400 bin asker felaket demek

Filistin Dünya haberleri Savaşçı Gündem haberleri Türkiye Üçüncü Dünya Savaşı ABD İran Mısır Ürdün suriye Suudi Arabistan Doğu Kudüs
400 bin asker felaket demek

400 bin askerle kara harekatına hazırlanan İsrail'in hedefinde Gazze'yi tamamen boşaltmak bulunuyor. Askeri uzmanlar bu çapta bir kara harekatının bölgesel savaşa neden olacağı uyarısı yaparken, Emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, "Plan orta vadede tutmaz" dedi.

Tüm dünyada gözler, İsrail'in son derece kanlı olmasından endişe edilen kara harekatına çevrildi. İsrail, yüzbinlerce yedek askerini göreve çağırırken, Tel Aviv yönetimi, yaklaşık 400 bin askerle Gazze'yi işgale hazırlanıyor. Bu sayı; bütün Ukrayna'yı 300 bin askerle kuşatan Rus ordusuyla karşılaştırılınca, ne denli büyük bir harekatın planlandığı daha iyi anlaşılıyor. Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin ise kara harekatında İsrail'in “tam bir imha” hedeflediğini belirterek “İsrail her şeyi göze aldı. Bir kara harekatı yapacaklar. Tüm askeri varlıklarını Gazze'ye sokacaklarını zannetmiyorum ama 400 bin asker sayısı inanılmaz bir rakam. Zaten Gazze'nin etrafını çevirmiş durumdalar. Üstten de bombalıyorlar. Bu harekat bu şekilde devam ederse bölgedeki alev diğer ülkelere de sıçrayabilir" dedi.

400 bin asker felaket demek - Resim : 1
İsrail'in yaklaşık 400 bin askerle kara harekatı yapması bekleniyor. 

TAMAMINI GÖNDERMEK İSTİYORLAR

İsrail'in sadece Hamas'ın toplu imhası değil, hem Batı Şeria'daki hem de Gazze'deki bütün Filistinlileri ülke dışına çıkarmayı hedeflediğini belirten Pekin, “Batı Şeria'dakileri Ürdün'e, Gazze'dekileri Mısır'a göndermek istiyorlar. Bu harekatın hedefi bu olacak, kafaya bunu koymuşlar” diye konuştu. 

BÖLGESEL SAVAŞ DÖNÜŞEBİLİR

Bu durumun bölgesel bir savaşa yol açabileceğini belirten Pekin şöyle devam etti: “İki ABD uçak gemisi geldi. Bunun anlamı ne? İsrail işini bitirinceye kadar İran'ın ve Lübnan Hizbullah'ının müdahale etmesini engellemek. Bölgeyi baskı altında tutmak için getiriyorlar uçak gemilerini. Ben bunun başarılı olacağını sanmıyorum. Rusya ve Çin devreye girebilir. Şimdi başarılı olsa bile orta vadede başarılı olacağını sanmıyorum çünkü böyle kurtulamazlar. İnsanları sürerek kurtulmaları mümkün değil.”

400 bin asker felaket demek - Resim : 2
Gazze'de Hamas grupları arasındaki bağı kesmek için öncelikle 'yarma harekatı' yapılabilir. 

İLK ETAPTA YARMA HAREKATI

İsrail'in beklenen kara harekatının hangi yolları izleyeceğini sorduğumuz Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay ise İsrail'in öncelikle rehineleri kurtarma odaklı bir strateji izleyeceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Hamas'ın siyasi varlığına son vermek, bu çerçevede; radikal yönetici grubunu etkisiz hale getirmek istiyorlar. Gazze Şeridi'ni coğrafi olarak iki veya daha fazla alana bölerek oradaki siyasal-idari yapıyı ve direniş gücünü parçalayabilirler. Harekatı tüm cephe yerine, kritik hatlardan yarma gediği açarak, olabildiğince asgari düzeyde meskun mahallere girerek yapabilirler. Daha ziyade derinlemesine bir şerit halinde sahadaki silahlı unsurlar arasındaki bağı ve dayanışmayı koparacak ve aynı zamanda lojistiği kesecek şekilde kontroller ve bazı noktalarda rehine kurtarma odaklı operasyon olabilir.”

HEDEF HAMAS'I EZMEK OLACAK

Saldırının uluslararası boyutlarına dikkati çeken Atabay, özellikle Arap-İsrail yakınlaşmasının hedeflenmiş olabileceğini belirterek, “İsrail-ABD eksenine bir tuzak düzenlendiğini değerlendiriyorum. Bu tuzağı fark eden ABD-İsrail ekseni, ortaya çıkan ağır faturalı bu saldırının hem bedelini ödetmek, hem de İsrail'in çizilen karizmasını, imajını düzeltmek ve yenilemek adına sert tedbirlerle Hamas'ı ezmek ve hatta mümkün olduğu takdirde ortadan kaldırmak gibi bir operasyona dönüştürülmesinin kapısını açtılar ve fırsata dönüştürdüler” diye konuştu. 

400 bin asker felaket demek - Resim : 3
Askeri uzmanlara göre İsrail'in amacı tüm Filistinlileri ülkelerinden sürmek.

FİLİSTİNSİZ İSRAİL HEDEFİ

Gazze ve Batı Şeria'yı boşaltma hedefi olduğunu belirten Atabay şunları söyledi: “İran-Hamas eksenli bu tuzağı İsrail-ABD böylece fırsata çevirerek, öteden beri nihai stratejilerinde ve hafızalarında var olan 'Filistinsiz İsrail' yaratmak adına ortaya çıkan jeopolitik ortamı süratle değerlendirmek istedikleri anlaşılmaktadır. Amaçları Filistinsiz bir İsrail.

ertan.altan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel

İsrail gazze filistin kara harekatı ünal atabay Kudüs Tel Aviv Batı Şeria siyonizm büyük israil Hamas Hizbullah terör uçak gemisi dünya savaşı Ortadoğu komando operasyon