ABD politikası sil baştan, İsrail desteği Kongre'yi karıştırdı.

ABD ABD Temsilciler Meclisi İsrail Hamas İran Suudi Arabistan Ürdün Rusya Çin Gündem haberleri Doğu Kudüs
ABD politikası sil baştan, İsrail desteği Kongre'yi karıştırdı.

ABD'nin İsrail'e verdiği askeri ve finans desteği Kongre ve Dışişleri Bakanlığı'nda eleştiriliyor. The Hill gazetesine göre ABD'nin yakın dönemde Orta Doğu ülkeleriyle arasının açılması ve dikkatinin Rusya-Çin'den uzaklaşıp mecburen Orta Doğu'ya yönelmesinden endişe duyuluyor.

ABD Kongresi'ne yakınlığıyla bilinen The Hill Gazetesi'nde yayınlanan 'Gazze'deki savaş Biden'in dış politikasında kargaşa yaratıyor” başlıklı yazıda Birleşik Devletler'in İsrail'e verdiği açık askeri ve finans desteğinin savaş sonrası ülke dış politikasında kırılmalar yaratacağı uyarısı yapıldı. Uzmanlara ve bazı Kongre üyelerine göre bu destek dolayısıyla ABD'nin Ukrayna ve Çin politikalarının yerini Orta Doğu alabilir.

ORTA DOĞU POLİTİKASI DEĞİŞECEK

ABD Kongresi üyesi çok sayıda Senatör ve Temsilciler Meclisi üyesinin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı uzmanlarının büyük bir bölümü Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden'in İsrail'e verdiği açık askeri ve finans desteği dolayısıyla “ülkenin dış politikasının ciddi bir yön değişikliği ve aşınmaya uğradığını” ifade ediyorlar. ABD Kongresi'ndeki kulis bilgilerini toplayan The Hill'deki yazıda Kongre üyeleri arasında İsrail'e verilen açık destek sonucu ABD'nin tüm Orta Doğu politikasının değişmek zorunda kalacağının altı çizilirken ABD'nin dış politikada ayrıca İran, Suudi Arabistan ve Ukrayna'daki tüm stratejisini değiştirmek zorunda kalacağı endişesi de hakim.

İRAN'LA ANLAŞMA OLMAZ

Kongre üyeleri ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'e verilen destek dolayısıyla İran'la ileride gerçekleşmesi için çok çaba sarf edilen nükleer anlaşma olasılığının ortadan kalktığını düşünüyorlar. American Enterprise Institute (Amerikan Girişim Enstitüsü) kıdemli danışmanı Danielle Pletka ise ABD'nin uçak gemilerini göndermesinden bu yana İsrail-Hamas Savaşı'nda varlığını gösterdiğini ve İran'la ilişkilerin baştan sona değiştiğini vurgulamakta. 

SUUDİ ARABİSTAN SICAK BAKMIYOR

İsrail'e verilen desteğin ardından ABD'nin ilişkilerinde köklü değişiklik beklenen bir başka ülke ise Suudi Arabistan. Savaş öncesi ABD ile Suudi Arabistan arasında çok sayıda güvenlik ve silah anlaşması yapılması beklenirken artık bu durum söz konusu değil. Daha önce Suudi Arabistan'a görüşmelere giden Senatörler de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın anlaşmalara artık sıcak bakmadığını ifade etmekteler. 

MÜSLÜMAN ÜLKELERLE SORUN BEKLENİYOR

ABD'deki bir başka önemli düşünce kuruluşu Middle East Institute (Orta Doğu Enstitüsü) CEO'su Paul Salem de İsrail-Hamas Savaşı'nın ardından yalnızca Arap ülkelerinde değil Endonezya, Malezya ve Türkiye gibi diğer Müslüman ülkelerde de ABD ile ilişkilerin “öngörülebilir gelecekte problemli olmasının” beklendiğini ifade ediliyor.

ÜRDÜN ZİRVEYİ İPTAL ETTİ

Paul Salem'e göre bunun bir başka örneği de geçtiğimiz hafta yaşandı ve ABD'nin bölgedeki önemli müttefiklerinden Ürdün, Başkan Joe Biden'in da katılacağı önemli bir zirveyi iptal ettiğini açıkladı. Salem'e göre savaştan sonra ABD'nin tüm dikkatini Ukrayna ve Çin'den belirli bir süre için çekerek “mecburen tüm dengelerin alt üst olduğu Orta Doğu'ya odaklaması” gerekecek ve bu bütçeden, askeri stratejiye kadar 2024 yılı için tüm plan ve değerlendirmelerin Rusya ve Çin'e karşı yapıldığı ABD dış politikasında büyük bir kırılma yaratacak.

DEMOKRATLARIN ÖNCELİĞİ UKRAYNA

Kongre'de Demokratların grup oluşturacak kadar büyük bir kısmının İsrail'e verilen açık desteği eleştirmesi de Başkan Biden'i savaş sonrası sıkıştıran bir başka unsur durumunda. Savaşın ABD dış politikasına etkileri konusunda en sert tutum takınan kişi ise grubun başındaki isim olan Demokrat Partili Senatör Richard Blumenthal. Senatör Blumenthal ve grubun diğer üyeleri Başkan Biden tarafından önerilen ek 100 milyar dolarlık güvenlik paketi programında İsrail'e ayrılan bütçenin kısılmasını istiyorlar. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel