Arjantin'in sıra dışı lideri Milei, IMF'le internetten görüştü

Javier Milei Arjantin IMF
Arjantin'in sıra dışı lideri Milei, IMF'le internetten görüştü
Fotoğraf: DepoPhotos

Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Javier Milei, Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Direktörü Kristalina Georgieva ile internet üzerinden görüştü. Görüşmenin konusu Arjantin'in ekonomik durumu oldu.

Ultra liberal Javier Milei, görüşmeye ilişkin olarak X üzerinden yaptığı açıklamada, "Bugün Kristalina Georgieva ile mükemmel bir görüşme yaptım. Ülkemizin karşı karşıya olduğu büyük ekonomik zorluklar hakkında konuştuk" dedi.

Milei, "Kendisiyle malî uyum planımızın ve parasal programımızın çeşitli yönleri hakkında konuştum. Fon, Arjantin'in ihtiyaç duyduğu yapısal çözümlerin bulunmasında iş birliği içinde olmuştur" diye ekledi.

IMF Başkanı da X üzerinden yaptığı açıklamada, bu görüş alışverişinin "Arjantin ekonomisinin karşı karşıya olduğu başlıca güçlükleri ve ihtiyaç duyulan kararlı politika eylemlerini" tartışmalarını sağladığını belirtti.

Kristalina Georgieva, "IMF, enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde düşürmeyi, kamu maliyesini iyileştirmeyi ve özel sektör tarafından teşvik edilen büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan çabaları desteklemeye kararlıdır" dedi.

Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi, döviz rezervlerinin çok düşük olması nedeniyle 2018 yılında IMF'den aldığı 44 milyar dolarlık krediyi geri ödemekte zorlanıyor. 

Peronist Alberto Fernandez'in giden yönetimi, IMF ile sözleşmeye bağlanan krediyi yeniden müzakere etti, ancak Covid-19 pandemisine eşlik eden durgunluk ve bu yıl yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle Arjantin ekonomisinin bir kısmının bağlı olduğu soya, mısır ve buğday ihracatını sınırlamasından dolayısıyla IMF ile belirlenen hedeflere ulaşmayı zorlaştırıyor.

ENFLASYON 3 HANELİ

Arjantin de 10 yıldır çift haneli enflasyonla boğuşuyor ve bu yıl on iki ayda yüzde 143'e ulaşarak, 32 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu enflasyon, her hafta değişen fiyatlarla piyasalarda ve tüketiciler için büyük çarpıklıklar yaratıyor. 

Merkez Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yıl sonuna kadar yüzde 185'e ulaşması bekleniyor. Arjantin Merkez Bankası, enflasyonu hedefine uygun hale getirmek için temel faiz oranını yüzde 133'e yükselterek peso cinsinden tasarrufları teşvik etti, ancak krediye erişimi ve ekonomik büyümeyi engelledi.

DOLARİZE EKONOMİ VAADİ

Ulusal para birimi peso da sürekli değer kaybediyor ve analistlerin tahminlerine göre Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi bu yıl yüzde 2 oranında küçülecek. Ücretlerin ve tasarrufların erozyona uğraması nedeniyle nüfusun yüzde 40'ı halihazırda yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Aşırı sağcı Milei, seçim kampanyası sırasında Merkez Bankasının kapatılması ve ülke ekonomisinin dolarizasyonunu içeren bir program yarınca Arjantin'in GSYİH'sinin yüzde 15'ine eşdeğer ciddi bir malî düzenleme sözü verdi. Milei, göreve 10 Aralık'ta başlayacak.

Arjantin’in, IMF'nin yardım planı uyarınca yıl sonundan 3,3 milyar dolar ödemesi gerekiyor.

Kaynak: Ajans Bizim