Son Dakika Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den yeni açıklama: Ruslar doğrudan Zaporijya Nükleer Santralini hedef aldı

Volodimir Zelenski Dünya haberleri Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Son Dakika Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den yeni açıklama: Ruslar doğrudan Zaporijya Nükleer Santralini hedef aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yaptığı yeni açıklamada "Ruslar doğrudan Zaporijya Nükleer Santralini hedef aldı. Bu bir terördür" dedi.

Zelenski, Telegram'dan paylaştığı video mesajında, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının Avrupa tarihine geçeceğini belirten Zelenski, "Rus ordusu Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırdı. Rus tankçıları nereyi vurduklarını iyi biliyordu. Çernobil'den 6 kat büyük bir felaket olabilirdi. Bu benzeri görülmemiş bir terördür. " dedi.

Ukrayna'da 15 nükleer ünitenin bulunduğuna dikkati çeken Zelenski, Rus halkına seslenerek, şunları söyledi:

"1986'da Çernobil kazasının sonuçlarıyla hep beraber mücadele ettik. Çernobil'de patlama sonucu yanan grafit parçalarını, ölenleri, santralin üzerindeki nükleer parıltıları, 30 kilometrelik bölgeden ve Pripyat kentinden insanların tahliyesini hatırlamalısınız. Bu nasıl unutulabilir? Eğer unutmadıysanız, susmamalısınız."

Zelenski ayrıca Rusya'ya yönelik yaptırımların sertleştirilmesini istedi.

"9 BİN 200 RUS ASKERİ ÖLDÜ"

Rusya'nın, askeri birliklerinin çoğunu Ukrayna'ya soktuğunu aktaran Zelenski, "Ukrayna'nın kentleri Nazi işgalinden bu yana böyle insanlık dışı zulüm görmedi. Bunların arasında Çernigiv, Ohtırka, Harkiv ve Mariupol. Sivil altyapı, yerleşim alanları ve insanlar kasıtlı olarak yok ediliyor. Rusların Çernigiv'i bombalaması sonucu 47 sivil öldü." dedi.

Jitomir kentinde bir okulun vurulduğuna dikkati çeken Zelenski, savaşın 9. gününde ölen Rus asker sayısının 9 bin 200'e ulaştığını ifade etti.

"RUS ORDUSU KIŞKIRTICI EYLEMLER İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR"

Rus ordusunun "kışkırtıcı eylemler" için hazırlık yaptığını kaydeden Zelenski, "Herson kentinde provokasyonlar hazırlanıyor. Onlar, sözde Rusya'ya destek amaçlı miting düzenlemeyi planlıyorlar. Onlar, bunun için kente yabancıları getirdi." ifadesini kullandı.

Devlet Başkanı Zelenski, Herson sakinlerine bu tür kışkırtıcı eylemleri durdurma çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor