Fed'in açıklamalarında kullandığı şahin duruş ifadesi ne demek?

FED ABD Merkez Bankası
Fed'in açıklamalarında kullandığı şahin duruş ifadesi ne demek?

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Fed'in faiz artırımı dünya piyasalarını yakından ilgilendiriyor. Bu açıklamalarda sıklıkla kullanılan ifadelerden birisi olan şahin ifadesi merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, şahin deyimi ne demek?

Ekonomi dilinde kullanılan pek çok terimin yanında piyasa diliyle de özdeşleşmiş bazı hayvan terimleri yer almaktadır. Bunlar arasında en çok duymuş olduklarımız kuşkusuz ayı ve boğa terimleri olurken; özellikle de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası için kullanılan şahin ve güvercin terimlerine de kulağımız son günlerde oldukça aşina olmuş durumda.

ŞAHİN DEYİMİ NE DEMEK?

Diplomaside de çok sık karşı karşıya kaldığımız şahin deyimi son dönemler içerisinde finans piyasalarında güvercin ile birlikte sık bir şekilde kullanımı olmaktadır. Şahin kelimesi konuşma dilinde agresif ve saldırgan anlamlarını bizlere hatırlatmaktadır ve bu durum finans jargonunda da aynı anlam karşılık gelmektedir.

fed faiz kararı şahin

Günümüz kullanımına paralel olarak tarihte ilk kez şahin kullanımı 19. Yüzyılda İngilizlere karşı savaşa girilmesi yönünde fikirler barındıran Amerikan Kongre üyelerini tanımlayan bir ifade olurken güvercin ise savaştan kaçıp diplomatik çözüm arayanlar için kullanılmaktaydı.

Faiz tahminlerini incelemek faizleri gözlemlemek tahminler yürütmek ve artışların seyrine bakmak da yine bize yön gösteren etkenler arasındadır. Netice itibariyle; şahin finansal politika sistemi yüksek faiz oranlarını destekleyen bir yapıya sahiptir.

PİYASA ÖRNEĞİ

2018 Mart ayından bir örnek vermek gerekirse; Gözler FED’in (Amerika Merkez Bankası) üzerinde Mart ayının kararlarının açıklanma sebebiyle. 25 Baz puanlık faiz artışı beklentileri zaten yüksek ihtimaldi ve bu yönde kararın paylaşılması zaten şaşkınlığa uğratmayacaktır. Faiz oranlarını destekleyen politika ise şahin politikasıdır.

Chicago Borsasındaki işlemler baz alınarak hazırlanan 19 Aralık 2018 Faiz ihtimal tablosu şöyledir; Tablonun yayınlanmasından sonra açıklanan verilerde, yılın son kalanında %3 faiz artışı beklendiği uzmanlar tarafından yazılmıştır. Bu örnek bize piyasanın dönemsel olarak şahin tabirine uyduğunu göstermektedir.

Kaynak: Haber Global TV

FED şahin ABD Merkez Bankası faiz faiz artırımı ekonomi piyasa