Ateşle oynuyor! Adım adım dünya savaşına

Rusya ABD NATO Rusya Ukrayna Savaşı Kuzey Kore Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Çin Üçüncü Dünya Savaşı
Ateşle oynuyor! Adım adım dünya savaşına

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kore ziyareti sonrası Pyongyang yönetimi dünyayı şok edecek bir girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Amerikan istihbarat kaynaklarına göre Kuzey Kore Rusya'ya destek vermek amacıyla Ukrayna savaşına asker ve işçi göndermeye hazırlanıyor.

ABD’li istihbarat birimleri çok Ukrayna'ya yönelik çok çarpıcı bilgilere ulaştı. Çin’in Orta Doğu’da İran, Afrika’da ise Rusya vasıtasıyla paralı askeri şirketler ve vekil ordular hakkında bilgiler aldığı, Ukrayna’da ise kendi vekil ordusunu kurmaya çalıştığı ortaya çıktı. ABD ordusuna yakınlığıyla bilinen The War Zone (TWZ) yayın organı, Kuzey Kore’nin benzer bir plan peşinde olduğunu ortaya koydu. Yayın organına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore gezisindeki ikna çabaları sonucunda Pyongyang yönetimi bu yönde bir karar aldı. Gelen bilgilere göre, ABD’li yetkililer ise “gözümüz üzerlerinde olacak” uyarısında bulunuyorlar. 

Ateşle oynuyor! Adım adım dünya savaşına - Resim : 1
ABD istihbaratına göre Kuzey Kore, Moskova'ya yardım etmek için Rusya-Ukrayna Savaşı'na asker göndermeyi planlıyor.

ŞİMDİ DE KUZEY KORE Mİ?

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin basındaki kalesi kabul edilen The National Interest (NI) Birleşik Devletler istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde Çin’in bir yandan İran’ın Orta Doğu’daki vekil orduları ile diğer yandan da Rusya’nın Afrika’da güçlü varlığını sürdüren Wagner paralı askeri şirketiyle iletişime geçtiğini ortaya koydu. İstihbarat kaynaklarına göre Pekin’in amacı vekil ordular ve silahlı askeri şirketlerin kullanımına ilişkin teknik bilgiler elde etmek. Çin’in kendi vekil orduları ve silahlandırılması planlanan paralı askeri şirketlerini hem Uzak Doğu Asya’da hem de Ukrayna’da kullanmak istediği iddiası gündeme bomba gibi düşerken bu kez daha büyük bir başka gerilim gerekçesi gündeme geldi.

GİZLİ TOPLANTI

TWZ’nin iddiasına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Kuzey Kore zirvesi öncesinde iki ülkenin Savunma Bakanları; Pyongyang’ın talebi üzerine gizli bir toplantı gerçekleştirdi. Yayın organının Güney Kore ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Kuzey Kore’nin Ukrayna’da Rusya işgali altındaki bölgelerin yeniden yapılandırılması ve savaş için altyapı çabaları amacıyla Ukrayna’ya çok sayıda inşaat işçisi ve mühendis göndermek istediği bu toplantıda dile getirdi. İkili görüşmelerde Pentagon’da alarm zillerinin çalmasına sebep olan bir başka talep daha gündeme getirildi. Kuzey Kore komuta kademesi Ukrayna’ya asker gönderme planlarını Rus yetkililere ilettiler.

AĞUSTOS'TA GÖNDERECEKLER

Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre bu toplantıdan bir ay sonra Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un karşılıklı stratejik savunma işbirliği anlaşmasına imza atıp müttefik haline geldiler. Pentagon kaynakları Putin’in Kuzey Kore’nin Rusya’ya Ukrayna Savaşı’nda desteklemek amacıyla işçi ve asker gönderme kararını kabul ettiğini ve bu konuda bir sözleşme de imzalandığını ifade etmekteler. Askeri istihbarat kaynaklarına göre Kuzey Kore komuta kademesi en geç Ağustos ayında işçileri, mühendisleri ve askerleri Ukrayna’daki cepheye ulaştırmak için çalışmalarına da başlamış durumdalar.

Ateşle oynuyor! Adım adım dünya savaşına - Resim : 2
ABD Hava Kuvvetleri komutanlarından Orgeneral Pat Ryder (fotoğrafta) Birleşik Devletler'in gözünün Kuzey Kore üzerinde olacağı uyarısında bulunuyor.

ABD UYARIYOR

Kuzey Koreli askeri uzman ve birlikler, Rusya’ya doğrudan cephede lojistik, mühimmat ve iletişim desteği verecekler. Kuzey Kore’den gönderilecek asker ve işçi sayıları ise sır gibi saklanıyor. Yayın organına konuşan ABD Hava Kuvvetleri komutanlarından Orgeneral Pat Ryder, Kuzey Kore’nin göndereceği askerleri ve işçileri “savaşta harcanabilir ve ölmesi muhtemel unsurlar” olarak gördüğünü söyledi. Ryder, Rus birliklerinin büyük zayiat verdiği bir savaşa asker ve işçi göndermenin “akıllıca bir karar olmadığını” ifade ederek “Gözümüz üzerlerinde olacak” uyarısında bulundu.

NATO TEDİRGİN 

Kuzey Kore’nin hali hazırda Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Moskova’ya top mermisi ve füze desteği gönderdiği biliniyor. Putin’in ziyareti sonrası Moskova’nın da nükleer silah araştırmaları ve balistik füze teknolojileri konusunda Pyongyang’a destek vereceğini taahhüt etmesi NATO’da büyük tedirginlik uyandırıyor. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel