Ukrayna kandırıldı mı? Yenilgi çanları çalıyor

ABD Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Kiev Pentagon Dünya haberleri Ekonomi haberleri Gündem haberleri NATO Yaşam Haberleri Dışişleri Bakanlığı Karadeniz f-35 Üçüncü Dünya Savaşı
Ukrayna kandırıldı mı? Yenilgi çanları çalıyor

Rusya-Ukrayna Savaşı üçüncü yılına girerken Batı ülkelerinin Kiev'e verdiği askeri, finansal ve politik destek de giderek azalıyor. Kiev'e yardım paketi Kongre'de beklerken gönderilen silah ve savunma sistemleri durma noktasına gelmiş durumda. Avrupa'nın da Kiev'in galip geleceğine inancı kalmadı.

Rusya, Ukrayna savaşında dengeler değişiyor. ABD ve Avrupa Birliği kulislerinden elde edilen bilgilere göre Batı'nın Ukrayna'ya taahhüt ettiği askeri ve finansal yardımlar durma noktasına geldi. ABD'de Ukrayna'ya yardım paketi önerisi Kongre'den geçmezken, Avrupalı liderler ise Kiev'in eninde sonunda Moskova ile barış masasına oturacağını düşünüyor. Ukrayna'nın Rusya karşısındaki en büyük savunma kaynakları olan hava savunma sistemleri, mühimmat ve silahların tedariği de durma noktasına geldiği belirtiliyor. 

KONGRE'DE KRİZ

ABD Kongresi'ne yakınlığıyla bilinen The Hill yayın organı son derece çarpıcı bir iddia ortaya atarken, kulislerden elde edilen bilgilere göre ABD'nin Ukrayna'ya son dönemde verdiği yardımları azaltması, yeterli mühimmat göndermemesi ve Kiev'e ulaştırılan askeri hibelerin bir program dahilinde düzenlenmemesi birçok senatörü öfkelendirmiş durumda. Özellikle Demokrat Partili Senatörlerin “Ukrayna'da Amerika'nın yarattığı kriz savaşa dönüştü ve şimdi Kiev bizim desteğimiz olmadan bununla yüzleşmek zorunda kalıyor” ifadesini kullandığı da iddia ediliyor. ABD'de federal bütçenin henüz Kongre'den geçmemiş olması nedeniyle Kiev için ayrılan 60.1 milyar dolarlık yardım paketi bekletilirken, senatörler ise yardımların kesilmesi dolayısıyla Rusya'nın Ukrayna kentlerini almaya başladığını da vurguluyorlar.

Ukrayna kandırıldı mı? Yenilgi çanları çalıyor - Resim : 1
Ukrayna birliklerinin cephede ağır kayıplar verdiği gelen bilgiler arasında. 

MÜHİMMAT DESTEĞİ 

Kulis bilgilerine göre Ukrayna'ya destek paketinin Mart ayının sonuna kadar Temsilciler Meclisi'ne gelmesi beklenmezken, "Breaking Defense" yayın organına göre ise Kongre'nin tıkanması dolayısıyla Ukrayna'ya gönderilen zırhlı araç ve Patriot hava savunma sistemleri belirli bir plan dahilinde ulaştırılamıyor. Pentagon Basın Sekreterliği'nden elde edilen bilgilere göre Ukrayna'ya her defasında daha az silah, mühimmat ve askeri araç gönderiliyor.

PATRİOT VE TANKLAR DURDU

Öte yandan "Defense One" yayın organının askeri kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Kiev'in acilen ihtiyaç duyduğu Patriot hava savunma sistemlerinde büyük problemler yaşanırken, ulaştırılabilen sistemlerin ise bakım, onarım ve tamir kitleri de eksik kalıyor. Askeri kaynaklara göre Ukrayna'nın savaşacak mühimmatı ve füzesi biterken Rusya ise aynı araçların üretimini arttırmış durumda. Diğer yandan ABD'den Ukrayna'ya gönderilen 186 Bradley ve 189 Strykers zırhlı savaş aracının yanı sıra 31 Abrams ağır savaş tankının tedariği de durduruldu.

Ukrayna kandırıldı mı? Yenilgi çanları çalıyor - Resim : 2
Ukraynalı yetkililer Rus birliklerin (fotoğrafta) Avdiivka kentini almasının ardından yakın zamanda Kupiansk ve Harkiv kentlerini ele geçirmesinden de çekiniyorlar.

İKİ KENTİ ALACAKLAR

Defense Post yayın organı da Ukrayna'nın istihbarat zafiyetine yer verirken, "Military.com" savunma yayın organı ise Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ümerov'un sağladığı bilgileri aktardı. Kiev'deki bilgilere göre son iki yılda Batı'nın Ukrayna'ya vermeyi taahhüt ettiği silah ve mühimmatların ancak yarısı Ukrayna'ya ulaştırırken, resmi rakamlara göre Ukrayna savaşta 31 bin kişiyi kaybetti. Ukraynalı yetkililer ise Rusya'nın Avdiivka kentini almasının ardından yakın zamanda Kupiansk ve Harkiv kentlerini ele geçirmesinden de çekiniyorlar.

AB'ye yakın Euractiv yayın organında ise Avrupa'da Ukrayna'yı savunmaya yönelik büyük bir çaba olduğu ancak Vilnius Zirvesi'nde Kiev'i NATO'ya dahil etmeye yönelik planın ABD'ye kabul ettirilememesi dolayısıyla yardımların azalmaya başladığı bilgisine yer verildi. İddiaya göre Avrupa liderler Ukrayna'nın eninde sonunda Rusya'nın önereceği bir barış anlaşmasını kabul etmek zorunda kalacağını düşünüyorlar.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel