BMGK başkanlığı Çin'e geçti: "Önceliğimiz Gazze'de ateşkes"

Çin Brezilya İsrail Filistin Gazze Dünya haberleri Gündem haberleri
BMGK başkanlığı Çin'e geçti: "Önceliğimiz Gazze'de ateşkes"

Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanlığını Brezilya'dan devraldı. Ülkenin BM Daimi Temsilcisi Zhang, konuşmasında "Önceliğimiz Gazze'de ateşkesin sağlanması." ifadesini kullandı.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi (BMGK) başkanlığını Brezilya'dan devralması vesilesiyle basın toplantısı gerçekleştiren BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin önceliğin ateşkesin sağlanması olduğunu söyledi.

İsrail-Filistin çatışması konusunda BMGK'nin harekete geçmesi gerektiğini belirten Zhang, "Bu sadece ahlaki değil, aynı zamanda yasal görevimiz. Bunun için buradayız." vurgusunu yaptı.

Zhang, üye ülkeler arasında farklılıklar bulunduğunu ve birkaç denemeye rağmen karar alınamadığını anımsatarak, "Anlamlı ve güçlü bir mesaj vermeliyiz." diye konuştu.

"Önceliğimiz Gazze'de ateşkesin sağlanması." diyen Zhang, tarafların uluslararası hukuk ile uluslararası insancıl hukuka uymasının zorunluluğuna vurgu yaparak, sığınak, hastane ve okulların bombalanmasının engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Zhang, insani yardımın muhtaç kişilere ulaştırılmasının önemine de değindi.

Gelecekte Filistinlilere ilişkin tüm kararların Filistin halkının rızasıyla alınması gerektiğine işaret eden Zhang, çatışmanın bölgeye yayılma riskinden önce Gazze'de ateşkese odaklanılması gerektiğine dikkati çekti.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ VANG'DAN CİBALİYA SALDIRISINA KINAMA

 Çin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistin mülteci kamplarına düzenlediği saldırılardan "derin şok duyduğunu" ve bunları kınadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, taraflara çatışmaya son verme, sivilleri koruma ve insani yardım koridorlarını açma çağrısında bulundu.

Sözcü Vang, sivillere yönelik saldırılara ilişkin, "Gazze'de mülteci kamplarına yapılan saldırılar nedeniyle derin şok içindeyiz ve bunları kınıyoruz." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 27 Ekim'de aldığı, taraflara "ivedi, sürekli ve sürdürülebilir insani ateşkes" çağrısı yapan kararını hatırlatan Vang, "Tüm taraflara ve özellikle İsrail'e, BM kararını uygulama, çatışmaya derhal son verme, sivillerin korunmasını sağlama, insani yardım koridorlarını en kısa sürede açma ve daha kötü bir insani felaketi önleme çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Vang, Çin'in, kasım ayında devralacağı BM Güvenlik Konseyi başkanlığında, çatışmanın durdurulması, sivillerin can güvenliğinin sağlanması ve Filistin sorununa kapsamlı, adil ve kalıcı çözüm bulunması için olumlu ve yapıcı rol oynayacağını belirtti.

Kaynak: AA