İsveç üye oldu, NATO son sürat harekete geçti

ABD NATO İsveç Gündem haberleri Dünya haberleri Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER Danimarka Finlandiya Norveç Rusya SİHA İHA Türkiye Türk Savunma Sanayii Avrupa
İsveç üye oldu, NATO son sürat harekete geçti

İsveç'in NATO üyeliğinin hemen ardından ittifak yeni kuzey stratejisini hayata geçirdi. İskandinav ülkeleri ortak hava üssü açtı. İsveç, Rusya sınırında istihbarat görevi gerçekleştirdi. Rusya'nın nükleer tehditlerine karşı da F-35'lerin misyonuna nükleer bomba taşıma görevi eklendi.

İsveç, ABD'de düzenlenen giriş protokolü kabul töreninin ardından resmen NATO'nun 32'inci üyesi olarak tanındı. Üyelik süreci onaylanır onaylanmaz NATO'nun tüm İskandinav bölgesine ilişkin organizasyonu da yenilendi. NATO'da bir yandan tüm bölge ülkelerinin ortak katılım sağladığı bir hava üssü açıldı diğer yandan İsveç hava kuvvetleri Rusya sınırında istihbarat görevlerine başladı. Rusya'ya karşı verilen bir başka mesaj da Avrupa'ya intikal etmiş olan F-35'lerin nükleer bomba taşıyabileceğinin açıklanması.

İsveç üye oldu, NATO son sürat harekete geçti - Resim : 1
İsveç'in ittifaka katılımı gerçekleşir gerçekleşmez NATO Avrupa Komutanlığı ilk 'Nordik Hava Operasyon Merkezi'ni de açtı.

ORTAK HAVA ÜSSÜ

Dünyanın en prestijli savunma yayın organı olarak kabul edilen Jane's Report'da yayınlanan bilgilere göre İsveç'in ittifaka katılımı gerçekleşir gerçekleşmez NATO Avrupa Komutanlığı ilk 'Nordik Hava Operasyon Merkezi'ni de açtı. Tamamı NATO üyesi olan Nordik ülkeler (Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç) ittifakın kuzey kanadının hava güvenliğinin sağlanması amacıyla Nordik Hava Operasyon Merkezi'ni (CAOC) açtılar. Norveç'in kuzeyindeki Bodo kentinde açılan hava üssüne tüm Nordik ülkelerden görevlendirilen hava savaş araçları ve uzman personeller de intikal etmeye başladılar. Üste İngiltere ve ABD hava kuvvetlerine ait savaş uçakları ve askeri personellerin de yer alacağı ifade edilmekte.

İSVEÇ İLK GÖREVE ÇIKTI

İsveç'in üyeliğiyle birlikte ayrıca NATO 'Nordic Response' (Nordik Tepki) tatbikatına da başladı. Askeri uzmanlar Nordik ülkelerin askeri birliklerinin katıldığı tatbikat ile kurulan ortak hava operasyon merkezinin Rusya'ya karşı gözdağı niteliğinde olduğunun altını çizmekteler. ABD merkezli The Defense Post yayın organı ise üyelik sürecinin tamamlanmasının hemen ardından İsveç'in Rusya sınırı yakınlarında ittifak adına ilk istihbarat ve gözlem uçuş görevini yerine getirdiğini iddia etti. Askeri kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Baltık Denizi'nde gerçekleşen görev için ülkenin istihbarat ve erken uyarı uçakları Rusya'nın Kaliningrad kenti yakınlarında görev uçuşu gerçekleştirdiler.

BAYRAKTAR GÖREVDE

NATO İsveç'in üyeliğinin hemen ardından ayrıca Balkanların batısındaki ilk hava üssünü de kullanıma açtı. Jane's Report'a konuşan kaynaklar Arnavutluk'taki Kuçove Hava Üssü'nün ağırlıkla hava intikal, lojistik destek, İHA ve SİHA görevlerinde kullanılacağını ifade ederlerken açılışta SİHA'ların büyük bölümünün Türkiye'nin havacılıktaki gözbebeği TB2 Bayraktar olması özellikle dikkat çekti. Askeri kaynaklar TB2'lerin ağırlıkla Güney Doğu Avrupa'daki NATO görevlerinde kullanılacağının da altını çizİyorlar. 

İsveç üye oldu, NATO son sürat harekete geçti - Resim : 2
ABD, İsveç'in üyeliğinin ardından 5. Jenerasyon savaş uçağı F-35'lere “nükleer bomba taşıyabilir” izni verdi.

TERMONÜKLEER BOMBA

ABD merkezli bir başka savunma yayın organı Breaking Defense'in elde ettiği bilgilere göre ise Birleşik Devletler, İsveç'in üyeliğinin ardından 5. Jenerasyon savaş uçağı F-35'lere “nükleer bomba taşıyabilir” izni verdi. Olağan koşullarda yalnızca taktik bombardıman uçaklarının taşıyabileceği nükleer bombaların F-35'lerin mühimmat envanterine alınması ise Amerikan askeri uzmanlarına göre Rusya için büyük bir tehdit niteliğinde. ABD'deki Nükleer Enformasyon Projesi ve Amerikan Bilim insanları Federasyonu'nun ortak açıklamasına göre ABD, Avrupa'daki F-35'lere yerleştirmek üzere yeni termonükleer bomba yapımına da başlamış durumda.

DOĞU'YA YIĞILIYOR

NATO'nun resmi verilerine göre ittifakın Avrupa'da kara, deniz ve hava birliklerine ev sahipliği yapan 91 askeri üssü bulunmakta. Bu üslerden 48'i savunma, 19'u operasyon ve görev, 22'si istikrar ve terörizmle mücadele ve ikisi NATO ortaklık üsleri olarak resmi kayıtlarda yer alıyorlar. NATO'nun resmi interaktif haritası 'NATO on the Map'deki bilgilere göre NATO'nun son 2 yılda açılan üslerinin tamamı ittifakın Rusya'ya yakın üyelerinin topraklarında yer almakta.

emre.ozurk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel