Fed açıklamalarında geçen güvercin duruş ne demek?

FED ABD Merkez Bankası
Fed açıklamalarında geçen güvercin duruş ne demek?

ABD Merkez Bankası FED faiz kararı toplantısı son dakika açıklamaları milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor. bu açıklamalarda kullanılan güvercin duruş ifadesi araştırma konusu olmuş durumda. Peki, Fed'in açıklamalarında geçen güvercin ifadesi ne anlama karşılık geliyor?

Finansal piyasalarda ABD Merkez Bankası FED başkanlarının, piyasaya bakışını gösteren hawkish – şahin yani piyasaları sıkan bir finans politikası anlamına gelirken dovish – güvercin yani piyasa dostu parasal genişleme yanlısı bir politikayı anlatmaktadır. Bir başka içeriğimizde şahin duruşu incelemiştik. Bu içeriğimizde de güvercin duruşu ele alacağız.

GÜVERCİN DURUŞ NE DEMEK?

İlk olarak, kademeli olarak hız artışının olup olmadığı ile ilgilenilir. Kademeli sözcüğü bizim için burada çok önem arz etmekte. Esasında asıl ipucu da burada bulunmakta. Yavaş ve kademeli ifadeleri güvercin olduğunu bunun aksi ise yani bu durum ve kelimelerin bulunmaması ise şahin olduğunu anlatmaktadır.

fed faiz kararı

'Bir sonraki' toplantı ya da görüşme cümlelerinin olması ile birlikte bunlara yönelik hedeflerin konuşulması bizlere güvercinin sinyallerini verir aksi durumda bu sözcüklerin kullanılmadığı sert tutum ve kararlılık, keskinlik barındıran cümleler ise şahin olduğunu ayırt etmemiz için yine bizlere yeterli ipuçları vermektedir.

Bugün finans piyasalarında sıkı para politikalarını savunanlar için şahin ifadesi gevşek para politikalarını savunanlar için ise güvercin denilmektedir.

Kaynak: Haber Global TV

FED fed faiz kararı faiz