ABD'li lider Yunan solunu dağıttı

yunanistan Avrupa Birliği ABD Joe Biden Kiryakos Miçotakis atina Türkiye Ankara Dışişleri Bakanlığı Dünya haberleri Ekonomi haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER
ABD'li lider Yunan solunu dağıttı

Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'nın ABD vatandaşı olan yeni lideri Kasselakis'e tepkiler dinmiyor. Partinin önde gelen isimleri Kasselakis'in SYRIZA'yı sol çizgiden uzaklaştırdığını öne sürerek istifa etti. Atina'da ana muhalefet partisinin bölünebileceği konuşuluyor.

Yunanistan'da iki dönem başbakanlık yapan ve son seçimde iktidarı Kriyakos Miçotakis'in Yeni Demokrasi Partisi'ne kaptıran SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ın istifasının ardından Yunan solunda sular durulmuyor. Çipras tarafından partiye davet edilen Stefanos Kasselakis'in kongrede genel başkan seçilmesi, Radikal Sol Koalisyon SYRIZA'da tartışmaların fitilini ateşledi. Kasselakis'e karşı çıkan partinin geçmiş dönemdeki öncü kadroları birer birer istifa ediyor. Eski SYRIZA Sekreteri Panos Skourletis, ana muhalefet partisinden ayrılan son üst düzey yetkili oldu. Eski Parlamento Başkanı Nikos Voutsis de istifa ettiğini duyurdu.

ABD'li lider Yunan solunu dağıttı - Resim : 1
SYRIZA'nın kongresinde Stefanos Kasselakis, rakibi Efi Ahçıoğlu'nu (solda) 10 oy farkla yenmişti. 

BIDEN'IN KAMPANYASINDA ÇALIŞTI

Stefanos Kasselakis, 14 yaşında Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden bir ailenin üyesi. Pensilvanya Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olan Kasselakis, ABD’deki öğrenciliği sırasında Demokrat Parti’nin 2008 yılındaki ön seçimlerinde Joe Biden’ın kampanyasına gönüllü olarak çalışma yapmıştı. Finans ve ekonomi alanında uzmanlaşan Kasselakis, Goldman Sachs’te çalışmış ve ardından uluslararası lojistik alanında kendi firmasını kurmuştu.

ESKİ BAKANLARI İHRAÇ ETMİŞTİ

Stefanos Kasselakis geçtiğimiz ay da SYRIZA iktidarının eski bakanları Nikos Fili ve Dimitris Vitsas'ı partiden ihraç ettirmişti. Kasselakis cephesinden yapılan açıklamada, üç ismin Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in “TV sponsorları” olduğunun ortaya çıkması nedeniyle ihraç edildikleri açıklanmıştı. Ancak Yunan basınına yansıyan bilgilere göre iki isim de ihraç kararından kısa bir süre önce Kasselakis'e yönelik 'liberal' ve 'sağcı' şeklindeki eleştirilerde bulunmuştu.

PARTİYİ BÖLMEYE ÇALIŞIYOR

Yeni SYRIZA liderini partiyi bölmeye yönelik planlı bir çabaya öncülük etmekle suçlayan eski Genel Sekreter, "SYRIZA içinde şu anda hakim olan güçler, solla veya siyasetle hiçbir bağlantısı olmayan Stefanos Kasselakis'in önderliğinde bir bölünme ve kopma planını uyguluyor. Bunun, partiyi sol köklerinden ayırmaya, solun Yunanistan'daki varlığını sona erdirmeye yönelik bir plan olduğu açıktır" dedi.

 

MUHALEFETTE 'ŞEMSİYE' GRUBU

Bu tartışmalar devam ederken Yunanistan'ın ana muhalefetteki en büyük sol partisi olan SYRIZA'da bölünme hız kazandı. Parti içinde sol muhalefeti temsil etme amacıyla “Şemsiye” adlı bir grup kuruldu. Grubun pek çok üyesinin SYRIZA Merkez Komitesi'nde “bölünme” düğmesine basmaya hazır olduğu bildiriliyor. “Şemsiye” grubunun öncülerinden Euclid Tsakalotos, SYRIZA'nın “gururunun kaybolduğuna” dikkati çekerek sosyalist PASOK ile komünist KKE arasındaki alanda yeni bir partinin kurulabileceğini söylüyor. Tsakalotos “İkisinin arasında boşluk varsa. Ve sanırım var. Yolu bulmamız lazım" diyor.

ÇÖZÜM ARAYANLAR DA VAR

Bölünme işaretlerine rağmen, partinin liderliğinin muhaliflerle yaşanan sorunları çözmesi gerektiğini savunan kadrolar da var. SYRIZA milletvekili Evangelos Apostolakis  “Tsakalotos'un sunumu köprünün olmadığını gösterdi. Ne yapacağını bilmiyorum. Ancak ben sorunun çok hızlı bir şekilde çözüleceğine inanıyorum” görüşünü dile getiriyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel