Merkez Bankası'nı havaya uçurmak isteyen Devlet Başkanı... Herkes Arjantin'in yeni lideri Milei'yi konuşuyor!

Javier Milei Arjantin Dünya haberleri
Merkez Bankası'nı havaya uçurmak isteyen Devlet Başkanı... Herkes Arjantin'in yeni lideri Milei'yi konuşuyor!
Fotoğraf: DepoPhotos

Aşırı sağcı özgürlükçü Javier Milei Arjantin'deki ikinci tur başkanlık seçimini kazandı. Milei'nin rakibi Ekonomi Bakanı Sergio Massa idi. 

Seçim, yükselen enflasyon ve krizdeki ekonomisiyle Arjantin için zor bir döneme denk geldi.

Milei'nin merkez bankasını "havaya uçurmayı" da içeren önerileri, değişim için umutsuz olan seçmenlerin desteğini kazandı. 

Geçici sonuçlara göre, iktidardaki Peronistlerin adayını 10 puandan fazla bir farkla kolayca yenerek anketçileri şaşırttı.  Oyların neredeyse yüzde 90'ı sayıldığında, Milei oyların yaklaşık yüzde 56'sına sahipken, Massa yüzde 44'ünde kaldı.

Milei, Buenos Aires'teki destekçilerine yaptığı zafer konuşmasında "Bugün Arjantin'in yeniden inşası başlıyor. Bugün Arjantin'in düşüşü sona eriyor. Çöküş modeli sona ermiştir. Artık geri dönüş yok. Arjantin dünyada asla kaybetmemesi gereken yerine geri dönecektir. Daha iyi bir dünyanın inşasına yardımcı olmak için özgür dünyanın tüm uluslarıyla omuz omuza çalışacağız" dedi. 

Massa ise yenilginin ardından "Açıkçası sonuçlar beklediğimiz gibi değil" diyerek, kendisini tebrik etmek üzere Javier Milei ile temasa geçtiğini söyledi. 

Javier Milei, eski ABD Başkanı Donald Trump ve Brezilya'nın eski lideri Jair Bolsonaro'ya benzetiliyor. Çok az siyasi tecrübesi var ama siyasete yabancı olması birçok seçmen için cazibesinin bir parçasıydı.

ABD DOLARINI RESMİ PARA YAPACAK!

ABD dolarını ülkenin resmi para birimi olarak tanıtmaktan bahsetmesi destekçileri tarafından alkışlarla karşılandı. Ancak pek çok ekonomist bunun mali felaket anlamına gelebileceğini söylüyor.

Yıllık enflasyonun yüzde 140'ın üzerinde olduğu ve her beş kişiden ikisinin yoksulluk içinde yaşadığı bir ülkede onun kazanması, Arjantinlilerin geleneksel siyasetten ve ekonomik felaketlerden bıktığını kanıtlıyor.

Onun zaferi, hayatlarını daha iyi hale getirmek için yeni bir şeyler denemeye istekli oldukları anlamına geliyor.

TRUMP'TAN KUTLAMA GELDİ

Sonuca tepki gösteren eski Trump, Truth Social platformunda bir paylaşımda bulundu: "Tüm dünya sizi izliyordu! Sizinle gurur duyuyorum." 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da "özgür ve adil seçimler gerçekleştirdikleri için" Sayın Milei'yi ve Arjantin halkını tebrik etti. Sullivan, X'te yayınlanan mesajında ABD'nin "insan hakları, demokratik değerler ve şeffaflığa olan ortak bağlılığımıza dayanan güçlü ikili ilişkimizi geliştirmeyi dört gözle beklediğini" söyledi.

Güney Amerikalı liderler de Milei'nin zaferini yorumlarken Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva isim vermeden Milei'yi kutladı: "Yeni hükümete iyi şanslar ve başarılar diliyorum. Arjantin büyük bir ülke ve hepimizin saygısını hak ediyor."

Milei kampanya sürecinde Lula'nın politikalarını açıkça eleştirmiş ve onu "öfkeli bir komünist" olarak tanımlamıştı.

Kaynak: Ajans Bizim