Dünyanın gözü seçimlerde, küresel medyada böyle yankılanıyor

31 Mart Yerel Seçimleri AK Parti CHP Ekrem İmamoğlu Murat Kurum Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Ankara Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Dünya haberleri İzmir Antalya Bursa
Dünyanın gözü seçimlerde, küresel medyada böyle yankılanıyor

31 Mart yerel seçimleri küresel medyada büyük bir dikkatle izleniyor. Batılı düşünce ve yayın kuruluşları seçim sonuçlarının ardından Türkiye'nin dış politikasındaki olası değişiklikleri de tartışıyor.

Türkiye'de nefesler tutulmuşken, dünya basını da büyük bir dikkatle seçimleri izliyor. ABD'den, Avrupa Birliği'ne kadar uluslararası yayın organları iki noktaya özellikle dikkat çekiyor. Dış basında İstanbul'daki yarışın kıyasıya süreceği tahmini yapılırken, yayın organlarında seçim sonuçlarının Türkiye'nin global arenadaki politikalarını  bile etkileyeceğine dikkat çekiliyor. Dünyanın en saygın dış politika yayın organı olarak kabul edilen ABD merkezli Foreign Policy dergisinde “Yerel seçimler yakında Türkiye'nin geleceğini belirleyecek” başlıklı bir analiz yazısı yayınlanırken, analizde Türk dış politikasında da büyük değişikler olacağı iddiası  gündeme geldi. 

Dünyanın gözü seçimlerde, küresel medyada böyle yankılanıyor - Resim : 1
Küresel medya organlarına göre Batılı ülkeler seçim sonrası Türkiye'nin dış politikasına odaklanmış durumdalar.

Amerikan Associated Press haber ajansı ise seçim sonrasında Türk siyasetinde Anayasa değişikliğinin gündeme geleceğini öne sürdü. İngiliz Reuters haber ajansında ise “İstanbul 31 Mart seçimlerindeki en büyük mücadele alanı olarak ortaya çıkmakta” ifadelerine yer verdi.

ABD'nin köklü düşünce kuruluşlarından The German Marshall Fund, “Türkiye yerel seçimler öncesinde karmaşık bir manzarayla yüzleşiyor” başlıklı analiz yazısı yayınlarken, ABD merkezli US News yayın organı ise analizinde İstanbul ve Ankara'daki sonuçlarının önemi vurguladı.

Dünyanın gözü seçimlerde, küresel medyada böyle yankılanıyor - Resim : 2
Küresel medya organları Türkiye-Rusya ilişkilerinin nasıl seyredeceğini de mercek altına alıyorlar.

RUSYA VURGUSU

ABD'nin köklü düşünce kuruluşlarından Carnegie Endowment for International Peace:

“ABD, Avrupa Birliği kurumları, NATO ve Avrupa başkentleri Türkiye'deki yerel seçimleri büyük bir dikkatle izliyor. Seçim sonuçları ülkenin uluslararası duruşunu etkileyebilir ve Erdoğan'ın Putin'le bağları güçlenebilir. Erdoğan seçimlerden sonra NATO müttefikleriyle olan zayıf bağı daha da genişletebilir.

AVRUPALILAR TAKİPTE 

Öte yandan AB'ye yakınlığıyla bilinen Brüksel merkezli EURACTIV yayın organı Avrupa'nın en büyük kamuoyu firması Europe Elects'in seçim tahminlerini de paylaştığı analiz yazısında İstanbul'da dişe diş bir mücadele olacağı öne sürüldü.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel