ABD gözdağı mı veriyor? Uçak gemileri rahatsız etti

Filistin ABD Türkiye PKK PKK/YPG Dünya haberleri Gündem haberleri suriye Türk Silahlı Kuvvetleri İran İsrail
ABD gözdağı mı veriyor? Uçak gemileri rahatsız etti

İsrail-Hamas çatışmasının ardından Akdeniz'e gelen ABD gemilerinin terör örgütü YPG ile mücadele eden Türkiye'ye de mesaj vermeyi amaçladığı iddia ediliyor. Güvenlik ve terör uzmanları, ABD ile yaşanan güven bunalımının her türlü ihtimali akla getirdiğini vurguluyor.

Gazze harekatına başlayan İsrail'e her türlü desteği vereceğini açıklayan ABD, en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford ile hava gücünün bir bölümünü Doğu Akdeniz'e sevk etti. Uçak gemilerinin, İran ve Lübnan Hizbullah'ının Hamas'a yardım etmesini engellemek için Akdeniz'de hazır tutulduğu belirtilirken, Türkiye ve ABD arasında Suriye'deki terörle mücadele konusunda yaşanan güven bunalımı, uçak gemileriyle ilgili farklı ihtimalleri de gündeme getiriyor. Geçtiğimiz günlerde eski amiral Cihat Yaycı, ABD uçak gemilerinin Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'ye karşı sürdürdüğü hava harekâtlarına engel olma amacı taşıdığını iddia etti. 

Akdeniz'e gelen ABD uçak gemileriyle ilgili bu şüpheleri güvenlik ve terör uzmanlarına sorduk.

ABD'NİN DE PRESTİJİ SARSILDI

Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Abdullah Ağar şunları söyledi: “ABD'nin kendi iç kamuoyuna ve İsrail kamuoyuna bir şeyler yaptığına dair bir görüntü vermesi gerekiyor. İsrail kendi topraklarında derin ve çarpıcı bir saldırıya maruz kaldı. ABD mutlaka bu duruma müdahil olmak zorunda hisseder. Bu olayda ABD'nin prestiji de sarsıldı. İsrail burada bir cerrahi operasyon yapacak. Bu operasyonun dışarıdan herhangi bir etkiye maruz kalmaması gerekiyor. İsrail'in, ABD desteği olsa da olmasa da İran'ın nükleer kapasitesini sınırlamaya yönelik planları vardı. Bizler bunu takip ediyorduk. Şimdi İsrail, ABD ile birlikte İran'a karşı bir hamle yapma avantajını yakaladı.”

ABD gözdağı mı veriyor? Uçak gemileri rahatsız etti - Resim : 1
ABD, en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'u İsrail açıklarına gönderdi. 

ABD POLİTİKASI DEVAM EDEMEZ

“ABD'nin uçak gemisinin Akdeniz'e gelme nedenleri arasında PKK/YPG'ye destek verme planı var mı” sorusunu yönelttiğimiz Ağar, ABD ile yaşanan güven bunalımına vurgu yaparak şunları kaydetti: “Olasıdır. ABD'nin Suriye'deki varlığı DEAŞ ile mücadele çerçevesinde güçlü zaten. Hava savunma füze sistemleriyle koruyor, Ürdün'deki hava kuvvetleri zaten üç-beş dakika içerisinde Suriye hava sahasında olabiliyor. Böyle bir etkisi varken yeni bir hamle yapması mümkün mü? ABD ile Türkiye arasında bir güven bunalımı var. Güven bunalımının kökeninde zaten PKK/YPG terör örgütüne verilen destek var. Bizim kıyasıya verdiğimiz bir terörle mücadele var. ABD buna rağmen terör örgütünü himaye ediyor. Ama bu artık çok sürdürülebilir bir politikaya karşılık gelmiyor.”

ABD gözdağı mı veriyor? Uçak gemileri rahatsız etti - Resim : 2
Türkiye, ABD'yi Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü ile işbirliğini kesmesi için defalarca kez uyardı. 

ABD, TÜRKİYE'Yİ KARŞISINA ALAMAZ

ABD uçak gemilerinin gelmesinin ardından, güven bunalımının ve yaşanan gerilimlerinin nasıl sonuçlar doğuracağını sorduğumuz Ağar, “En son geçen perşembe NATO Savunma Bakanları toplantısı vardı, gerginlik kendisini orada da gösterdi. Gerginlik devam ediyor ama ABD son derece konsantre olduğu bir alanda Türkiye ile gerginliği derinleştirmek ister mi? İsrail'le ilgili son derece önemli bir konu başlığı varken, Türkiye'yi tamamen karşısına alamaz. Ama evet hepimiz şüphe ediyoruz” dedi.

ABD gözdağı mı veriyor? Uçak gemileri rahatsız etti - Resim : 3
ABD terör örgütü PKK/YPG'ye çok büyük miktarlarda silah ve mühimmat verdi. 

BİZE DE BİR MESAJ VERİYORLAR

Terör uzmanı Ercan Çitlioğlu Haber Global Web Özel'e yaptığı açıklamada, “ABD'nin F-16 ile bizim bir SİHA'mızı vurmasından sonra, Biden'ın Suriye'deki terörle mücadelemiz için 'güvenliğimizi tehdit ediyor' açıklamasından sonra, Akdeniz'e gelen ABD uçak gemilerinin İsrail'e destekle birlikte bize de bir mesaj olduğunu düşünüyorum” dedi.

YPG'YE AKTİF DESTEK VEREMEZ

“ABD gemilerinin terör örgütü YPG'ye aktif destek vereceğini düşünmüyorum” diyen Çitlioğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı, ABD ile Türkiye arasında bir güven bunalımı olduğunu vurguladı. Ben gelecekte bu güven bunalımının artarak devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü ABD bölgeye yönelik gelecek planlamasında YPG'nin varlığından vazgeçmeyecek. Bazı Avrupa ülkelerinin şu anda Türkiye'ye silah ve mühimmat ambargoları var. ABD'nin yine zaten F-35'ler üzerinden ambargo benzeri bir uygulaması var. Gerginliğin kendisini bu alanlarda göstereceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

ABD İsrail türkiye Hamas YPG PKK Hava sahası F-16 gazze CIA akdeniz NATO Türk Silahlı Kuvvetleri Türk askeri