ABD'den akıl dışı iddia, CIA'den Moskova yalanları

Terör saldırısı ABD Moskova Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Vladimir Putin Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri
ABD'den akıl dışı iddia, CIA'den Moskova yalanları

Rusya'daki terör saldırısına ilişkin tepki çeken, şok bir iddia gündeme geldi. CIA'e yakın RAND'ın analiz yazısına göre ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, saldırıdan iki hafta önce uyarı notu paylaşmış. Dahası CIA yetkilileri, saldırının bizzat Rus derin devleti tarafından yapıldığını iddia ediyor.

Rusya'nın başkenti Moskova'da meydana gelen ve 150 kişinin hayatını kaybettiği, 100'den fazla insanın yaralandığı terör saldırısına ilişkin ABD'den tepki çeken bir iddia gündeme getirildi. CIA'ya yakınlığıyla bilinen ve kamuoyunda 'Gölge CIA' olarak adlandırılan 'RAND Corporation' tarafından saldırının ardından yayınlanan analiz yazısında, Rusya'nın saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutacağı öne sürülürken, “Bu sayede önce içerideki muhalifler sert bir şekilde susturulacak sonrasında ise Ukrayna'ya karşı çok daha büyük saldırılar gerçekleştirilecek” denildi. RAND'ın analizinde "CIA yetkililerinden elde edilen bilgiler" ifadesi dikkat çekerken,  ABD'nin, böylesi bir saldırı olabileceği konusunda günler önceden uyarıda bulunduğu da iddia edildi. CIA yetkililerine dayandırılan analiz yazısında Rusya'nın iç muhalefeti kırmak ve Ukrayna Savaşı'nda yeni bir aşamaya geçmek için 'devlet eliyle de bu saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürüldü. 

ABD'den akıl dışı iddia, CIA'den Moskova yalanları - Resim : 1
CIA yetkilileri; Rusya'nın iç muhalefeti kırmak ve Ukrayna Savaşı'nda yeni bir aşamaya geçmek için devlet eliyle saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceği komplosunu ortaya atıyorlar. 

UKRAYNA'YI SUÇLUYOR

Öte yandan Rusya'daki terör saldırısının yankıları ise sürüyor. Rusya Soruşturma Komisyonu tarafından yapılan açıklamada Crocus Belediye Binası'ndaki konser salonu saldırısını terör örgütü DAEŞ üstelendi ancak örgüt olaya ilişkin başka bir paylaşımda bulunmadı. Rus makamlar ise saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutarken Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Kiev'in “terör saldırısıyla hiçbir ilgisi olmadığını” yönünde bir açıklama yaptı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre saldırıya ilişkin 11 kişi gözaltına alınırken, ülkenin iç istihbarat birimi FSB ise saldırının failleri olduğu şüphesiyle tutuklanan 4 kişinin Ukrayna sınırına giderken yakalandıklarını duyurdu. FSB şüphelilerin, Ukrayna ile bağlantıları olduğu iddiasını da gündeme getirirken Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev; saldırıdan Ukrayna'nın sorumlu olduğunun anlaşılması halinde sonuçlarının çok ağır olacağını söyledi.

AFGANİSTAN DETAYI

RAND'ın yayınladığı tepki çeken analiz yazısında saldırının arkasında Afganistan'daki radikal dinci terör örgütünün olabileceği de yer alırken, şu ifadeler aktarılıyor: 

“2002 yılında Moskova'daki tiyatro baskını ve 2004 yılında Beslan okul baskını eylemlerinden bu yana Rusya'da büyük terör saldırıları gerçekleşmedi. Bu durumda Rusya, Moskova saldırısı dolayısıyla önce Ukrayna'yı sonrasında da ABD dış politikasını suçlayacak. Eldeki kanıtlar Afganistan'daki Horasan İslami Devleti yapılanmasını işaret ediyor. Son dönemde Orta Asya'dan çok sayıda militan toplayan terör örgütünün Rusya'ya karşı uzun zamandır propaganda halinde olduğu da bilinmekte.”

ABD'den akıl dışı iddia, CIA'den Moskova yalanları - Resim : 2
ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin daha önce kentte bir terör saldırısı olabileceği uyarısında bulunduğu ifade edilmekte.

BÜYÜKELÇİLİK UYARDI

Yazıda CIA'den elde edilen son derece çarpıcı bilgiler olduğu da öne sürüldü. Buna göre ABD'nin Moskova Büyükelçiliği 7 Mart tarihinde Afganistan merkezli terör yapılanmasının Moskova'da büyük toplanma faaliyetlerine sızıp terör eylemi gerçekleştirebileceği yönünde bir bilgi notu paylaşmış.  RAND'ın CIA elemanlarına dayandırdığı analizinde Rusya'da devlet eliyle de terör saldırısı gerçekleştirilmiş olabileceğine dair diğer iddia ise, 1999 yılında Moskova'da 118 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıları. “İkinci Çeçenistan Savaşı'nı meşru kılmak için devlet eliyle gerçekleştirildi" ifadelerine yer verilen analizde, buna gerekçe olarak da Ukrayna'daki savaşı meşru kılmanın amaçlandığı belirtiliyor. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel