Kritik ismi konuştu, Türkiye doğu ile batının köprüsü
İran'ın, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üye olmasının ardından örgütün eski Başdanışmanı Prof. Dr. Dai Wang, Türkiye'nin önemine vurgu yaptı. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan Wang, Türkiye'nin Batı ve Doğu dünyası arasında barış, diyalog ve çözüm merkezi olabileceğini ifade etti.
İran'ın, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üye olmasının ardından örgütün üye sayısı 9'a yükseldi. Türkiye'nin de 2012'de 'diyalog ortağı' olarak katıldığı ŞİÖ'nün eski Başdanışmanı ve Ortadoğu Politikaları Direktörü Prof. Dr. Dai Wang İran'ın üyeliği, NATO Zirvesi ve Türkiye'nin ŞİÖ için kritik önemini 'Haberglobal.com.tr'ye anlattı. Batılı ülkelerin, Doğu'nun problemlerini anlamadığını ve çözüm üretemediğini ifade eden Wang, NATO'nun Ukrayna için çözüm olmayacağını iddia etti. Türkiye'nin Batı ve Doğu arasında diyalog merkezi de olabileceğini belirten Dai Wang'ın kritik açıklamaları şu şekilde:
İRAN'IN ÜYELİĞİ TARİHİ KOŞULLARIN SONUCU
“İran'ın ŞİÖ'ye tam üye olması tarihi koşulların sonucu olarak değerlendirilmeli. Aynı sonuçlar Türkiye için de geçerli. ŞİÖ ekonominin geliştirilmesi, ortak ticaretin güçlendirilmesi ve Doğu ülkelerinin güvenlik, enerji ya da düzensiz nüfus dolaşımı gibi bütünüyle kıtaya özgü ortak problemlerin karşılıklı çözümü için çabalayan uluslararası bir teşkilat kimliğinde. Batı dünyasında yansıtıldığı gibi NATO benzeri askeri hedefleri olan bir oluşum değil.”
BATI, DOĞU'NUN PROBLEMLERİNİ ANLAMIYOR
“Batılı ülkelerin Asya ile uluslararası temasları bölgesel değil, ülkeler bazında olmakta ve görüşmelerin odağında, Asya'nın enerji kaynaklarının Batı'ya aktarılması için alternatif planlar ya da ilgili ülkelerdeki askeri varlığın arttırılması gibi bütünüyle Batı'nın gündemindeki konular gündeme getirilmekte. Batılı ülkeler Doğunun problemlerini anlamıyorlar. Elbette böylesine bir yaklaşımın Asya ülkelerinin problemlerine çözüm sağlamadığı da ortada.”
NATO, UKRAYNA İÇİN ÇÖZÜM OLMAYACAKTIR
“Bugün Türkmenistan'dan, Kazakistan'a, Ukrayna'dan, Hindistan'a kadar NATO çerçevesinin stratejik, askeri ve enerji kaynağı temelinde finansal açıdan genişlediğine şahit oluyoruz. Bu genişleme Asya'nın sorunlarına çözüm sağlamadığı gibi mevcut sıkıntıların şiddetlenmesine de yol açabiliyor. Bunu NATO zirvesinde Ukrayna'nın üyeliği için bir yol haritası çıkarılması kararında ya da Asya Pasifik bölgesinde ABD, Avustralya ve İngiltere arasında imzalanan AUKUS Paktı'nda da görüyoruz."
NATO ÇÖZÜM OLMAYACAK
"Asya ülkelerini dışlayan askeri temelli ortaklıklar Avrupa'dan Pasifik okyanusuna kadar genişliyor ancak bu sorumsuzca davranışlara yalnızca dışlanan ülkeler değil tüm dünya tepki veriyor. Örneğin AUKUS kararına Fransa ve Avrupa Birliği de büyük bir tepki vermiş durumda. Ukrayna'daki çatışmalarda da güvenilir bir mekanizmanın Rusya ve Ukrayna arasında barışa köprü görevi yapması gerekiyor. Dolayısıyla NATO ileride de Ukrayna için bir çözüm olmayacaktır.”
TÜRKİYE BATI VE DOĞU ARASINDA DİYALOG MERKEZİ OLABİLİR
“Türkiye ŞİÖ'ye daha önce davet edilmiş bir ülke. Türkiye Batı ile entegre, NATO üyesi, AB'ye tam üyelik talebi bulunan ancak aynı zamanda stratejisini ve dış politikasını coğrafyasının gerekliliği doğrultusunda Doğu'dan ayırmayan bir ülke. ŞİÖ'nün küresel ticaretin arttırılması, bölgesel savunma problemlerinin çözülmesi gibi tüm ana hedeflerinde Türkiye çözümlerin tam merkezinde yer alıyor."
TÜRKİYE KÖPRÜ OLABİLİR
"Türkiye bu gerçeği görebildiği içindir ki, 2012 yılında örgüte diyalog ortağı olarak katılım gösterdi ve geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da ŞİÖ Devlet Başkanları toplantısına katıldı. Türkiye AB ve NATO ile ŞİÖ arasındaki en sağlam köprü ve diyalog merkezi olma gücüne sahip. Bu sayede problem küresel bir krize dönüşmeden Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasında Tahıl Koridoru'nda arabuluculuk için tek alternatif olabilmiştir.”
Kaynak: Web Özel