TL değer kazanıyor... Gözler yarına kilitlendi!

Ekonomi haberleri abd doları dolar FED Jerome Powell Fatih Karahan TCMB TÜİK
TL değer kazanıyor... Gözler yarına kilitlendi!

Yarın açıklanacak enflasyon ve S&P'nin Türkiye notları öncesinde Türk Lirası dolar ve euro karşısında değer kazanıyor. Türk Lirasının değer kazanmasında güç kaybeden doların da etkisi oldu. Kur bugüne 32,35 TL'den başladı. Euro/TL ise 34,68 TL'den başladı.

Fed dün politika faizini yüzde 5,25 ila yüzde 5,50 aralığında sabit tuttu. Karar sonrası konuşan Jerome Powell, Fed'in para politikası komisyonunun yüzde 2'lik enflasyon hedefinin devam ettiğini vurguladı. Fed'in karar metninde enflasyonda beklenen gelişmelerin görülmediği vurgulandı. 

Powell, Fed'in borçlanma oranlarını düşürmekten yana olduğunu belirtti. Powell, Fed'in faiz indirimi gerçekleştirmesi için verileri izlemeye devam edeceklerini söyledi. Powell'ın beklentilerin aksine şahin olmaması dolara güç kaybettirdi. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 106,31 seviyesinden 105,61'e kadar geriledi. Son günlerin en çok konuşulan kuru dolar/japon yeni kuru ise 157,94 seviyesinden 155,76'ya kadar geriledi. Dolar/TL kuru ise 32,50 TL seviyesinden 32,27 TL seviyesine geriledi. 

Türk Lirası lehine pozisyon alanlar arasına ABD'li yatırım bankası Citibank'ta katıldı. Citi'den yayımlanan raporda Türkiye'nin sermaye akışı çekeceği söylenirken, 6 aylık forward işlemleri üzerinden Türk lirasında dolara karşı uzun pozisyon alınmasını önerdi.

bir dönem TL'nin cazibesini artırmak için uygulanna stopaj oran indirimleri sona erdi. Oranlar yeniden belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7.5'e yükseldi. 1 yıla kadar olan vadeli hesapların stopaj oranı, yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseldi. KKM hesaplarındaki stopaj istisnası ise devam edecek. 

TCMB'nin olağan genel kurul toplantısında konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar sıkı para politikasını duruşunu sürdüreceklerini söyledi. Enflasyon görünümünün bozulması halinde para politikası duruşunu sıkılaştıracakların söyledi.

Yarın açıklanacak enflasyon öncesinde öncü gösterge niteliğinde olan İstanbul'un enflasyonunda perakende fiyatlar, aylık yüzde 4,89; yıllık bazda ise yüzde 78,81 oranında arttı. Yarın TÜİK'in saat 10:00'da açıklayacağı enflasyonun ise aylık yüzde 3.2 ila yüzde 3.4 arasında artması bekleniyor. Yıllık bazda ise 69,87 ila yüzde 70 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.