Soçi'de üçlü zirve! Aliyev, Putin ve Paşinyan bir araya geliyor

Azerbaycan Rusya Vladimir Putin İlham Aliyev
Soçi'de üçlü zirve! Aliyev, Putin ve Paşinyan bir araya geliyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Soçi'de üçlü görüşme gerçekleştirecek. Görüşmesi öncesi konuşan Aliyev, "Karabağ sorunu artık tarih oldu. Barış anlaşması imzalamak istiyoruz" dedi.

Üçlü zirve öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Putin'in ikili görüşmesi de az önce sona erdi.

İkili görüşmenin ardından Aliyev, Putin ve Paşinyan'ın üçlü zirvesi yapılacak. 

Soçi'de üçlü zirve! Aliyev, Putin ve Paşinyan bir araya geliyor - Resim : 1

Görüşmesi öncesi konuşan Aliyev, "Karabağ sorunu artık tarih oldu. Barış anlaşması imzalamak istiyoruz" dedi. Aliyev şunları ifade etti: 

"İki yıl önce, yıllarca süren çatışmaya son veren üçlü bir deklarasyon imzalandı. Şimdi Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için konuşma ve hareket etme zamanı.

Azerbaycan, Ermenistan ilişkilerin normalleşmesi için temel alınması gereken 5 ilke ortaya koydu. Bu ilkelerin hepsi uluslararası hukuka uygun. normalleşme bu temelde sağlanabilir.

Karabağ sorunu zaten tarih oldu, 2 yıl önce çözüldü, bu konuda tartışılacak neredeyse hiçbir şey yok. Azerbaycan-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesiyse çok ciddi adımlar gerektiriyor."

Soçi'deki zirvenin gündeminde Güney Kafkasya'da kalıcı barış hedefi var.

Bakü ile Erivan arasında barış anlaşması imzalama sürecinin hızlandırılması ele alınacak. İki ülkenin sınırını belirleme ve çizme konusunda atılması geren adımlar konuşulacak.

Aliyev ve Paşinyan en son ekim ayı başında Prag'da görüşmüştü. O zaman masada AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da vardı.

Ancak Fransa'nın Azerbaycan'ı suçlamaya ve Ermenistan'ın tek yanlı tezlerini savunmaya yönelik taraflı tutumu sonrası Bakü rest çekti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev bundan sonra Fransa'nın Karabağ konusunda arabulucu rol üstlenemeyeceğini söyledi.

SOÇİ BİLDİRİSİ KABUL EDİLDİ

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin üçlü toplantısının sonuçlarına ilişkin Soçi bildirisi kabul edildi.

Üçlü zirvenin ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Karabağ konusunda ortak açıklama üzerinde uzlaşı sağlandı" açıklamasını yaptı. Putin'e göre Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan her konuda anlaşmasa da, geleceği müzakere etme kabiliyeti gösterdi. Ayrıca Putin, "Üçlü görüşmede diyalog ve barış için önemli, kapsamlı bir çözüme ulaşmak için her şeyi yapacağız" vurgusunu yaptı. 

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN, GÜÇ KULLANMAKTAN KAÇINMA VE SORUNLARI ÇÖZME KONUSUNDA ANLAŞTI

Azerbaycan ve Ermenistan güç kullanmaktan kaçınma, sorunları egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının tanınması temelinde çözme konusunda anlaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Soçi kentinde yaptığı üçlü görüşmenin ardından ortak bildiriyi kabul etti.

Kremlinin internet sayfasında yayımlanan bildiride, üç liderin 2020 ve 2021'de kabul edilen bildirilerin uygulanması sürecini görüştüğü belirtilerek, "tarafların, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin kapsamlı şekilde normalleştirilmesi, Güney Kafkasya'nın barış, istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmasının sağlanması amacıyla tüm bu anlaşmalara sıkı sıkıya bağlı kalma taahhütlerini yinelediği" kaydedildi.

Rus barış gücünün, bölgede güvenliğinin sağlanmasına önemli ölçüde katkısı ve bölgedeki durumu istikrara kavuşturma çabalarının önemi vurgulanan bildiride, "Güç kullanmaktan veya güç kullanma tehdidinden kaçınma, sorunları Birleşmiş Milletler Tüzüğü ile 1991 tarihli Almatı deklarasyonuna uygun olarak egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının karşılıklı tanınması temelinde çözme konusunda anlaşmaya varıldı." ifadelerine yer verildi.

"Bölgede sürdürülebilir ve uzun vadeli barışın sağlanması için Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasına yönelik aktif hazırlığın önemi" vurgulanan bildiride, karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümlerin arayışına devam edilmesi konusunda mutabık kalındığı aktarıldı.

Rusya'nın yardımıyla iki ülkenin dini liderleri, uzmanlar ve halk temsilcileri arasında olumlu bir atmosfer yaratma ve halklar arasında güvenin güçlendirilmesi amacıyla üç ülkenin parlamentoları arasında temasların başlatılmasının önemine dikkat çekilen bildiride, Aliyev ve Paşinyan'ın, Rusya'nın Güney Kafkasya'da istikrar ve refahın sağlanmasına, ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmaya hazır olmasından memnuniyet duyduğu kaydedildi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan İlham Aliyev Rusya Vladimir Putin Ermenistan Nikol Paşinyan