Javier Milei

Javier Milei

Arjantin'in seçilmiş Devlet Başkanı olan Arjantinli bir ekonomist, yazar ve siyasetçidir. Javier Milei, siyasi olarak öne çıkmadan önce ekonomist ve ekonomi ve siyaset üzerine birçok kitabın yazarı olarak ün kazanmıştı.

Bir ekonomist olarak Milei, Avusturya Okulu'nun güçlü bir savunucusudur. Çeşitli Arjantin yönetimlerinin mali politikalarını eleştirmiş ve hükümet harcamalarının azaltılmasını savunmuştur. Yirmi yılı aşkın bir süredir üniversite profesörü olarak makroekonomi, ekonomik büyüme, mikroekonomi ve ekonomistler için matematik dersleri vermiştir.

2021 yılında siyasete girdi ve Özgürlük Gelişimi'nden Buenos Aires Şehrini temsilen ulusal milletvekili seçildi. Görev süresi boyunca yasama faaliyetlerini oylama ile sınırlandırmış, bunun yerine Arjantin'in siyasi eliti olarak tanımladığı kesimi ve bu kesimin yüksek devlet harcamalarına olan eğilimini eleştirmeye odaklanmıştır. Milei vergileri artırmama sözü verdi ve ulusal milletvekili maaşını aylık bir çekilişle bağışladı. Sergio Massa ile karşı karşıya geldiği 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna yükseldi. 19 Kasım 2023'te yapılan ikinci tur seçimlerini Massa'nın %44 oyuna karşılık %56 oyla kazanarak seçilmiş Cumhurbaşkanı oldu.