Kanayan yara, çocuğa istismar suçu artıyor
Çocuklara yönelik cinsel istismar suçu artmaya devam ediyor. Türkiye'de 2023 yılında 16 bin kişi istismar suçu sanığı olurken, isnat edilen suç sayısı 18 bin 739 oldu. Tabloyu değerlendiren hukukçular ise caydırıcı cezaların yanı sıra, çocuklar için bütüncül korumanın önemini vurguluyor.
Çocuklara yönelik cinsel istismar suçu son yıllarda Türkiye'nin kanayan yarası. Uzmanlara göre Türkiye'deki istismar rakamları buzdağının sadece görünen kısmı. UNICEF'in son yıllarda Türkiye'de gerçekleştirdiği çocuk istismarı ve aile içi şiddet araştırmasına göre, 7-18 yaş grubu çocuklarda cinsel istismar oranı yüzde 3 seviyesinde. Mağdur edilen çocukların yüzde 25’i ihmale, yüzde 43’ü fiziksel istismara, yüzde 51’i ise duygusal istismara maruz kaldığı da belirtilmekte. Açıklanan son veriler de sorunun artarak devam ettiğine işaret ediyor. Türkiye'de çocuklara yönelik cinsel istismarın yaygınlığı yüzde 2.8 ile yüzde 32.4 arasında değiştiğinin altı çizilirken, son 10 yılda 16-19 yaş aralığındaki 441 genç kızın, 45 yaş üstü erkekle evlendirildiği belirtiliyor.
ENDİŞE VEREN ARTIŞ
Toplumun kanayan yarası olarak tanımlanan sorunun önlenmesine ilişkin öneriler ise İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından 'Multidisipliner Boyutuyla Çocuğun Cinsel İstismarıyla Mücadele' konulu konferansta gündeme geldi. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Bingöl Çağlayan, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, cinsel istismar oranlarının kaygı verici olduğunu belirtirken, "2023 yılında çocukların istismarı suçu kapsamında ceza mahkemelerinde toplam 14 bin 919 dosya karara bağlandı. 2023 yılında ise dosyalardaki sanık sayısının 16 bin 472, isnat edilen suç sayısı ise 18 bin 739 oldu. Türkiye genelinde çocuğa cinsel istismar suçundan 2023 yılında 7 bin 88 kişi cezaevine girdi" dedi.
İYİ GÖZLEMLENMELİ
Cinsel istismarın neden olabileceği psikolojik etkilerin başında ise travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete bozuklukları olduğunu sıralayan Çağlayan; "Türkiye'de çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları 2022 yılında da bir önceki yıla göre yüzde 33 oranında artmıştı. Anne ve babalar çocuklarını iyi gözlemlemeli, ani huy veya alışkanlık değişikliklerinde bunu sorgulamalılar" ifadelerini kullandı.
BİLDİRMEKLE YÜKÜMLÜYÜZ
Konferansa katılan isimlerden Avukat Çağla Gül Bulut ise sorularımızı yanıtlarken, şunları söyledi: "Acaba cinsel istismar artıyor mu yoksa dijital çağda daha fazla mı gün yüzüne çıkıyor'? Çünkü ne yazık ki artık çoğu insan özellikle cinsel istismar dosyalarında adalete güvenmediği için haklarını sosyal medyada aramaya çalışıyorlar. 18 yaşından küçük her birey çocuktur ve çocuğa yapılan her türlü cinsel davranış suçtur. Çocuk söz konusu olduğunda vatandaşın da görevleri var. Çocuğa karşı işlenen bir suç görüldüğünde bunun yetkililere bildirilmesi yükümlülüktür. Cinsel istismarı önlemek için sadece hukuki olarak tedbirler yeterli olmaz. Burada multidisipliner çalışmak yapmak gerekir" diye konuştu.
ARTIŞ VAR
Gizem Gonce (Avukat)
"Son dönemde maalesef çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında artış söz konusu. Yapılan araştırmalar neticesinde cinsel istismar vakalarında en önemli sebepler; ekonomik ve sosyal problemler. Cinsel istismara maruz kalan çocukların korunması konusunda uygulamada yeterli önlemler alınamadığını görmekteyiz. Türk Ceza Kanun'u kapsamında düzenlenen çocuğun cinsel istismarı suçunda maalesef cezalar yetersiz kalmaktadır."
Kaynak: Web Özel