Avustralya'dan kritik hamle: Hint-Pasifik bölgesinde kartlar yeniden dağıtılıyor

HaberGlobal.com.tr
Avustralya Çin Dünya haberleri
Avustralya'dan kritik hamle: Hint-Pasifik bölgesinde kartlar yeniden dağıtılıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Avustralya, küresel ticaret için kilit öneme taşıyan ve Çin ile bölgesel gerilimlere sahne olan stratejik Hint-Pasifik bölgesinde deniz güvenliği işbirliğine yönelik kaynakları arttırılacağını duyurdu.

Avustralya-Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesine ev sahipliği yapan Melbourne'de bir konuşan Dışişleri Bakanı Penny Wong, Canberra'nın ASEAN ile denizcilik alanındaki ortaklıkları geliştirmek üzere önümüzdeki dört yıl içinde 64 milyon Avustralya Doları tutarındaki paketin parçası olarak 40 milyonluk (26.1 milyon ABD Doları) daha kaynak tahsis edeceğini söyledi.

Bu kaynak, diğer girişimlerin yanı sıra deniz hukukunun uygulanması, deniz hukukunun korunması, jeo-uzamsal haritalama, deniz çevre yönetişimi ve korunması için kullanılacak.

ABD'nin tarihi bir müttefiki olan Avustralya, küresel ticaretin yüzde 30'unun geçtiği ve dünyadaki balıkçılık alanlarının yüzde 12'sine ev sahipliği yapan, aynı zamanda önemli petrol ve gaz yataklarını barındıran Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer serbestisini savunuyor.

Hint-Pasifik'in bu bölgesi, Filipinler, Vietnam, Malezya, Endonezya, Brunei ve Tayvan'ın toprak iddialarıyla çatışan bir anlaşmazlık olan "tarihi nedenlerle" Çin tarafından bütünüyle talep edilmekte.

Washington merkezli Asya Denizcilik Şeffaflık Girişimi tarafından kısa süre önce yayınlanan bir çalışmaya göre Pekin, ihtilaflı Güney Çin Denizi'ndeki milis gemilerinin varlığını geçen yıl yüzde 35 oranında arttırdı.

"Güvensiz davranışlar"

Wong, doğrudan Çin'e atıfta bulunmadan, "Denizde ve havada güvensiz davranışlar ve tartışmalı özelliklerin askerileştirilmesi de dahil olmak üzere istikrarı bozucu, kışkırtıcı ve zorlayıcı eylemlerle karşı karşıyayız" dedi ve ekledi:

"Mercan resiflerinin haritalandırılması, yasadışı, düzensiz ve kayıt dışı balıkçılığın önlenmesi ya da Mekong'daki tatlı su kaynaklarının iklim değişikliğine karşı korunması gibi deniz ve nehir kaynaklarının ve çevrelerinin korunması ve güvence altına alınması için bölgeyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Güney Asya'da ittifaklar

Wong, ayrıca Canberra'nın Mekong alt bölgesinde su güvenliği, iklim değişikliğine karşı dayanıklılık ve sınır aşan suçlarla mücadeleye yardımcı olmak üzere 222.5 milyon Avustralya Doları tahsis edeceğini duyurdu.

Bu bölgenin güvenliğini güçlendirmek için ABD ve Filipinler gibi bazı Güneydoğu Asya ülkeleriyle ittifaklarını güçlendiren Avustralya'nın bakanı, "Güney Çin Denizi'nde, Tayvan Boğazı'nda, Mekong alt bölgesinde ve Hint-Pasifik'te yaşananlar hepimizi etkiliyor" dedi.

Melbourne'de düzenlenen üç günlük özel toplantı, 1967 yılında kurulan ve Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam'dan oluşan ASEAN ile Avustralya arasındaki ilişkilerin 50. yılını kutluyor ve Doğu Timor'un da dahil edilmesi için bir yol haritası belirlendi.