean-Marie Bockel’in; Macron’a sunduğu raporun henüz kamuoyuna açıklanmadığı, söz konusu raporda Paris’in yalnızca Sahel bölgesinde değil, Kuzey Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere tüm Afrika genelindeki gücünün eridiğini gözler önüne serdi. Rapora göre Fransa'nın “daha az tepki çekmesi için” ilgili ülkelerdeki askeri gücünün yarı yarıya azaltması gerekiyor. Tüm Afrika kıtası genelinde henüz Fransa'ya tepki vermeyen tek ülke ise Afrika Boynuzu’nda yer alan Cibuti Cumhuriyeti. Rapor ayrıca Fransa'nın sabit askeri üsler ve askeri personel yerine ilgili ülkelere hava gözlem/keşif ile dron-SİHA desteği vererek “daha az görünür olabileceği” önerisinde de bulunuyor.
YENİ KOMUTANLIK KURDU
Pentagon raporu ayrıca Fransa’nın ABD’nin bölgedeki ana komutanlık birimine (U.S. AFRICOM) benzer şekilde merkezi bir Afrika komutanlık birimi kurduğunu ve bu birimin başına getirilen General Pascal Ianni’ye “Rusya’nın kıta genelinde büyüyen etkisine karşı bilgi/enformasyon savaşı verilmesi” direktifi verildiğini de ortaya koyuyor. Rusya'nın, Afrika’daki Fransız askeri üslerini işaret ederek halk içinde “kolonici Fransa imajını körüklediği” bilgisinin de paylaşıldığı raporda, Paris’in strateji değiştirmeye başladığı ve İngiltere’nin etkin olduğu Nijerya ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerle ticari varlığını arttırdığının altı çiziliyor.
AFRİKA YALANLARI YUTMUYOR
Fransa Savunma Bakanlığı uzun yıllardır “bölgede yerel orduları eğitiyoruz. Radikal terörizmle mücadele ediyoruz ve hükümetlere istihbarat ile lojistik destek sağlıyoruz” iddiasıyla askeri üsleri bir güç olduğunu savunsa da, Afrika ülkeleri ise askerlerin bölgede politik ve Fransa’ya yakın hükümetleri desteklediklerini iddia ediyorlar. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde çok sayıda Afrika ülkesinde sokaklarda düzenlenen protesto gösterilerinde Fransız üslerinin kapatılması istenirken, Fransa’ya yakın hükümetlerin halka bir faydasının olmaması ve bekleneni verememesi de öfkeyi arttırmış durumda. Pentagon raporu ayrıca Rusya, Çin ve Türkiye’nin kıtada artan etkisiyle birlikte Afrika hükümetlerinin kendilerini “Fransa’ya bağlanmak zorunda hissetmediklerini" ortaya koyuyor.
YÜZDE 25 ARTTI
Rapora göre kıtaya ticari olarak etkin şekilde yatırım yapan son ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri. Fransız üslerinin kapatıldığı ülkelerin “Rusya’ya yakınlaştıklarına” da dikkat çekilen raporda “bu ülkelerde güvenlik daha da kötüye gitti. Geçtiğimiz yıla göre söz konusu ülkelerdeki terör saldırıları yüzde 25 arttı. İlgili ülkeler ise Fransa yerine ABD’nin desteğini bekliyorlar” vurgusuna yer veriliyor.
Kaynak: Web Özel