Arjantin Devlet Başkanı Milei 'intihal'le suçlanıyor: Kelimesi kelimesine kopyalamış!

Ajans Bizim
Arjantin Javier Milei
Arjantin Devlet Başkanı Milei 'intihal'le suçlanıyor: Kelimesi kelimesine kopyalamış!

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, kitaplarından birinde iki Şilili araştırmacıdan intihal yapmakla suçlanıyor. 

NOTICIAS dergisi tarafından Milei'nin kitaplarından birinde intihal yapıldığının ortaya çıkarılmasının ardından, bir gazeteci Devlet Başkanının bir başka eserinde yeni kopyalar yapıldığını ortaya çıkardı. Bu vakada, iddia edilen intihal Milei’nin  Mayıs ayında çıkan son kitabı “Kapitalizm, sosyalizm ve neoklasik tuzak”ta yaşanmış. 

Bu durum, bilgileri X hesabında paylaşan gazeteci Alejandro Alfie tarafından ifşa edildi. İhbarına göre Milei'nin kitabının 14 sayfadan (326 ila 339) oluşan 4.5.3 bölümünün tamamı, Şilili araştırmacılar Verónica Mies ve Raimundo Soto tarafından 2000 yılında yayınlanan “Demanda por dinero: teoría, evidencia, resultados (Para talebi: teori, kanıtlar, sonuçlar)” başlıklı makaleden “kelimesi kelimesine kopyalanmış.”

“Her iki metni karşılaştıran herkes Milei'nin kitabının 14 tam sayfasının intihal olduğunu kolaylıkla görebilir” diyen gazeteci, Şili'deki El Mercurio gazetesi tarafından yürütülen bir soruşturmayı devam ettirerek “Aralık 2000'de yayınlanan ve şu anda Milei'nin birçok sayfasında yer alan Mies ve Soto'dan kopyalanmış 29 paragraf var, sanki bu paragraflar Arjantin Devlet Başkanı tarafından yazılmış gibi” iddiasında bulundu.

Buna ek olarak, gazeteci Tomás Rodríguez'in Milei’yi “seri intihalci” olmakla suçladığı NOTICIAS'ın kapak haberinden alıntı yaptı. "[Milei] Notiticas tarafından önceki çalışmaları hakkında eleştirildiği gibi bir kez daha başkasının metnini kopyalıyor. Diğer yazarların yanı sıra bu kez bir CONICET araştırmacısından çalıyor” ifadeleri yer alıyor. 

Bu bağlamda, Milei’nin Arjantinli ekonomist Fernando Toledo ve Şilili Mies ve Soto tarafından yazılan metinlerden paragraflar ve “Studocu web sayfasındaki farklı dosyalardan neredeyse kelimesi kelimesine 353. ve 357. sayfalar arasında birkaç paragraf” kopyaladığını belirtti.

Alfie, ayrıca mesajlarını, Başkan tarafından yapıldığı iddia edilen kopyalamayı göstermek için onun son kitabından ve Şilili araştırmacılar tarafından yapılan yayından alıntılarla destekledi. Ayrıca, Başkan'ın bazı kelimeleri değiştirdiği, ancak iddia edilen orijinal metnin özünü koruduğu bazı bölümlerin de altını çizdi. "Milei, kitabının 326. sayfasında bu kelimeleri kendisine aitmiş gibi yayınladı. Gerçi 'tamamen' yerine 'bütünüyle' ve 'insan davranışı' yerine 'insan oğlunun davranışı' ifadelerini değiştirmiş” dedi.