ABD'de bugün seçim olsa kim kazanır?

HaberGlobal.com.tr
ABD abd seçimleri Dünya haberleri donald trump Joe Biden
ABD'de bugün seçim olsa kim kazanır?
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Başkanı Joe Biden, Başkanlık seçimlerine sekiz ay kala Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump'a karşı zemin kaybediyor.

New York Times gazetesi tarafından Cumartesi günü yayınlanan bir anket, bazı Demokrat seçmenler arasında Biden hakkında endişe verici bir eğilim olduğuna işaret ediyor.

Bu anket sonuçları, 15 eyalette Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinin aynı anda yapılacağı hayatî önemdeki Süper Salı'dan önce yayımlandı.

Joe Biden ve Donald Trump'ın kendi partileri tarafından aday gösterilmelerine kesin gözüyle bakılıyor.

The New York Times ve Siena College Üniversitesi tarafından yapılan ulusal çaptaki kamuoyu araştırmasına göre, seçmenler bugün başkanlarını seçip seçmemeye karar vermek zorunda kalsalar, yüzde 43'ü Biden'a oy verirken, yüzde 48'i Trump'a oy vereceğini bildiriyor.

Gazeteye göre, 81 yaşındaki Biden, ekonominin iyi gittiğini rakamlarla destekleyerek belirtmiş olabilir, ancak "her dört seçmenden yalnızca biri ülkenin doğru yönde ilerlediğini düşünüyor.  Ekonominin kötü gittiğini düşünen seçmenler çoğunluğu oluşturuyor.

New York Times, bu anketin, "Demokrat kamp içinde, özellikle de kadınlar, siyah ve Latin kökenli seçmenler ile bazı mavi yakalı seçmenler arasında Biden’a yönelik bir dizi endişe verici sinyal" ortaya koyduğunu yazdı.

Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Partiyi ele geçirmesi, çok sayıdaki hukuki başarısızlığına rağmen, tam tersine "daha birleşmiş" bir kamp oluşmasını sağladı. 

Bir önceki Başkan, "dört yıl önce kendisine oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 97'sinin oyunu tekrar kazandı ve eski destekçilerinin neredeyse hiçbiri Joe Biden'a oy vereceğini söylemedi".

New York Times’a göre, "Joe Biden 2020 seçmenlerinin yalnızca yüzde 83'ünü geri kazandı ve yüzde 10'u artık Donald Trump'ı desteklediğini söyledi." 

Ekonominin yanı sıra Başkan Biden'ın 81 yaşında olması ve Gazze'de savaş halinde olan İsrail'e verdiği güçlü destek de Demokrat seçmenlerin bir bölümündeki tedirginliği açıklıyor.