Eşcinsel evlilik: Komünistler, milliyetçiler ve kilise karşı

yunanistan Yaşam Haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri atina AB Avrupa Birliği Kiryakos Miçotakis Evlilik Hakkında Her Şey
Eşcinsel evlilik: Komünistler, milliyetçiler ve kilise karşı

Yunanistan meclisi, eşcinsel çiftlere evlilikte eşit haklar tanıyan tasarıyı onayladı. Reform, ebeveyn haklarının tamamını eşcinsel çiftlere de tanıyor ancak taşıyıcı anne aracılığıyla, tıbbi yardımla çocuk sahibi olmaya izin vermiyor. Yasaya Komünist Partisi, milliyetçiler ve kilise karşı çıkıyor.

Yunanistan parlamentosu uzun tartışmaların ardından eşcinsel çiftlere evlenme ve çocuk evlat edinme hakkı tanıyan tasarıyı yasalaştırdı. Tasarı 300 üyeli mecliste 254 milletvekili tarafından oylanırken, 176 milletvekili lehte, 76 milletvekili ise aleyhte oy kullandı. İktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi, ana muhalefet SYRIZA, sosyalist PASOK, Yeni Sol ve Özgürlük Rotası milletvekilleri tasarıya 'evet' oyu verdi. Ülkedeki sağ partiler Yunan Çözümü, Niki ve Spartiatlar ile komünist KKE 'hayır' kararında birleştiler.

MİÇOTAKİS YASAYI SAVUNDU

Tasarının yasalaşmasının ardından açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, “Bugüne kadar görünmez olan insanlar sonunda etrafımızda görünür hale gelecek” dedi. Tasarının lehinde konuşan Miçotakis, yasayla birlikte birçok çocuğun da sonunda hak ettiği yeri bulacağını savundu. Miçotakis, "Reform, vatandaşlarımızın haklarından mahrum olmamasını sağlayacak ve hayatlarını daha iyi hale getirecek” diye konuştu.

Eşcinsel evlilik: Komünistler, milliyetçiler ve kilise karşı - Resim : 1
300 üyeli Yunan meclisinde 176 milletvekili yasanın lehinde oy kullandı. 

MUHAFAZAKARLAR TEPKİLİ

Ancak Yunan basınına yansıyanlara göre ülkedeki muhafazakarlar yasaya tepkili. Geçmişte Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi'de yer alan Antonis Samaras, aile yapısını önemli ölçüde değiştireceğini öne sürdüğü yasayı "tehlikeli" olarak nitelendirdi. Muhafazakar milletvekili, tasarının temelinin uydurma olduğunu belirterek, eşcinsel evliliğe izin verilmemesinin bir insan hakkı ihlali olmadığını söyledi. Samaras, "bir çocuğun hem babaya hem de anneye ihtiyacı olduğunu" belirterek  "Önerilen yasa, ulusal yasadan temel bir sapmayı temsil ediyor ve milyonlarca Yunan'ın inançlarıyla çelişiyor" dedi. Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA ise, yasanın "eksik" olduğunu belirterek lehte oy kullandı. Sözcü Sokratis Famellos, "SYRIZA'nın parlamento grubu bu adımı atmaya uzun zamandır hazırdı" diye konuştu. 

KİLİSE: VAFTİZ EDECEĞİZ

Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin lideri Başpiskopos Ieronymos, Yunan Ortodoks Kilisesi'nin, eğer isterlerse eşcinsel çiftlerin çocuklarını vaftiz etmeyi kabul edeceğini söyledi. Yunanistan Kilisesi Kutsal Sinod'u 23 Ocak'ta, hükümetin eşcinsel evliliği yasallaştırmasına tamamen karşı çıktığını duyurmuştu. Ieronymos, Amerika Başpiskoposu Elpidophoros ile Atina'da yaptığı görüşmenin ardından “Biz çocuklara karşı değiliz. Çocukları herkesten daha çok seviyor ve önemsiyoruz. Kilise bu çocukların belli bir yaşa gelmesini bekleyecek ve büyüdüklerinde, vaftiz edilmek istediklerinde bunu yapacaklar" dedi.

Eşcinsel evlilik: Komünistler, milliyetçiler ve kilise karşı - Resim : 2
Muhafazakar milletvekilleri yasanın lehinde oy kullanma çağrısı yapan Başbakan Miçotakis'e tepki gösterdi. 

İLK ORTODOKS ÜLKE OLDU

Ieronymos, “İnsanda özgürlük çok önemli bir şeydir ve hepimiz bunu hesaba katmalıyız. Hiçbir kurum özgürlüklere sınırlama getirmemeli” açıklamasını yaptı. Yunanistan eşcinsel evliliği yasalaştıran ilk Ortodoks ülke oldu. Bu durumun eşcinsel evliliğe karşı çıkan diğer Ortodoks ülkeleri nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel