Altın, petrol, kripto para piyasalarının dikkati Haziran Fed faiz kararında! Fed faiz kararı ne zaman belli olacak?

FED Merkez Bankası dolar bitcoin Gram altın
Altın, petrol, kripto para piyasalarının dikkati Haziran Fed faiz kararında! Fed faiz kararı ne zaman belli olacak?

Fed faiz kararı tüm dünyada büyük bir merakla birlikte bekleniyor... Uzmanlar Uzmanlar enflasyonla mücadele amacıyla faizlerde artışın önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyor. Peki, Haziran FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

ABD merkez bankası toplantısı ile Haziran ayı FED faiz kararı için geri sayımı başladı. ABD Merkez Bankası son olarak politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Altın, petrol, kripto para gibi birçok piyasayı yakından ilgilendiren kararda Powell'ın önümüzdeki ay vereceği karar ise piyasalar açısında büyük önem taşıyor.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK?

Fed ilk toplantısını 25 – 26 Ocak 2022 tarihinde yapıldı. İkinci toplantı tarihi 15 – 16 Mart arasında gerçekleşti. Üçüncü toplantı da 3 – 4 Mayıs tarihinde yapıldı. 2022 Haziran Fed toplantısı 14 – 15 Haziran tarihinde yapılacak.

fed faiz kararı

FED’DEN FAİZ ARTIRIM MESAJI

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, The Wall Street Journal tarafından düzenlenen etkinlikte konuştu.

Enflasyonu düşürecek araçlara ve kararlılığa sahip olduklarını söyleyen Powell, konuşmasında para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyleyen Fed Başkanı, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti.

Bankanın, son olarak 50 baz puanlık Faiz artışına gittiğini hatırlatan Powell, devam eden faiz artırımlarının uygun olacağını düşündüklerini dile getirdi. Gelecek iki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımına gitme fikrinin de Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) geniş destek bulduğuna dikkat çeken Powell, şunları söyledi:

"Fed, enflasyon düşene kadar faiz oranlarını daha kısıtlayıcı seviyelere yükseltmekten çekinmeyecek. ’Finansal koşullar uygun, enflasyonun düştüğünü görüyoruz’ diyebileceğimiz bir noktada olduğumuzu hissedene kadar gideceğiz."

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’deki karantinalar gibi ABD dışındaki gelişmelerin de ekonomide belirsizliğe neden olduğunu belirten Powell, bunların büyümeyi aşağı, enflasyonu ise yukarı yönlü baskılayabileceğini söyledi. Fed son toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan arttırmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak fed faiz kararı fed faiz toplantısı altın petrol Kripto para 'Bitcoin