Bu partiler nerede? Adları var kendileri yok

31 Mart Yerel Seçimleri Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri yerel seçim İstanbul Ankara İzmir Ocak Partisi Memleket Partisi DEVA Partisi Gelecek Partisi
Bu partiler nerede? Adları var kendileri yok

Yerel seçimlerde sadece Mudurnu’da aday çıkartan Güç Birliği Partisi, seçimleri 3 oyla tamamladı. 34 partinin yer aldığı oy pusulasında vatandaşların adını ilk kez duyduğu birçok parti de dikkat çekti.

Türkiye yerel seçimini tamamladı, henüz resmi sonuçlar açıklanmasa da partilerin oy oranları belli oldu. Yerel seçimlerde sadece Bolu’nun Mudurnu ilçesinde belediye başkan adayı gösteren Güç Birliği Partisi ise farklı bir oy rekoru kırdı. Güç Birliği Partisi’nin adayı Mustafa Doğramacı, seçimlerde 3 oy aldı. Araştırmacı Mert Uzunsoy sosyal medya hesabında, Güç Birliği Partisi’nin aldığı oyun, Türkiye’de ilk kez bir partinin aldığı en düşük oy olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Güç Birliği Partisi gibi vatandaşların büyük çoğunluğunun adını ilk kez duyduğu aldığı çok düşük oy oranlarıyla dikkat çeken başka partiler de var.

Bu partiler nerede? Adları var kendileri yok - Resim : 1
31 Mart yerel seçimi pusulasında 34 partinin amblemi yer aldı. 

ANADOLU BİRLİĞİ PARTİSİ

Pusulada 11. sırada yer alan Anadolu Birliği Partisi 2020 yılında kuruldu. Genel başkanlığını Bedri Yalçın'ın yaptığı parti, kendisini 'muhafazakar' ve 'merkez sağ' çizgide tanımlıyor. Partinin sloganı ise "Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Yeniden Anadolu demek lazım." 31 Mart seçiminde yüzde 0.01 oy alan parti sadece, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Rize ve Malatya'da seçimlere katıldı.

YENİ TÜRKİYE PARTİSİ

Siyasi hayatına geçen yıl başlayan Yeni Türkiye Partisi programında kendisini "milliyetçi" ve "muhafazakar" olarak ifade ediliyor. Genel başkanlığını Engin Yılmaz'ın yaptığı parti 31 Mart seçimlerinde yüzde 0.01 oy aldı. Bütün illerde aday gösteren partinin aldığı oy sayısı ise 42 bin 646 olarak kayıtlara geçti.

Bu partiler nerede? Adları var kendileri yok - Resim : 2
Yerel seçim pusulasında yer alan bazı partilerin çok düşük olan oy oranları dikkat çekti. 

ADALET VE BİRLİK PARTİSİ

2018 yılında kurulan partinin genel başkanlığını İrfan Uzun yapıyor. İlk kez geçen yıl 47 seçim bölgesinde seçime katılan parti, yüzde 0.08 oy almıştı Adalet ve Birlik Partisi programında kendisini "laik" ve "Atatürkçü" olarak ifade ediyor. 27 ilde seçimlere katılan parti yüzde 0.01 oy aldı.

AYDINLIK DEMOKRASİ PARTİSİ

2021'de kurulan parti 2 Ocak 2024 tarihli Yüksek Seçim Kurulu kararı ile 2024 Türkiye yerel seçimlerine katılma hakkı kazandı. Genel başkanlığını Zeynep Yıkarbaba'nın yaptığı Aydınlık Demokrasi Partisi, kendisini "merkez sağ" çizgide tanımlıyor. Oy pusulasında 29. sırada olan partinin 31 Mart yerel seçiminde aldığı oy oranı ise yüzde 0.00 olarak görülüyor.

MİLLİ YOL PARTİSİ

2021 tarihinde Remzi Çayır öncülüğünde Büyük Birlik Partisi'nden ayrılan bir grup tarafından kurulan parti kendisini "muhafazakâr" ve "Türk milliyetçisi" bir çizgide tanımlıyor. 31 Mart seçiminde 14 bin 217 kişiden oy alan partinin oy oranı ise yüzde 0.03.

OCAK PARTİSİ

2023 tarihinde Kadir Canpolat tarafından kurulan Ocak Partisi'nin genel başkanı Kadir Canpolat 3 Ocak 2024'te 2024 Türkiye yerel seçimlerine katılabilecek Büyük Türkiye Partisi'nin Ocak Partisi'ne katıldığını açıklamıştı. Bu yolla seçimlere katılan Ocak Partisi 2 bin 401 oy aldı. Partinin oy oranı ise yüzde 0.01 olarak kayıtlara geçti.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel