NATO'da gizli atama, İstihbarat Çin'e odaklanıyor

ABD Pentagon Avustralya Çin İngiltere Dünya haberleri Ekonomi haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER NATO Rusya Ukrayna Savaşı
NATO'da gizli atama, İstihbarat Çin'e odaklanıyor

ABD'nin 2024 yılı federal bütçesi Kongre'de onaylanmayı beklerken Pentagon üç kritik karar aldı. En önemli karar ise NATO'nun istihbaratının başına kıdemli bir Çin uzmanının atanması. Pentagon'un Çin ile olası bir savaş için NATO'yu dönüştürmeye çalıştığı iddia ediliyor.

ABD'de 2024 yılı için hazırlanan federal bütçe halen Kongre'den geçmedi. Yaklaşan Başkanlık seçimlerine odaklanan Amerikan politikasında savunma birimleri ise diken üstünde. ABD'nin Pasifik'te Çin'e karşı askeri ve politik gerileme içinde olduğunu düşünen Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri geçtiğimiz haftalarda üç kritik karara imza attılar. Bu kararlardan en dikkat çekeni ise NATO'nun istihbarat biriminin başına Çin uzmanı bir ismin atanması. ABD'nin NATO'nun odağını Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan uzaklaştırıp kendi güvenlik stratejisinin de merkezi olan Çin'e yönlendirmeye çalıştığı iddia edilmekte.

NATO'da gizli atama, İstihbarat Çin'e odaklanıyor - Resim : 1
ABD Deniz Kuvvetleri İstihbarat Dairesi ve ABD Ulusal İstihbarat Dairesi Direktörlüğü görevlerinde bulunmuş olan Scott W. Bray, NATO'nun yeni istihbarat şefi olarak atandı.

PASİFİK'TE PARA KESİLDİ

ABD 2024 yılı federal bütçesi halen Kongre'den geçmediği için ülkede savunma endişeleri de giderek büyüyor. ABD ile üç Pasifik adası ülkesi olan Marshall Adaları, Mikronezya Federal Devletleri ve Palau Cumhuriyeti arasındaki Serbest Birlik Sözleşmesi (COFA) gereği Washington'ın bu adalara verdiği askeri yardımlar aksamaya uğruyor. Pasifik adaları sözleşme gereği 20 yıl boyunca Washington'dan gelecek olan 7 milyar dolarlık askeri yardımı bekliyorlar ancak bütçe Kongre'den geçmediği için ada ülkeleri ağır bir finansal yükün altına girmiş durumdalar.

ÇİN HAKİM OLABİLİR

Pentagon yetkilileri ise Pasifik'teki adaların savunma desteği alamadığı için Çin'in hedefine girdiği uyarısını yapmaktalar. Üç Pasifik ülkesinin çevresinde ise ABD'nin kendi adaları bulunmakta. Diğer yandan ABD'nin Pasifik'te Çin'le ya da Kuzey Kore ile olası bir savaş halinde hem denizde hem de havada tüm lojistik rotalarını bu ada ülkeleri üzerinden gerçekleştirmesi gerekiyor. ABD'li güvenlik kurumları ayrıca bütçe krizi dolayısıyla Solomon Adaları ve Nauru gibi Pasifik ada ülkelerinin ekseninin de Washington'dan Pekin'e kaydığının altını çiziyorlar.

NATO ÇİN'E ODAKLANIYOR

ABD'li yayın organları Pentagon'un yaklaşan başkanlık seçimlerini beklemeden Birleşik Devletler'in Asya-Pasifik güvenlik stratejisini baştan sona değiştiren bazı kararlar aldığına değinmekteler. En büyük değişiklik ise daha önce ABD Deniz Kuvvetleri İstihbarat Dairesi ve ABD Ulusal İstihbarat Dairesi Direktörlüğü görevlerinde bulunmuş olan Scott W. Bray'in ataması ile gerçekleşmiş durumda. Küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'in elde ettiği bilgilere göre Bray, sessiz sedasız NATO Ortak İstihbarat ve Güvenlik Birimi Direktörü olarak atandı. Asya-Pasifik istihbarat uzmanı olan Bray'in ataması ABD'nin NATO'nun Ukrayna merkezli istihbarat odağını değiştirmesi anlamına da geliyor. Bray'in daha önce ABD'nin Pekin Büyükelçiliği'nde Askeri Ateşe olarak görev yaptığı da biliniyor. Scott W. Bray ABD'deki en etkin Çin istihbarat uzmanlarından birisi olarak kabul ediliyor.

NATO'da gizli atama, İstihbarat Çin'e odaklanıyor - Resim : 2
ABD, İngiltere ve Avustralya ortaklığıyla Çin'e karşı oluşturulan AUKUS anlaşmasına özel sektörün 265 milyar dolarlık teknoloji yatırımı yaptığı ifade ediliyor.

265 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Pentagon yapılandırma dahilinde 2021 yılında ABD, İngiltere ve Avustralya ortaklığıyla Çin'e karşı oluşturulan ittifak anlaşması AUKUS'a yeni bir madde de ekledi. 2023 Aralık ayında alınan kararla üç ülkenin askeri teknoloji alanındaki şirketlerinin anlaşmaya yatırım yapmasına izin verildi. İttifak bu şekilde Çin'e karşı büyük bir teknolojik avantaj elde etmeyi amaçlıyor. Bu amaçla ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde özel şirketlerin projeleriyle gelebilecekleri Savunma İnovasyon Birimi (DIU) kuruldu. Yeni kararla AUKUS Savunma Girişimcileri Ağı (AUKUS DIN) da yaratıldı. Bu ağda şimdiden üç ülkeden 300'ü aşkın firmanın toplam 265 milyar dolarlık bir teknoloji yatırımı yaptığı ifade ediliyor.

YENİ SAVAŞ KONSEPTİ

Yeni yapılandırmada ABD Hava Kuvvetleri'ndeki tüm hava komuta ve kontrol faaliyetlerinin tek bir merkezden yürütülmesini sağlayacak 'CJADC2' konsepti de geliştirildi. Defense News'in elde ettiği bilgilere göre savaş konsepti Çin'e karşı geliştirildi. Bu doğrultuda CJADC2 programı için federal bütçeden 1.4 milyar dolarlık bir pay istendiği de ifade edilmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel