AB'nin korkusu gerçek mi oluyor?

Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER ABD Cumhuriyetçiler NATO Avrupa Birliği Fransa donald trump Pentagon Ekonomi haberleri 3. Dünya Savaşı
AB'nin korkusu gerçek mi oluyor?

Başkan adayı Donald Trump, NATO’nun Avrupalı üyelerini savunma bütçelerini arttırmazlarsa korumamakla tehdit ederken benzer sesler artık Cumhuriyetçi Parti’den de yükseliyor. Cumhuriyetçiler Avrupalı üyelerin ABD’yi desteklemediklerini düşünürken “NATO’dan çıkalım” diyenlerin sayısı artıyor.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin ombudsmanlarından kabul edilen ünlü hukukçu Ramon Marks, ABD Kongresi’nin iki kanadında da (Senato ve Temsilciler Meclisi) NATO’ya ilişkin konuşulan parti kulislerini kaleme aldı. Marks, partinin neredeyse tamamının başkan adayı Donald Trump’ın düşüncelerini paylaştığını ortaya koydu. Trump, NATO’nun Avrupalı üyelerin savunma bütçelerini arttırmadıkları takdirde ABD’nin Avrupa’yı korumayacağını, Rusya’yı NATO’ya saldırmaya kışkırtacağını ve ABD’yi NATO’dan çıkarabileceğini dile getirmişti. Ramon Marks yazısında yeniden başkan seçilmesi halinde Trump’ın tüm partiyi de arkasına alarak bu söylemi daha şiddetli hale getireceğini de iddia etti.

AB'nin korkusu gerçek mi oluyor? - Resim : 1
ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçiler NATO'nun Avrupalı üyelerine öfkeliler.

PROBLEM AVRUPA

The National Interest yayın organında yayınlanan “NATO’nun gerçek problemi ABD değil Avrupa’dır” başlıklı yazısında dünyaca ünlü Cumhuriyetçi Partili hukukçu Ramon Marks; Kongre’de partisinin konu hakkındaki düşüncelerini dile getirdi. Marks’ın kulislerde konuşulanları aktardığı yazısındaki bilgilere göre Cumhuriyetçiler 75 yıldır NATO’daki savunma yükünün ABD’nin omzunda olduğunu düşünüyor ve bu süreçte Avrupa’nın zenginliği ve kaynakları artmasına karşın savunma bütçeleri ve askeri yeterliliklerinin “dengesiz olarak zayıf kaldığını” vurguluyorlar.

KOSOVA ÖFKE DOĞURDU

Cumhuriyetçilere göre ABD’nin NATO’daki bütçesi artarken Avrupalı üyelerin bütçeleri ise giderek daha da azalmış durumda. Marks’a göre Cumhuriyetçi Parti’de 1990’lı yıllarda NATO’daki bütçe adaletsizliğine karşı öfke oluşmaya başladı. Bu zaman diliminde Bosna ve Kosova’da meydana gelen savaşlarda NATO’nun Avrupalı üyelerinin hareketsiz kalması ve bölgede yetersiz askeri kabiliyet sergilemeleri Cumhuriyetçi Partili senatörleri öfkelendirdi. ABD’nin bu savaşlarda mecburen devreye girmek zorunda kaldığını düşünen partililer, Fransa’nın tutumunu da ayrıca not ettiler. Fransa önderliğindeki Avrupalı politikacılar kan gölüne dönen ve acil müdahale bekleyen Kosova’ya asker göndermeyi reddettiler ve öncelikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin NATO askeri müdahalesine onay vermesi gerektiği konusunda ısrarcı oldular.

DESTEK OLMUYORLAR

Cumhuriyetçiler Avrupa Birliği’nin (AB) Askeri Komite ve AB Politika ve Güvenlik Komitesi’ni kurmasından bu yana NATO’ya daha az ortak destek verdiklerini düşünüyorlar. Cumhuriyetçilere göre 11 Eylül saldırıları ve Afganistan’da El Kaide ile mücadele noktasında NATO’nun Avrupalı üyeleri o dönem ABD’nin müdahalelerine giderek daha az destek verir hale geldiler. AB’nin ortak savunma söylemlerine karşın somut bir ordu kurulmamış olması da Cumhuriyetçileri öfkelendiriyor.

TRUMP’IN ARKASINDALAR

Kulis bilgilerine göre Cumhuriyetçiler Donald Trump’ın NATO hakkındaki sözleri ve tehditlerinin arkasında yer alıyorlar. ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre bu yıl yüzde 2 NATO savunma katılım bütçesi hedefine varacak olan ülkeler ittifaka yakın zamanda katılan Doğu Avrupa ülkeleri ve Almanya, İspanya ya da İtalya gibi büyük ekonomiler halen bu hedefin uzağındalar.

AB'nin korkusu gerçek mi oluyor? - Resim : 2
Cumhuriyetçiler ABD’nin NATO'daki rolünü sıklıkla eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı da sert bir cevap verilmesini talep ediyorlar.

MACRON DA HEDEFTE

Cumhuriyetçiler ayrıca Avrupalı NATO üyelerinin Kızıldeniz’de bile Husilere karşı saldırılarda geri plana çekilerek bu görevi “ABD donanmasının omzuna attıklarını” düşünüyorlar. Cumhuriyetçiler, tüm bu eşitsizliklerin düzelmemesi durumunda AB üyeleri ile NATO arasında “yeni bir hibrit anlaşma yapılmasını” istiyorlar. Partinin üyeleri ayrıca NATO’yu ve ABD’nin ittifaktaki hakim rolünü sıklıkla eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı sert bir cevap verilmesini de talep ediyorlar.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel