ABD çileden çıktı, Senatörler bile Netanyahu'ya karşı

ABD Dünya haberleri Binyamin Netanyahu İsrail Üçüncü Dünya Savaşı Filistin İran Gazze Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri balistik füze
ABD çileden çıktı, Senatörler bile Netanyahu'ya karşı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun en güvendiği uluslararası destek olan ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçilerin tavrı bütünüyle değişiyor. Kulislere göre Cumhuriyetçi Kongre üyeleri de artık İsrail'i "İran'ı savaşa itmek ve ABD'yi de kendi yanında sürüklemeye çalışmakla” suçlamaya başladılar.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yönelik tepkilerin ardı arkası kesilmiyor. Uluslararası kamuoyu ve kurumlarca kınanan İsrail saldırılarının ardı arkası kesilmezken, Netanyahu'ya  en büyük desteği veren Cumhuriyetçiler de öfkelenmeye başladı. ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin medyadaki en büyük politika dergisi olan The National Interest'de (NI) yayınlanan son yazı, ABD Kongresi'ndeki senatör ve bütçe denetçilerinin yanı sıra Pentagon'un da Netanyahu'nun savaş çağrılarına destek verilmemesi yönünde sert uyarı ve eleştiriler yaptıklarını ortaya koydu. Netanyahu'nun en güvendiği Cumhuriyetçiler ayrıca askeri operasyon olasılığına da şiddetle karşı çıkıyorlar.

ABD çileden çıktı, Senatörler bile Netanyahu'ya karşı - Resim : 1
Kulis bilgilerine göre Kongre'deki Cumhuriyetçiler, Binyamin Netanyahu'nun ABD'yi İran'a karşı kışkırtmaya çalıştığını düşünüyorlar.

ABD'Yİ SÜRÜKLÜYOR

Kulis bilgilerine göre Kongre'nin iki kanadında da (Senato ve Temsilciler Meclisi) Cumuhuriyetçiler Netanyahu'yu “İran'ı savaşa itmek ve ABD'yi de kendi yanında sürüklemeye çalışmakla” suçluyor. İsrail-Hamas çatışmaları başladığından bu yana Netanyahu'nun sürekli ABD desteği aradığını ya da “destek vereceği ön düşüncesiyle sorumsuzca hareket ettiğini” iddia eden Cumhuriyetçiler ilk kez parti içinde çoğunluk durumunda.

SAVAŞ İSTİYOR

Cumhuriyetçi Parti'deki asker kökenli Kongre üyeleri ise İsrail'in uzun yıllardır İran'la yaşadığı “gölge savaşı” kırmaya çalıştığı ve gerginliği sıcak savaşa çevirmeyi amaçladığı yorumunda bulunuyorlar. Senatörler ayrıca İsrail'in planlarından savaş sonrası haberdar edildikleri için de Netanyahu'yu eleştiriyorlar. Senatörler ABD'nin başlıca güvenlik endişesinin Çin ve Rusya olduğunu düşünüyorlar ve Birleşik Devletler'in Orta Doğu'da bir başka savaşa girmesine de şiddetle karşı çıkıyorlar.

“KURALSIZ LİDER”

Kongre kulislerindeki bilgilere göre Demokratlar da Netanyahu'ya öfkeli. Kongre'deki en kıdemli Senatör olan Bernie Sanders'ın İsrail'e yönelik sert eleştirileri Kongre koridorlarında da yankılanıyor. Elde edilen bilgilere göre Demokratlar arasında ABD Başkanı Joe Biden'ın her defasında “Yavaş olun” çağrılarına cevap vermeyen Netanyahu hakkında “kuralsız lider” yorumları yapılmakta.

ABD çileden çıktı, Senatörler bile Netanyahu'ya karşı - Resim : 2
Kulislere göre Kongre'deki en kıdemli Senatör olan Bernie Sanders'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilerine Demokrat Partililer de katılıyorlar.

PENTAGON ÖFKELİ

NI'ın analizine göre Cumhuriyetçiler 2020'deki politik krizi de unutmuş değiller. 2020 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın en etkili askeri ismi olan Kasım Süleymani'nin ölüm emrini vermesinin ardından Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmede büyük bir krizin eşiğinden dönülmüştü. New Yorker yayın organının elde ettiği bilgilere göre Trump güvenlik masasına Netanyahu'nun “Süleymani'nin öldürülmesini fırsata çevirip İran'ı birlikte bombalamalıyız” önerisini getirmişti. Dönemin ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve diğer kuvvet komutanları ise “Bunu yaparsanız elimize korkunç bir savaş geçer” ifadesiyle masada bu öneriye şiddetle karşı çıkmışlardı.

BÜTÇE UYARISI!

Kongre'deki bütçe denetçilerine göre de ABD “İsrail'in yemini yutmamalı.” ABD'nin 34 trilyon dolarlık ulusal borcu olduğunu ifade eden uzmanlar her yıl savunma bütçesine 1,5 trilyon dolarlık harcama eklendiğini dile getirip “Rusya ile Çin düşünüldüğünde Orta Doğu'daki bir başka savaşın bütçeyi çok zorlayacağı” uyarısında bulunmaktalar.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel