Son Dakika! Tarih 4 Mart 2022! Ukrayna'da nükleer alarm! Rusya-Ukrayna savaşında 9. günde de çatışmalar sürüyor!

son dakika Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Dünya haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı 9. gününde devam ediyor. Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bir patlama olması halinde Avrupa’nın sonu olacağını söyledi. İşte dakika dakika yeni gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı 9. gününde. Bölgede çatışmalar devam ediyor. Ukrayna'nın Enerhodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santralinde Rus askerlerinin saldırısı sonucunda yangın çıktı. 

*Haberimiz yeni gelişmelerle ilgili anlık güncellenmektedir. Son dakika gelişmelerinden haberdar olmak için lütfen sayfayı yenileyin... 

İŞTE DAKİKA DAKİKA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA SON DURUM

BIDEN: RUSYA'NIN SALDIRILARI SADECE UKRAYNA'YA DEĞİL, AVRUPA'NIN DA GÜVENLİĞİNE KARŞI

Beyaz Saray'da bir araya geldiği Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile ikili görüşmesi öncesi açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin "Bu saldırı, sadece Ukrayna'ya değil Avrupa'nın güvenliğine, küresel barış ve istikrara karşıdır" değerlendirmesini yaptı.

Biden, Finlandiya'nın ABD'nin önemli bir müttefiki olduğunun altını çizerek, Ukrayna'ya savunma ve insani yardım sözlerini de tutacaklarını kaydetti.

BIDEN'IN, PUTİN'LE GÖRÜŞMEYE NİYETİ YOK

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Putin ile görüşme gibi bir niyeti olmadığını ancak ABD'nin yine de diplomasi kapılarını açık tuttuğunu söyledi.

BM DUYURDU: UKRAYNA'DAKİ SİVİL ÖLÜMLER VE YARALI SAYISI 1000'İ AŞTI

BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

TWITTER RUSYA'DA YASAKLANDI

Sosyal medya platformu Twitter, Rusya’da yasaklandı.

BEYAZ SARAY'DAN RUSYA'NIN NÜKLEER SANTRAL SALDIRISI AÇIKLAMASI: SORUMSUZLUĞUN ZİRVESİ

Beyaz Saray, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısını "sorumsuzluğun zirvesi" olarak nitelendirerek, Rusya’ya santral çevresindeki saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

ABD DIŞIŞLERI BAKANI BLINKEN: NATO, RUSYA’YI KARŞISINA ALMAYACAK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İttifakın doğu kanadına 9 bin asker gönderdik. Rusya'nın Zaporijya tesisi etrafındaki sorumsuz eylemleri neredeyse felakete neden olacaktı. Rusya eylemlerini derhal durdurmalı. Rusya giderek yalnızlaşıyor, Putin bunu hedefliyorsa başarılı oluyor. NATO, Rusya'yı karşısına almayacak. Diyalog ve diplomasi kapısını açık tutacağız. Ekonomik bedeli daha çok artacak Rusya'nın. Ukrayna hükümeti ile de çalışıyoruz, insani koridor da açacağız. Asla Rusya'yla çatışma peşinde olmayacağız. Biz düzenli olarak Ukrayna hükümeti ile irtibat halindeyiz. İhtiyaçlarını konuşuyoruz ve müttefiklerimizle iş birliği yapıyoruz ihtiyaçlarını karşılamak için. ABD, son 1 yıl içinde 1 milyar dolardan fazla destek sağladık. Ukrayna'ya 250 milyon dolar gönderdik destek kapsamında. Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'nın ihtiyacı olan şeyleri söyledi bunların üzerinde çalışıyoruz. Bu savaş Rusya tarafından başlatılalı 1 hafta geçti. Rusya ekonomisi üzerinde çok ciddi etkilerini gördük, Ruble çok düştü. Giderek çökmekte olan bir parayı korumaya çalışıyorlar. Bu Rusya'da 90'lardan beri borsanın en uzun süre kapalı olduğu dönemdir. Rusya'yı işletmeler terk ediyor, bakalım Rusya buna nasıl cevap verecek ciddi etkiler göstermeye başladığında. Ukrayna'ya desteğimiz devam ediyor. Ekonomik desteğimiz de devam ediyor. Bu bir lambayı açıp kapatmaya benzemiyor. Başkan Putin'in yönetiminde bu ülke her türlü aşırılığa açık. Ukrayna halkı şunu görebilir neredeyse tüm dünya bir araya gelmiş durumda, onların özgürlüklerini savunuyoruz. 

Başkan Putin'in metotlarını inceleyerek yapıyoruz hareketlerimizi. Rus güçler Kiev dahil büyük şehirleri çevrelemeye başladı. Giderek daha da vahşileşiyorlar ve sivilleri de hedef alıyorlar. Yüksek ihtimalle Rusya bu vahşi yöntemleri izlemeye devam edecek ne yazık ki.

Biz elimizden geleni yapıp Ukrayna halkına kendini savunacak imkanı tanıyoruz. NATO uçakları Rus uçaklarını vurursa eğer bu Rusya ile savaş demektir. Biden bu konuda çok net bir savaşa girme yolunu tercih etmeyeceğiz.

Ben sadece ABD için konuşabilirim. Biz aylardır uyarıyoruz, Başkan Putin'in bunu planladığını ve Ukrayna'ya saldıracağını söyledik. Son haftalarda ben BM Güvenlik Konseyi'nde nasıl yapacağını söyledim, sahte bayrak operasyonlarını söyledim. Aylarca beklentimizin bu olduğunu söyledik. Ama aynı zamanda diplomasiyi takip etmeliydik burada bir yol varsa değerlendirmeliydik. 

Birkaç hafta önce insanların asla olmayacak dediği yaptırımları şu an uyguluyoruz. G7 ülkeleri AB, Rusya saldırmaya devam ederse çok büyük sonuçları olur dedik, bazı insanlar bunun söylemde kalacağını düşünmüştü.

PUTİN O KARARNAMEYİ İMZALADI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus vatandaşlarının haklarını ihlal eden tüm yabancılara yönelik yaptırımları genişleten yasayı imzaladı.

KİEV'DE YENİDEN SİREN SESLERİ

 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden siren sesleri yükseliyor.

FACEBOOK RUSYA'DA YASAKLANDI

Rusya, sosyal medya platformu Facebook'un ülke içerisinden erişiminin tamamen engellendiğini duyurdu.

G7 DIŞİŞLERİ BAKANLARI ORTAK AÇIKLAMASI

G7 Dışişleri Bakanları, ortak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ukraynalı sivillere ve altyapıya yönelik saldırılarını kınıyoruz. Rusya özellikle nükleer santrallerin bulunduğu bölgelerde saldırılarını durdurmalı. Belarus'taki Lukaşenko rejiminin de destek verdiği Rus saldırganlığına yönelik ağır yaptırımlarımız sürecek. Rusya'nın Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılarından endişe duyuyoruz. Saldırıları düzenleyenler savaş suçlarından sorumlu tutulacak" denildi. 

RUSYA: HEYETLERİN TÜRKİYE’DE GÖRÜŞMESİ İYİ FİKİR

Rusya’nın BM Büyükelçisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna Dışişleri bakanları arasında önümüzdeki hafta Türkiye’de bir toplantı düzenleme önerisini olumlu karşıladı.

Gatilov, 11-13 Mart tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek diplomatik forumda böyle bir toplantı yapılması fikrinin iyi olduğunu söyledi.

RIA AJANSI: RUSYA TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Rusya'nın, Ukrayna ile krizde Türkiye'nin arabuluculuk teklifini kabul ettiği belirtildi.

RIA ajansı, Rusya'nın, Ukraynalı üst düzey diplomatlarla Türkiye'de görüşmenin 'iyi bir fikir olduğuna' dair açıklamasını geçti.

ZELENSKI'DEN AB'YE ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında işgal sırasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunan Zelenski, AB'ye çağrı yaparak, "Ukrayna düşerse Avrupa düşer. Yaşananları göz ardı etmeyin. Dışarı çıkın ve Ukrayna'yı elinizden geldiğince destekleyin" dedi.

ERDOĞAN ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve son gelişmeler ele alındı.

ZELENSKİ: İSTİKRARLI DESTEĞİ İÇİN TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Zelenski, "İstikrarlı desteği için Türkiye'ye minnettarız. Rusya Federasyonu tarafından devam eden saldırganlık ve nükleer terörizm hakkında Erdoğan'a bilgi verdim. Çatışmalara bir son vermeliyiz" dedi. 

UKRAYNA POLİSİ: 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna polisi: Kiev'deki Rus hava saldırısında 2'si çocuk 7 kişi hayatını kaybetti. 

ERDOĞAN JOHNSON İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının derhal sonlandırılması ve acilen ateşkese gidilmesi için çaba göstermeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadelede NATO müttefiklerinden samimi destek beklentisini yineledi.

MİCROSOFT, RUSYA'DA SATIŞLARINI DURDURDU

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, Rusya'daki tüm ürün ve hizmet satışlarını askıya aldığını duyurdu. Microsoft Başkanı Brad Smith, konuya ilişkin blog yazısında, Ukrayna'daki savaştan üzüntü duyduklarını ve Rusya'nın "haksız, sebepsiz ve hukuksuz işgalini" kınadıklarını belirtti.

MARİOPUL ATEŞ ALTINDA

Mariupol Belediye Başkanı: Kent ateş altında ve askeri desteğe ihtiyacımız var. 

RUSYA'NIN IMF'DEKİ ÇEKME HAKKI

Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rusya'nın Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) özel çekme haklarını (SDR) kısıtlamaya hazırlanıyor. Hazırlık aşamasındaki bu plan eğer gerçekleşirse, Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde var olan ağır baskıyı artırabilir.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, AB'nin önünde iki opsiyon bulunuyor. İlki, Rusya'nın IMF'nin tamamen çıkartılması. Fakat bazıları bu olasılığın imkansız olmasa bile zor olduğunu belirtiyor.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Biden göreve geldiğinde önceliği AB ile ortaklığımızı canlandırabilmekti. Yaptığımız her şey vatandaşlarımızın hayatını etkiliyor. Başkan Putin'in seçeneği ne olursa olsun bu haksız saldırıya karşı ve bu savaşa karşı biz birlikteyiz. İki savaş sonrası barış ve güvenlik için herkes için önemli olan prensipler var. Bir ülke bir başka ülkenin sınırlarını güç kullanarak değiştiremez. Etki alanı durumunu geçtik bile. Bu tam da pandoranın kutusunu açmak anlamına gelir, bela anlamına gelir" dedi. 

PUTİN, SCHOLZ İLE GÖRÜŞTÜ

Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu üçüncü tur görüşmelerin yapılacağının öngörüldüğü bilgisini verdi. 

"RUSYA, UKRAYNA'YI SURİYE YAPMAK İSTİYOR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Putin, Ukrayna'yı Suriye yapmak istiyor. Avrupa'daki Suriye olmayacağız" dedi. 

BM: UKRAYNA'DA 331 SİVİL ÖLDÜ, 675 SİVİL YARALANDI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna'daki saldırılarda 331 sivilin öldüğünü, 675 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

BMGK OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırması üzerine TSİ 19:30'da olağanüstü toplanacak.

GEÇİCİ RUS ÜSSÜ VURULDU

Ukrayna topçu birliği, Kiev bölgesindeki Kozaroviçi köyü yakınlarında bulunan geçici Rus üssünü vurdu.

UKRAYNA'DAN YENİ AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, "Zelenski Ukrayna'nın toprak bütünlüğü mücadelesini önemsiz gösteren tavizler vermeyecek. Rusya'nın müzakerelerdeki pozisyonunu açıkça anladık bu nedenle daha rahat çalışıyoruz. Rusya'nın müzakerelerdeki pozisyonu, Ukrayna'nın pozisyonu gibi katı bu nedenle müzakereler zor geçecek ancak devam edecek. Zelenski Rusya ile müzakerelerde gidebileceğimiz ve gidemeyeceğimiz tüm sınırların farkında. Putin ile doğrudan diyalog için Moskova'ya herhangi bir resmi talep göndermedik" dedi.

STOLTENBERG: DAHA KÖTÜ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Gelecek günlerde daha kötü günler bizi bekliyor. Daha fazla ölüm, yıkım göreceğiz... Putin'e çağrıda bulunuyoruz bu savaşı hemen bitirmesi için" dedi.

Stoltenberg, Ukrayna'yı Putin'in işgaline karşı uyardıklarını söyleyip, 'Bu yüzden NATO müttefikleri diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştılar. Rusya'nın çok büyük bir bedel ödeyeceğini de söyledik, şu an bu bedeli ödüyor. Bu Putin'in savaşı. Putin'e çağrıda bulunuyoruz bu savaşı hemen bitirmesi için. Bütün silahlı kuvvetlerini derhal çekmesi için çağrıda bulunuyoruz. NATO müttefikleri Ukrayna'ya destek veriyor.' ifadelerini kullandı.

TARAFLAR ANTALYA'DA MI BİR ARAYA GELECEK?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'daki olağanüstü Ukrayna zirvesinin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, tarafları 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya getirmek istediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, 'Savaşın başlamasından önce her iki dışişleri bakanını da Antalya'da bir araya getirmeyi planlıyorduk. Şimdi Ukraynalılar savaş ortamında gelebilirler mi bilmiyorum ama hem Zelenski hem de Dışişleri Bakanı Kuleba ve bakan yardımcısı Antalya diplomasi forumuna katılımı teyit etmişti. Rusya tarafından da Lavrov katılımı teyit etmişti. Dün Lavrov'la da mesajlaştım, Antalya'ya geleceğini bir kez daha teyit etti. Tarafları Antalya'da buluşturmak isteriz.' dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk hava sahasıyla ilgili de açıklama yaptı. "Türkiye hava sahasının açık olması stratejik ve insani bakımdan önemli. Sadece Türkiye açısında değil yaptırımı uygulayan ülkelerin vatandaşları açısından da hava sahasın açık tutuyoruz" dedi.  

PUTİN: HEDEFLER EKSİKSİZ YERİNE GETİRİLECEK

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in, Lukaşenko ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'daki operasyonda belirlenen hedeflerin eksiksiz olarak yerine getirileceğini belirttiği aktarıldı. Açıklamada, "Rusların Putin'in etrafında toplanması gerekir. Bundan sonra ne olacağı Ukrayna'nın tepkisine bağlı. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin sessizlik içinde yürütülmesi ve reklam konusu yapılmaması gerekiyor. Ukrayna ile müzakerelerde henüz bir belge üzerinde anlaşmaya varmadık." denildi. 

Putin ve Biden arasında görüşme için ise bir hazırlık ve müzakerenin olmadığı belirtildi. 

TÜRK GEMİLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: Ukrayna'da bekleyen; Türk sahipli/işletenli 23 gemideki 199 Türk personelin 26'sı tahliye edilmiş, 173 personelin tahliyesi için Dışişleri Bakanlığımız koordinesinde çalışmalar devam etmektedir. Limanlarımızdan, Rus limanlarına gemi trafiği ve liman operasyonları sürmektedir. 

PUTİN'DEN KOMŞU ÜLKELERE ÇAĞRI

Putin, komşu ülkeleri Rusya ile ilişkileri tırmandırmamaya veya kötüleştirmemeye çağırdı. Putin, "Rusya, diğer devletlere karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getirecek" dedi. 

ZELENSKİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yaptığı yeni açıklamada "Ruslar doğrudan Zaporijya Nükleer Santralini hedef aldı. Bu bir terördür" dedi.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Kiev Belediye Başkanı Kliçko: Şehir savunmaya hazırlanmaya devam ediyor. Sokaklarda giderek daha fazla kontrol noktası, kısıtlayıcı bloklar ve kirpi var. Şehir hastanelerinde gerekli her şey sağlanıyor. Faal durumdalar. Doktorlar savaş görevinde. Başkentteki doğum hastaneleri de açıldı ve son 8 günde Kiev'de 390 bebek dünyaya geldi. 199 erkek ve 191 kız. Ve Kiev Hayvanat Bahçesi'nde Bayraktar adında bir lemur doğdu.

"MARİUPOL'DE DURUM KONTROL ALTINDA"

 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yeni açıklama:

* Rus güçlerinin Mikolayiv'e ilerleme girişimi püskürtüldü 

*Kısmen kuşatma altında olan Mariupol'de durum kontrol altında

*Odessa'ya yönelik acil bir tehdit durumu yok

"RUS ASKERLERİ ŞEHRE GİRİYOR"

 Mıkolayiv Belediye Başkanı: Rus askerleri şehre giriyor

İNGİLTERE'DEN YENİ AÇIKLAMA

İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab: Ukraynalı mültecileri Rus oligarklarının el koyulan malikanelerinde barındırmayı planlıyoruz

LUKAŞENKO: BELARUS UKRAYNA'DAKİ OPERASYONA KATILMAYACAK

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Belarus ordusunun Ukrayna'daki askeri operasyona katılmadığını ve katılmayacaklarını söyledi. 

ATOM ENERJİSİ AJANSI: RADYOAKTİF SIZINTI YOK

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Grossi, "Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki reaktörlerin güvenliği etkilenmedi, radyoaktif madde sızıntısı yok" dedi. Grossi, hasar gören alanın rektörden bağımsız olduğunu söyledi. Grossi, "Zaporijya'daki durum hala son derece gergin ve zor" ifadesini kullandı.

RUSYA'DAN NÜKLEER SANTRAL İÇİN 'SABOTAJ' İDDİASI

Rusya Savunma Bakanlığı, Zaporijya Nükleer Santrali'nde yaşananların "Ukrayna'nın korkunç bir provokasyonu" olduğunu iddia etti. Buna göre Ukraynalı bir sabotaj grubu, Rus muhafız devriyesine saldırdı. Saldırı mahallinden ayrılan sabotajcılar eğitim binasını ateşe verdi. Sözcü İgor Konaşenkov, "Binaya karşı ateş açılmasını sağlamak için, elektrik santralinin dışında bulunan bir eğitim ve öğretim kompleksinin birkaç katının pencerelerinden Rus muhafız askerlerine hafif silahlardan ağır ateş açıldı" dedi. 

ZELENSKİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bugüne kadar 9 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında altyapı ve sivil yerleşim yerlerini hedef aldığını söyleyen Zelenski, "Sadece uçuşa yasak bölge Rusya'nın nükleer altyapılarını bombalamayacağını garanti eder" dedi. 

Zelenski, "Ukrayna ve Rusya'nın ile anlaştığı insani yardım koridorlarının hayata geçirilip geçirilmeyeceği bugün belli olacak" dedi. 

ZAPORIJYA NÜKLEER SANTRALİ NORMAL ÇALIŞIYOR

 Çatışmalar sonrası Rusya'nın kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali'ne ilişkin açıklama yapıldı. Rusya'dan yapılana açıklamada "Nükleer santral normal seyrinde çalışıyor" denildi. 

NATO'DAN YENİ AÇIKLAMA

 NATO'dan Zaporijya Nükleer Santralinde çıkan yangına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "*Zaporijya nükleer santrali çevresindeki çatışmalar, savaşın sona erdirilmesine acil ihtiyaç duyulduğunu teyit ediyor. NATO Ukrayna'daki çatışmaya taraf değil ve Rusya ile savaşmayı istemiyor. Ama çatışma bize sıçrarsa buna hazırız

"MÜZAKERENİN YERİ VE SAATİNİ AÇIKLAMAYACAĞIZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: Rusya heyetiyle yapılacak 3. tur müzakerelerin tarihi ve saatini önceden açıklamayacağız. 

AVRUPA'YA DOĞALGAZ TEDARİĞİ KISITLANACAK MI?

 Gazprom: Ukrayna üzerinden Avrupa'ya transit gaz tedarikine normal şekilde devam ediyor

"SAHTE BİLGİYE HAPİS YASASI DUMA'DAN GEÇTİ"

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında 'sahte bilgi' paylaşan kişilerin hapsedilmesini öngören yasal düzenlemeyi kabul etti. 

ÖLDÜRÜLEN RUS ASKER SAYIDI 10 BİNE YAKLAŞTI

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Öldürülen Rus askeri sayısı 9 bin 166'ya çıktı, 251 tank, 33 uçak, 37 helikopter imha edildi. 

MACARİSTAN'DAN YAPTIRIM AÇIKLAMASI

Macaristan Başbakanı Orban: Rusya'ya karşı yaptırımların bedelini kısa vadede ödeyeceğiz

NÜKLEER SANTRAL KONTROLÜ RUSYA'DA

 Zaporijya Bölge Yönetimi: Nükleer santral alanı Rusların kontrolüne geçti. 

"VOLNOVAHA'YI ELE GEÇİRDİK"

Donetskli ayrılıkçı komutan Basurin: Volnohava'yı ele geçirdik

UKRAYNA DONANMASININ AMİRAL GEMİSİ BATTI

Ukrayna Donanması'nın amiral gemisi olan "Hetman Sahaidachny" fırkateyninin Mykolaiv'de demirlediği limanda battığı ifade edildi. Bazı analistler fırkateynin, "Rusya'nın eline geçmesin" diye donanma tarafından bilerek batırıldığını iddia etti.

FIRKATEYN

"RUSYA BELARUS'U UKRAYNA'YA KARŞI KULLANIYOR"

 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Rusya'nın Belarus silahlı kuvvetlerini Ukrayna'ya karşı savaşa dahil etmek için sınırda silahlı provokasyonlar yapması mümkün. İşgalciler Mariupol'u kuşattı, Nikolayev yönünde durduruldu, ancak Voznesensk yönünde kısmen başarılı oldular.

"KİEV'İ KUŞATMAK İSTİYORLAR"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: İşgalcilerin/Rus ordusunun ana çabası, Kiev'in kuşatılması ve abluka altındaki yerleşimlerde direnişin zayıflaması üzerinde odaklanıyor. Bu görev sırasında, Rus Kuvvetler operasyonel rezervlerin çoğunu tüketti ve Güney ve Doğu askeri bölgelerinden ek güç ve kaynak transferi için hazırlıklara başladı.

ZELENSKİ'DEN YOĞUN TELEFON GÖRÜŞMESİ

 Zelenski gece boyunca ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve UAAE Başkanı Rafael Grossi ile Zaporijya nükleer santralindeki durumu görüştü.

RUS KONVOYU YENİDEN GÖRÜNTÜLENDİ

 ABD merkezli Maxar Technologies şirketi, ellerindeki yeni uydu görüntülerine göre Ukrayna'ya savaş açan Rusya'nın askeri konvoyunun uzunluğunun, 40 milden (64 km) fazla olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde durduğu görüntülenen konvoydan yeni görüntü geldi. Yıkım konvoyu yeniden Kiev'e ilerliyor

NÜKLEER SANTRALDAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

 Ukrayna'ya bağlı haber ajanı UNION Nükleer santraldeki yangının söndürüldüğü belirtildi.

"NÜKLEER SANTRALDE BOMBARDIMANIN DURDU"

Enerhodar belediye başkanı Dmitri Orlov, nükleer santralde bombardımanın durduğunu söyledi. 
Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, santraldeki yangının söndürülmesi için 40 kişi ve 10 parça ekipman görevlendirildi. İstasyonda radyasyon sızıntısı tespit edilmedi. Radyasyonun yayılma tehdidi yok.

ZELENSKİ'DEN SANTRAL AÇIKLAMASI

Zelenski: Rusya dışında hiçbir devlet nükleer güç ünitelerine ateş açmadı ve istasyondaki yangının nasıl biteceğini de bilmiyoruz. Avrupa'yı Rus birliklerini durdurmak ve nükleer santralde bir patlamayı önlemek için harekete geçmeye çağırıyorum.

"ÇERNOBİL'DEN 10 KAT BÜYÜK OLUR"

 Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya nükleer santraline her yönden ateş açtığını söyledi. Dışişleri Bakanı, Rus ordusunun ateşi derhal durdurması ve itfaiyecilerin güvenliğinin sağlaması gerektiğini ifade etti. Bakan, nükleer santralde bir patlama olması halinde Çernobil'deki patlamadan on kat daha büyük olacağını belirtti. Ukrayna Acil Durum Servisi Nükleer Santraldeki yangının eğitim binasında çıktığını söyledi.

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika Rusya ukrayna Rusya haberleri ukrayna haberleri Rusya Ukrayna