İsrail-ABD ilişkilerinde yeni dönem... Biden, Netanyahu'yu görmezden mi geliyor?

ABD donald trump Haber Global İsrail Joe Biden
İsrail-ABD ilişkilerinde yeni dönem... Biden, Netanyahu'yu görmezden mi geliyor?

Geçtiğimiz dört yıl boyunca ABD'nin eski başkanı Donald Trump ile hem kişisel hem politik anlamda yakın ilişki içerisinde bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin yeni başkanı Joe Biden tarafından 'yok sayılıyor'... Meltem Özbey'in haberi...

Geçtiğimiz dört yıl boyunca ABD'nin eski Başkanı Donald Trump ile hem kişisel hem politik anlamda yakın ilişki içerisinde bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden tarafından hala aranmadığı için 'yok sayıldığı' iddialarının baş kahramanı oldu

Trump'tan emanet alınan geçmiş 4 yılın bilançosuyla birlikte ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlaması, dünyada yeni bir dönemin başlayacağı anlamı taşıyordu. Trump'ın yakın ilişkiler içinde olduğu ülkeler ve liderlerine karşı Biden'ın tutumu merak konusu olmuştu, ancak bunun ilk sinyalini Trump'ın güçlü bağlarının olduğu İsrail ile verdi.

Bugüne kadar ilk kez Beyaz Saray gözetimi olmadan hareket eden İsrail, Trump yönetimiyle birlikte istediği hemen her şeyi elde etti.

BAE ve Bahreyn ilişkilerinin normalleşmesinden, İran'la yapılan nükleer anlaşma karşıtlığında hemfikir olmalarına, Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğinin tanınmasına kadar, ama asıl Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması ve İsrail'in Batı Şeria'nın yüzde 30'undan fazlasının ilhakını içeren "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği sözde Orta Doğu barış planıyla Ortadoğu'da ABD ile birlikte gücü yakalayan İsrail için Biden'ın ABD seçimini kazanması halinde nasıl bir süreç işleyeceği bir yandan merak konusu oldu, bir yandan da elindeki tüm kartları Trump'a oynayan Netanyahu'yu nasıl bir gelecek beklediği yönünde görüşler ortaya atıldı.

TRUMP'IN SEÇİMİ KAYBETMESİYLE İSRAİL İÇİN YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAMIŞ OLDU

İsrail'de koronavirüsle birlikte yolsuzluk suçlamalarıyla da karşı karşıya olan ve siyasi güç kaybetmeye başlayan Netanyahu, Trump'ın kazanması halinde erken seçim kartını oynayamayı düşünürken, tetikleyicisinin Trump olduğu düşünülen ABD Kongre baskını için ilk kınama mesajlarından biri Netanyahu'dan geldi. Ardından Twitter hesabının arka planını süsleyen Donald Trump ile olan fotoğrafını kaldırdı. Joe Biden'ın resmen ABD Başkanı seçilmesinin ardından yaptığı açıklama ile yeni başkana 'dostluk mesajı' vererek, Biden ile uzun yıllara dayanan "sıcak" dostluklarının olduğunu belirtti ve "Sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

NETANYAHU GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Netanyahu'nun Biden'a verdiği bu dostluk mesajının üzerinden neredeyse 1 ay geçmiş olmasına rağmen, Joe Biden'ın Trump'ın 'sadık dostu' Netanyahu'yu ne aradı ne de mesajına yanıt verdi. 

'Sıra Orta Doğu'ya geldiğinde' Biden'ın kendisini mutlaka arayacağını söyleyen Netanyahu'ya İsrail'in eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon'dan da destek gelmiş, hatta Biden'a Twitter'dan çağrıda bulunarak, İsrail Başbakanlık Ofisinin telefon numarasını paylaşıp "ABD'nin en yakın müttefiki İsrail'in liderini aramanın zamanı gelmiş olabilir mi?" demişti. 

Tüm bu açıklamaların ardından Beyaz Saray, ABD Başkanı'nın Netanyahu ile görüşmeyi 'sabırsızlıkla' beklediği, yakında görüşeceği yönünde değerlendirmede bulundu. 

Netanyahu dün süpriz bir şekilde, "Biden arayacak. Yaklaşık 40 yıldır güçlü bir dostane ilişkimiz var. Birbirimizi tanıyoruz." derken, İran konusu ve Filistin meselesinde farklı görüşleri olduğunu vurguladı. 

BİDEN'IN NETANYAHU'YU ARAMAMASI ABD VE İSRAİL BASININ GÜNDEMİNDE

Trump'ın gözdesi Netanyahu'nun Biden tarafından aranmaması, özellikle İsrail basını tarafından sık sık analiz konusu olurken, Biden'ın Netanyahu'yu görmezden geldiği, onu 'hayalet' gibi gördüğü yönünde fikirleri beyan ediliyor. Ayrıca İsrail Başbakanı'nın son 12 yıldır Washington'da Cumhuriyetçi Parti'nin bir üyesiymiş gibi davranmasının da Biden'ın açık şekilde hoşnutsuzluğunun bir işareti olduğu düşünülüyor. 

NETANYAHU'NUN KİRLİ ÇAMAŞIRLARI

Washington Post gazetesi tarafından geçtiğimiz yıl kaleme alınan bir haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kirli çamaşırlarını Beyaz Saray'da yıkattığı gündeme geldi. Gazetenin "Netanyahu, kelimenin tam manasıyla, kirli çamaşırlarını Washington'a getiriyor" başlığıyla verdiği haberde, Netanyahu'nun yıllardır Washington'a yaptığı ziyaretlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın konukevinde görevli personel arasında 'kirli' bir şöhreti var: Kirli çamaşırlarla dolu çantalar ve valizler!

İsrail Başbakanı'nın giysileri, ABD'ye kısa ziyaretleri sırasında ihtiyaç duyacak tüm yabancı liderler için hazır bulundurulan hizmet kapsamında Amerikalı personel tarafından ücretsiz yıkanırken, adını saklı tutmak kaydıyla konuşan bir yetkili, "Kirli çamaşırlarını bize yıkatmak için valize doldurup getiren tek lider Netanyahu. Yaptığı birçok ziyaret sırasında anladığımız üzere bunu bile bile yapıyor" demişti.

Gelecek günler ABD-İsrail ilişkilerini geçmişten bu yana değiştirmediği gibi, yine değiştireceğe benzemiyor, fakat Trump'ın gölgesinde soluklanmış, kirli çamaşırlarını Beyaz Saray'da yıkatmış Netanyahu için aynı şeyi söylemek şu an için mümkün değil. 

Geçmişte, Netanyahu'nun takma ismiyle hitap ederek kısa bir not yazıp imzalayan Biden'ın sözleri, hem ABD-İsrail, hem Biden-Netanyahu ilişkisini özetler nitelikte: "Bibi, söylediğin hiçbir şeye katılmıyorum ama seni seviyorum."

Kaynak: Web Özel

Donald Trump Binyamin Netanyahu Meltem Özbey