Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'dan Türk hava sahası açıklaması

Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Ukrayna Savaşı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'daki olağanüstü Ukrayna zirvesinin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, tarafları 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya getirmek istediklerini söyledi. Çavuşoğlu, Türk hava sahası için de önemli açıklamalar yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'daki olağanüstü Ukrayna toplantısının ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye hava sahasının açık olması stratejik ve insani bakımdan önemli. Sadece Türkiye açısında değil yaptırımı uygulayan ülkelerin vatandaşları açısından da hava sahasın açık tutuyoruz. Dün biz hava sahası kapalı olsaydı biz dün AGİT'in Özel Gözlem Misyonu'nu Soçi'den İstanbul'a getiremezdik" dedi.  

Çavuşoğlu, Ukrayna'daki bazı Türk vatandaşlarının Rusya’ya geçirilerek Türkiye’ye tahliyesi için görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

Bir an önce kalıcı ateşkesin tesis edilmesi konusunda biz de düşüncelerimizi paylaştık. Bugüne kadarki çabalarımız konusunda da kısa bilgi verdik. İsveç ve Finlandiya da toplantıya katıldı. Bu toplantı marjında da ikili görüşmeler gerçekleştirdik.

Türkiye'nin izlediği kararlı ama dengeli politika ve savaşın başlamasından önceki çabalar ve şu anda savaşın durdurulması konusundaki çabalar vurgulandı. Her iki tarafla diyalog kurabilen nadir ülkelerden olduğumuz da dile getirildi. 

LAVROV ANTALYA'YA GELECEK

(11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu) Savaşın başlamasından önce her iki dışişleri bakanını da Antalya'da bir araya getirmeyi planlıyorduk. Şimdi Ukraynalılar savaş ortamında gelebilirler mi bilmiyorum ama hem Zelenski hem de Dışişleri Bakanı Kuleba ve bakan yardımcısı Antalya diplomasi forumuna katılımı teyit etmişti. Rusya tarafından da Lavrov katılımı teyit etmişti. Dün Lavrov'la da mesajlaştım, Antalya'ya geleceğini bir kez daha teyit etti. Tarafları Antalya'da buluşturmak isteriz.

UKRAYNA'DAN TAHLİYELER

Kendi imkanları ile yola çıkan vatandaşlarımız da var. Biz Ukrayna'nın batısındaki ülkelerde misyonlarımızı görevlendirdik. AFAD ve Kızılayımız da orada. Konteynerler ve çadırlar var ayrımsız yardım ediyorlar. Vatandaşlarımızın da sınırdan kolayca geçmesini temin ediyoruz. Arabaları ile gelen vatandaşlarımız doğrudan Türkiye'ye geliyor. Bugün için de planlamalarımız var ama sahadaki şartlar değiştiriyor. Bugün Kiev, Dnipro ve Harkiv'den bir tren çıkacak. Lviv'den otobüslerle vatandaşlarımızı tahliye ediyoruz. Odessa'dan da 2-3 otobüsle vatandaşlarımızı tahliye ediyoruz. Doğu bölgelerden vatandaşlarımızı Rusya üzerinden tahliye için çalışmalarımız sürüyor. 

ABD BAKAN YARDIMCISININ ZİYARETİ

(ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman'ın Türkiye ziyareti) Amerika ile gündemimizde ikili konular da var. Cumhurbaşkanımı ve Biden'ın mutabık kaldığı stratejik çalışma grubu gibi. Bugün buradan can Azerbaycan'a gideceğim, Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev kabul edecekler. Arkadaşlarımız, bakan yardımcımız kendisi (Sherman) ile görüşecekler. 

İnsani koridorun açılması önceliğimiz ama bir o kadar da bu savaşın bir an önce savaşın sona erdirilmesi öncelik olmalıdır. Her iki tarafla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Aktif olan diğer aktörlerle de koordinasyonumuzu sürdürüyoruz. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NATO Rusya Ukrayna