Arjantin'in yeni devlet başkanı Javier Milei net konuştu: Para yok!
Arjantin’de 19 Kasım’da yapılan seçimlerin ikinci turunda Devlet başkanı seçilen Javier Milei, yemin ederek görevine başladı ve ilk işi “para yok" demek oldu.
Milei’nin göreve başlamasıyla resmen ultra-liberalizme dönen Arjantin’de durumun kısa vadede daha da kötüleşmesi bekleniyor.
Milei, göreve başlar başlamaz, “kaçınılmaz bir kemer sıkma şoku” ilan etti.
Parlamentoda yemin ettikten sonra binlerce destekçisine hitap eden Milei, "ayarlamanın alternatifi yok, bütçede şokun alternatifi yok çünkü para yok" dedi.
Milei, "Durumun kısa vadede daha da kötüye gideceğini biliyoruz. Ancak daha sonra çabalarımızın meyvelerini göreceğiz” diye ekledi ve siyaset erbabının 100 yıllık israfının neden olduğu sorunu çözmek için gerekli tüm kararların alınacağı" sözünü verdi.
TESTERE ÇIĞLIKLARI
Milei’nin destekçileri, Arjantin bayraklarından oluşan bir deniz, "Libertad, Libertad" (özgürlük) ve “düşman” olarak görülen devlete yapılacak kesintileri sembolize etmek için seçim kampanyanın teması olan testereye atıfta bulunarak, "Motosierra!" (motorlu testere) çığlıkları eşliğinde Milei’yi alkışladı.
53 yaşındaki Javier Gerardo Milei, kırk yıl önce demokrasiye dönülmesinden bu yana Arjantin'in on ikinci Devlet Başkanı oldu ve Parlamenterlerin huzurunda "sadakat ve vatanseverlikle" bu makamı onurlandıracağına ilişkin yemin ettikten sonra Başkanlık kuşağını taktı.
Milei ayrıca her Cumhurbaşkanı için özel olarak yaptırılan ve onun durumunda kabzasına kendi deyimiyle "çocukları" olan beş İngiliz mastiff köpeğinin ağzı işlenmiş olan geleneksel asayı da teslim aldı.
Milei, zaferini coşkuyla karşılayan milliyetçi ve muhafazakâr lider ve siyasetçilerin hayırsever bakışları altında göreve başladı:
Brezilya'dan Jair Bolsonaro, Macaristan'dan Viktor Orban ve İspanyol aşırı sağcı grup Vox'un lideri Santiago Abascal ve Milei'nin uzun uzun kucaklaştığı Ukraynalı Volodimir Zelenskiy de törende hazır bulundu.
İspanya Kralı ve komşu Uruguay, Şili ve Paraguay Devlet Başkanları da Buenos Aires'teydi. Geçmişte Milei tarafından sert bir şekilde eleştirilen Brezilya Devlet Başkanı Lula da ise Dışişleri Bakanı tarafından temsil edildi.
ENFLASYON YILLIK YÜZDE 143
Latin Amerika'nın en büyük üçüncü ekonomisi olan, ancak yıllık yüzde 143’e ulaşan kronik enflasyon ve yapısal borç ile halkın yüzde 40’ının yoksulluğuyla boğuşan Arjantin, Milei döneminde çok sancılı geçmesi beklenen sancılı düzenlemelere hazırlanıyor.
İlk önlemler konusunda belirsizlik devam ediyor: Pesonun devalüasyonu mu? İlk bütçe kesintileri mi? Kısıtlamalar ya da hatta döviz ihracının yasaklanması mı?
Javier Milei dün, ilk somut hedefinin bütçe açığını GSYİH'nin yüzde 5'i oranında azaltmak olacağını ve bunun "özel sektöre değil, devlete düşeceğini" yineledi.
Ancak o zamana kadar, "insanlar uzun zamandır ilk kez serbest bırakılan fiyatlarla karşı karşıya kalacak.
Gözlemciler, aralık ve ocak aylarında da yüksek enflasyon öngörüyor. Milei de enflasyonun "18 ila 24 ay" boyunca kontrol altına alınamayacağı uyarısında bulunuyor.
Kaynak: Ajans Bizim