Asya'da korkutan ABD hamlesi, Çin'in dibinde askeri tatbikat

ABD Çin Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Askeri teknoloji Üçüncü Dünya Savaşı Yaşam Haberleri Rusya SİHA İHA f-35 Bilim Haberleri
Asya'da korkutan ABD hamlesi, Çin'in dibinde askeri tatbikat

Pasifik adalarında askeri hazırlıklarını tam hız sürdüren ABD, Çin'e büyük gözdağı verdi. ABD öncülüğünde çok sayıda Asya ülkesi Tayland açıklarında "olası Çin savaşına yönelik" büyük bir askeri tatbikat yaptı. Çin ise Asya'daki askeri faaliyete karşı kendi tatbikatıyla cevap vermeye hazırlanıyor.

ABD merkezli küresel savunma haber sitesi Breaking Defense; ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgileri gündeme taşıdı. Pentagon'dan sızan son önemli gelişme, ABD'nin 'Asya-Pasifik'teki askeri manevraları. Savunma bütçesini bile Çin tehdidine göre ayarlayan Birleşik Devletler, artık Çin'e yakın Asya ülkelerinde de büyük tatbikatlar yapmaya başlarken, son olarak Tayland açıklarında ABD öncülüğünde gerçekleştirilen çok uluslu askeri tatbikatın Çin'de büyük rahatsızlık yarattığı ifade edildi. İki ülke arasında diplomatik gerginliğe yol açan tatbikatın ardından Pekin'in; ABD'nin faaliyetine karşı askeri tatbikatla cevap vereceği ifade ediliyor.

Asya'da korkutan ABD hamlesi, Çin'in dibinde askeri tatbikat - Resim : 1
Çin ile gergin ilişkilere sahip olan ABD uzun yıllar sonra ilk kez Asya'da büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirdi.

GERİLİM YÜKSELECEK Mİ?

ABD'nin bölgede gerilime yol açan tatbikatına 2 bin 200 asker katılırken; ABD askerinin yanı sıra Tayland, Japonya ve Güney Kore hava, kara ve deniz birlikleri de Tayland Körfezi'nde Çin ile olası bir savaş senaryosu çizerek 'Cobra Gold' adıyla manevraları gerçekleştirdi. ABD uzun süredir Pasifik'teki adalarında sürdürdüğü tatbikatlarına devam etmekteydi ancak Pentagon kaynaklarına göre ülke her ay daha da şiddetlenen Çin gerilimi dolayısıyla ilk kez Asya'da böylesine büyük bir tatbikat yaptı.

ÇİN'DEN KARŞI TATBİKAT

Askeri kaynaklar, tatbikata çok sayıda deniz ve hava savaş aracının yanı sıra katıldığının altını çizerken, tatbikat çerçevesinde hava indirme, paraşüt ve amfibi deniz çıkarma birliklerinin de önceden belirlenen senaryolar dahilinde kullanıldığını vurguladılar. Elde edilen bilgilere göre tatbikatın ana temasının “olası savaş durumunda Çin'in adalarına en hızlı ve etkin nasıl girilip kontrol altına alınacağı” stratejisi üzerinden planlandığı şeklinde. Kaynaklara göre Çin askeri yetkilileri ise “ABD'nin Pekin'in burnunun dibine kadar gelip tatbikat yapması” karşısında “karşı bir askeri tatbikat” gerçekleştirmek için hazırlıklara başladı.

Asya'da korkutan ABD hamlesi, Çin'in dibinde askeri tatbikat - Resim : 2
Çin askeri yetkilileri “ABD'nin Pekin'in burnunun dibine kadar gelip tatbikat yapması” karşısında “karşı bir askeri tatbikat” gerçekleştirmek için hazırlıklara başladı.

PEKİN BİLİYOR MU?

Askeri kaynaklar, Asya ülkelerinin savunma bütçelerinin büyük bölümünün hava savunma ve saldırı sistemlerine ayrıldığını, deniz savunma ve çıkarma birliklerine ise çok az kaynak kaldığını ifade ediyorlar. Pekin'in de bu bilgiye sahip olduğu ve ABD'nin Asya ülkelerini amfibi güçlerin geliştirilmesi amacıyla uzun yıllardır eğittiğinin altı da çiziliyor. Askeri kaynaklar ayrıca Çin'in kendi amfibi gücünü arttırması karşısında Japonya, Filipinler ve Avustralya'nın savunma bütçelerinden bu alana ciddi bir pay ayırmak zorunda kaldığını belirtiyorlar. 

Öte yandan küresel savunma medyası daha önce ABD'de hem hükümetin hem de Pentagon'un “2027 yılında Çin ile savaşmaya hazır olma” stratejisi belirlediğini ve bu doğrultuda Pasifik adalarında savaş tatbikatları gerçekleştirmeye başladığını dile getirmişti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel