100 yılın en yüksek oranı, kadınlar sigara tuzağında

Gündem haberleri Sağlık Sağlık Haberleri Sosyal Medya Yaşam Haberleri Türkiye Bilim Haberleri Kanser ÖZEL HABERLER İstanbul
100 yılın en yüksek oranı, kadınlar sigara tuzağında

Kapalı mekanlarda sigara yasağının gevşemesi nedeniyle korkunç bir tablo oluştu. Ülke genelinde,15 yaş üstü kadınlardaki sigara kullanım sıklığı Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaştı. Sigara endüstrinin yeni tuzağı ise "e-sigara" ve "dijital platformlarda örtülü reklam."

Türkiye, son 5 yıldır adeta sigara dumanıyla zehirleniyor. Tütün ürünlerinin kapalı mekanlarda tüketilmesini yasaklayan 5727 sayılı Kanun'a rağmen, hem işletmeler, hem tiryakiler kurallara meydan okurken, sigara kartelleri ise kadın ve gençleri tuzağa çekiyor. İstanbul başta olmak üzere neredeyse her kentte; kafe, bar, gece kulübü gibi mekanların kapalı alanlarında sigara yasağına uyulmazken, zehir tacirleri 'e-sigara' üzerinden pazarlama faaliyetleri yürütmekten de geri durmuyor. E-sigara ürünleri kaçak yollardan KKTC'den getirilirken, internet üzerinden de pazarlanmaya devam ediyor. Pazarlama stratejisinin bir ayağında ise dijital kanallardaki film ve dizi içerikleri oluşturuyor. Dijital platformlardaki yapımların neredeyse tamamında sigara sahneleri yer alırken, uzmanlar örtülü reklam ve sponsorluk anlaşmalarına dikkat çekiyor.

100 YILIN REKORU

Özellikle güçlü kadın karakterlerin sigara veya elektronik sigara kullanan karakterler olmasının tesadüf olmadığını belirten Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok, korkutan tabloyu anlatırken, "Tütün endüstrisi, sosyal medyada özellikle moda alanında çok görünür olan içerik üreticilerini istihdam ediyor. Sosyal medyadaki içerik üreticilerinin yüzde 85’i kadınlardan oluşurken, yaş grubunun 25-34 yaş olması, özellikle genç kadınlar arasında yeni içicilerin oluşmasına ve çoğalmasına neden oluyor. Yapılan son araştırmalar ise ülke genelinde,15 yaş üstü kadınlardaki tütün ve tütün ürün kullanım sıklığının Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaştığını gösteriyor" dedi.

Tütün endüstrisinin oyunlarına dikkat çeken Prof. Dr. Altınok, "Endüstri, yüzyılı aşkın bir süredir, cinsiyete dayalı reklamcılık tekniklerini kullanarak; sigarayı geleneksel kadın rollerine isyan olarak konumlandıran, özgürleşmenin ve erkeklerle eşitliğin sembolü olarak tasvir eden reklam ve pazarlama taktikleri kullanıyor" diye konuştu.

100 yılın en yüksek oranı, kadınlar sigara tuzağında - Resim : 1
Bulaşıcı olmayan ölümlerin yüzde 25-30'u sigara kaynaklı. 422 bin ölümün 370 bini bulaşıcı olmayan hastalıklardan ve her yıl 110 bin kişi sigara illetine bağlı hastalıklardan yaşamını yitiriyor.

"ZARARSIZ' YALANI"

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Pınar Bostan da, tütün endüstrisinin, kadınlar arasında tütün kullanımını arttırmak için aromalı ürünleri pazarlamaya çalıştığına dikkat çekekti. E-sigaranın "zararsız" olduğu yalanına karşı vatandaşları uyaran Prof. Dr. Bostan, "Bu ürünler 7 bin kimyasal, 70'den fazla kanserojen, binlerce farklı aroma içeriyor. Tütün endüstrisi keskin aromayı yumuşatmak için mentol ve tatlandırıcı kullanıyor" uyarısında bulundu.

YASAKLI THC 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dağlı, ise elektronik sigara sıvılarının içeriğinde uyuşturucu madde yapımında kullanılan THC (tetrahidrokannabinol) olduğunu belirten uzmanlardan: 

"E-sigaralar ‘reaktif oksijen molekülleri’ açığa çıkarma riski taşıyor. Reaktif oksijen molekülleri DNA hasarı yaparak, enzimleri etkisiz hale getiriyor. Hayvan deneylerinde e-sigaraların iltihap mekanizmalarını tetiklediği, DNA hasarı yaptığı, hücre tamiratını duraklattığı, astım ilişkili kimyasalları aktive ettiği, akciğer işlevini azalttığını gösteriyor."

100 yılın en yüksek oranı, kadınlar sigara tuzağında - Resim : 2
Uzmanlar, duyarsızlıktan ve yasalara uyulmamasından şikayet ederken, sigara kartellerinin e-sigara üzerinden pazar payını artırma derdinde olduğuna dikkat çekti. 

YASAĞA UYAN YOK

Öte yandan Ergani Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları ile yapılan anket sonuçları da kapalı alan yasağına uyulmadığını ortaya serdi. Anket sonuçlarına göre sağlık çalışanları arasında bile tütün ürünü kullanma yasaklarına yeterince uyduğunu belirtenlerin oranı yüzde 29,2 oldu. Çevresel sigara dumanının insanlara zararlı olabileceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 69,1 olarak kayda geçti. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel